Определение по дело №394/2018 на Районен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 11 април 2018 г. (в сила от 26 април 2018 г.)
Съдия: Даниел Иванов Цветков
Дело: 20181320200394
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 28 март 2018 г.

Съдържание на акта

      П  Р  О  Т  О  К  О  Л

                                        гр.Видин, 11 април 2018 г.

 

Видинският районен съд ……………………….............. в публично съдебно

заседание на 11.04.2018 г. в състав:

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛ ЦВЕТКОВ

                                                      Съд.заседатели: 1. С.М.

                                                                                  2. К.М.

 

при участието на секретаря  П. ВЪТКОВА

и прокурора                              И. Целова          сложи за разглеждане

ЧНД № 394 по описа за 2018 г.                                             докладвано  

от СЪДИЯ ЦВЕТКОВ

              На именното повикване в 14.21 часа се явиха:

                      За РП – Видин се явява прокурор Целова.

              Осъденият И.И.К. *** се явява в залата.

             В залата се явява адв. Д. М. определена за служебен защитник на осъдения, вписан под № 6565 в НРПП.

             В залата се явява и адв. Г. Гергов от ВАК с пълномощно представено днес.

             ОСЪДЕНИЯТ К.: Желая да ме защитава адв. Гергов.

             Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

             Освобождава адв. Д. М. от съдебна зала.

              ПО ХОДА НА ДЕЛОТО.

              ПРОКУРОРЪТ: Моля да се даде ход на делото.

             АДВ. ГЕРГОВ: Моля да се даде ход на делото.

             ОСЪДЕНИЯТ: Моля да се даде ход на делото.

             Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

     ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.  

              ПРИЕМА представените писмени доказателства по делото.

              СНЕМА самоличността на осъдения:

    И.И.К., роден на *** ***, по настоящем в Затвора гр. Враца, българин, с българско гражданство, безработен, със средно образование, неженен, осъждан, с ЕГН:**********.

              ПРОКУРОРЪТ: Няма да соча други доказателства.

              АДВ. ГЕРГОВ: Няма да соча други доказателства.

              ОСЪДЕНИЯТ: Също.

              Съдът  

                                      О П Р Е Д Е Л И :

              ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО.

              ПРОКУРОРЪТ: Поддържам предложението. Налице са основанията на чл. 25 във вр. с чл. 23 от НК за определяне на едно общо най-тежко наказание между наказанията наложени по НОХД № 182/2018г. и НОХД № 217/2018г. и двете по описа на РС - Видин, като бъде определено най-тежкото измежду тях, а именно „Лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година, което да се изтърпи при първоначален строг режим.  На основание чл. 25 ал. 2 НК да се приспадне изтърпяното до момента от осъдения, както и на основание чл. 59, ал. 1 и ал. 2 от  НК да се зачете времето, през което спрямо осъдения е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража” или „Домашен арест”.  По отношение на искането по чл. 24 НК поддържам същото, като правя изменение същото да бъде увеличено с  1 месец.

              АДВ.ГЕРГОВ: Присъединявам се към искането на РП- Видин.  Налице са основанията за групиране на наказанията. По отношение на искането за увеличение смятам, че не са налице основанията на чл. 24 НК. Настоящия състав на съда е разгледал и двете дела, за които е настоящото предложение. И двете деяния са извършени в условията на опасен рецидив, касае се за извършени кражби под минималния размер на работната заплата и сме наясно защо са извършени, същият е наркозависим. В момента същия изтърпява наказание и не е необходимо до бъде прилагано чл. 24 НК. Присъда от 1 година „Лишаване от свобода“ никак не е малко. Моля да се изтърпи по-тежкото наказание, а именно 1 година „Лишаване от свобода“ без прилагане на чл. 24 НК.

    ОСЪДЕНИЯТ: Съгласен съм със защитника ми. Съжалявам за постъпките си. Не съм престъпник. С течение на обстоятелствата, поради това че вземах наркотици се случи това. Не съм престъпник. След като изтърпя това наказание ще направя всичко възможно да спра наркотиците. Трудно е наистина, правил съм доста опити, но е трудно. Ходил съм на лечение.   

    Съдът, като взе предвид приложените доказателства по делото намери становището на представителя на РП-Видин за основателно, като в конкретния случай РС-Видин намира, че са налице разпоредбите на чл.25, ал. 1– чл. 23, ал. 1 от НК по отношение на наложените наказания по НОХД № 182/2018г. и НОХД № 217/2018г. и двете по описа на РС - Видин, като Съдът счете, че в конкретния случай на осъдения К. следва да бъде наложено едно най-тежко общо наказание между изброените по-горе,  а именно „Лишаване от свобода” за срок от 1  /една/ година, което на основание чл. 57, ал. 1, т. 2 от ЗИНЗС следва да бъде изтърпяно при първоначален строг  режим.

  На основание чл. 25, ал. 2 НК Съдът приспада времето, през което осъденият е търпял наказание „Лишаване от свобода” по някоя от горепосочените присъди.

  На основание чл. 59, ал. 1 и ал. 2 от НК зачита времето, през което спрямо осъдения е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража” или „Домашен арест”.    

   Що се касае за направеното предложение от страна на РП – Видин относно приложението на чл. 24 НК то Съдът намери същото за неоснователно, тъй като настоящият съдебен състав счита, че така определеното общо наказание ще постигне своите цели визирани в разпоредбата на чл. 36 НК, като освен това въпросното наказание ще подейства и възпиращо на осъдения К. да не извършва повече такъв род престъпления. Освен това известни са на настоящия съд обстоятелства, според които може да се извлече извода за наличие на заболяване на  подсъдимия свързано със зависимостта към наркотични вещества, което е и причина за извършването на престъпленията, за които е осъден К..

              В предвид горното Съдът     

                       О П Р Е Д Е Л И :

    ДОПУСКА групиране на наказанията на осъдения    И.И.К., роден на *** ***, по настоящем в Затвора гр. Враца, българин, с българско гражданство, безработен, със средно образование, неженен, осъждан, с ЕГН:**********, по отношение на НОХД № 182/2018г. и НОХД № 217/2018г. и двете по описа на РС-Видин, като Съдът определя едно общо най-тежко наказание измежду наложените, а именно „Лишаване от свобода” за срок от 1  /една/ година, което на основание чл. 57, ал. 1, т. 2 от ЗИНЗС следва да бъде изтърпяно при първоначален строг  режим.

     Съдът  ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането на РП – Видин за увеличение с 1 /един/ месец наложеното наказание.

               На основание чл.25, ал.2 от НК приспада изтърпяното до момента от осъдения Коцев наказание „Лишаване от свобода” по някоя от цитираните присъди.

               На основание чл.59, ал.1 от НК зачита времето, през което спрямо осъдения е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража” или „Домашен арест”.

               ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране по реда на Глава 21 от НПК в 15 - дневен срок, считано от днес пред Видинският окръжен съд.

              Възнаграждението на с.з. ще бъде определено съгласно Наредба за съдебните заседатели.

               Протоколът написан в с.з. в  14,40  часа.    

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:                                               СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                                            2.

 

 

                                                                                                     СЕКРЕТАР: