Определение по дело №564/2020 на Апелативен съд - Пловдив

Номер на акта: 260157
Дата: 1 декември 2020 г.
Съдия: Велина Емануилова Антонова
Дело: 20205000000564
Тип на делото: Касационно частно наказателно дело
Дата на образуване: 24 ноември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е  № 260157

 

гр. Пловдив, 01.12.2020 г.

 

          ПЛОВДИВСКИЯТ АПЕЛАТИВЕН СЪД, наказателно отделение, ІІ-ри наказателен състав, в закрито съдебно заседание на първи декември през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАГДАЛИНА ИВАНОВА        ЧЛЕНОВЕ: МИХАЕЛА БУЮКЛИЕВА  

                                                                               ВЕЛИНА АНТОНОВА

                                                                 

като разгледа докладваното от съдия Антонова НОХД /В/ № 564 по описа за 2020 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на глава XХХІІІ от НПК.

Образувано е във връзка с постъпило искане от осъдения Кристиян А.А., депозирано на основание чл. 422, ал. 1, т. 5 от НПК, за възобновяване на делото, като в искането са били релевирани доводи за допуснато съществено нарушение по смисъла на чл. 422, ал. 1, т. 5 от НПК. Изложени са били и подробни доводи във връзка с претендираните съществени нарушения по смисъла на чл. 348, ал. 1, т. 1, т. 2 и 3 от НПК, а именно за допуснато нарушение на процесуалните правила, на материалния закон и явна несправедливост на наказанието. В искането са били посочени и аргументите в подкрепа на заявените  касационни основания. Претендира се за възобновяване на решението на втората инстанция, с което е била потвърдена присъдата на първия съд, преквалификация на деянието и намаляване на наложеното наказание.

Искането за възобновяване се явява направено от надлежно легитимирана страна по чл. 420, ал. 2 от НПК, доколкото е подписано от адв. Попчев, който е надлежно упълномощен за производството по възобновяване /л. 4 от настоящото дело/ и касае съдебен акт от кръга на тези, визирани в разпоредбата на чл. 419, ал. 1 от НПК, явява се депозирано в срока по чл. 421, ал. 3 от НПК – шест месеца от влизане в законна сила на акта, по искане на осъденото лице, като са били спазени и изискванията на чл. 424, ал. 3 от НПК за администриране на искането. Ето, защо делото следва да бъде внесено за разглеждане в открито съдебно заседание от настоящия съд, който се явява компетентен да се произнесе по него, съобразно правилата по чл. 424, ал. 1 от НПК, за което да бъдат призовани осъдения, неговия редовно упълномощен защитник, както и Апелативна прокуратура - Пловдив.

Следва да се съобрази обстоятелството, че е била извършена размяна на книжа във връзка с постъпилото искане за възобновяване, като независимо че не е предвидено в НПК, преписи от искането на адв. Попчев са били връчени на съпроцесника на Кристиян А. – осъдения И.Г. и неговия служебен защитник адв. С.К. и последната е депозирала молба за възобновяване от името на осъдения И.С.Г., като е обявила, че се присъединява към тази подадена от адв. Попчев от името на осъдения Кристиян А.А..

Във връзка с искането, направено адв. С.К., следва да се уведоми осъдения И.С.Г., че в 7 дневен срок от съобщението следва изрично да заяви дали поддържа подаденото от адв. С.К. искане за възобновяване на делото по заявените от същата основания за това – неприлагане на закона, който е следвало да бъде приложен по чл. 150, ал. 1 от НК /за блудство/, като се иска изменения на постановената присъда чрез приложението на този по-леко наказуем престъпен състав и намаляване на наложеното наказание.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

         

          ВНАСЯ делото за разглеждане в открито съдебно заседание за  19.01.2021 г. от 9.00 ч. с призоваване на Кристиян А.А., неговият защитник адв. Попчев, осъдения И.С.Г. и неговия служебен защитник адв. С.К., както и Апелативна прокуратура – Пловдив.               

ДА СЕ УВЕДОМИ осъдения И.С.Г., че следва в 7 дневен срок от съобщението изрично да заяви дали поддържа подаденото от адв. С.К. от негово име искане за възобновяване на делото по заявените от същата основания за това – неприлагане на закона, който е следвало да бъде приложен по чл. 150, ал. 1 от НК /за блудство/, като се иска изменения на постановената присъда чрез приложението на по-леко наказуемия престъпен състав за блудство, наместо този за опит за изнасилване и намаляване на наложеното наказание. 

          Определението е окончателно.

 

 

                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:

         

 

                                                           ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

                                                                                                  2.