Споразумение по дело №252/2019 на Районен съд - Димитровград

Номер на акта: 79
Дата: 20 септември 2019 г. (в сила от 20 септември 2019 г.)
Съдия: Иван Статев Маринов
Дело: 20195610200252
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 юни 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

 


20.09.2019 година                                                                             гр.Димитровград

 

Димитровградският Районен Съд

на двадесети септември през две хиляди и деветнадесета година

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН МАРИНОВ

                                                             Съдебни заседатели:  Е.Н.

                                                                                                   М.Н.

 

секретар  Таня Радичева

прокурор Атанас Палхутев

сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НОХД № 252 по описа за 2019г.

 

На именното повикване в 13.30 часа се явиха:

 

ПОДСЪДИМИЯТ – Д.К.Д. - редовно призован, уведомен от предходното съдебно заседание, се явява лично и с адв.Д.С. ***, редовно упълномощен от предходното разглеждане на делото.

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА– ДИМИТРОВГРАД- редовно призовани, се явява прокурор Атанас Палхутев.

 

По хода на делото:

ПРОКУРОРА – ход на делото.

АДВ. С. – ход на делото.

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки да бъде даден ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

           Пристъпи към снемане самоличността на обвиняемия:

           ПОДС. Д.К.Д. - роден на ***г. в гр.Харманли, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, трудово зает, осъждан, ЕГН: **********.

 

Съдът разясни ПРАВАТА на ПОДС. Д. по НПК:

ПОДС. Д. – наясно съм с правата си по НПК. Запознат съм с  обвинението. Упълномощил съм си адвокат, който да ме защитава.

 

ВЪЗРАЖЕНИЯ против състава на съда не се направиха.

 

            ПРОКУРОРА – Внесли сме споразумение за решаване на делото по ДП № 433/2018г. по описа на РУ-МВР-Димитровград, пр.преп. № 57/2018г. по описа на РП-ДИМИТРОВГРАД, на основание чл.384 от НПК, при условия, подробно описани в същото и моля да го одобрите и прекратите наказателното производство срещу подс. Д., за престъплението в което е обвинен, а именно по чл. 343б, ал.2 от НК и по чл.316, вр. чл.308, ал.2, вр.ал.1 от НК. 

АДВ. С. –   Подписахме споразумение, съгласно изискванията на НПК, което е внесено в съда. Моля да го одобрите и прекратите наказателното производство срещу подзащитния  ми Д..

                       

Предвид горното, Съдът намира, че споразумението за прекратяване на наказателното производство е представено в срок.

Повдигнато е обвинение за умишлено престъпление, предвид което същото е допустимо и следва да бъде поставено на разглеждане.

Водим от горното, Съдът                   

О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА за разглеждане споразумението, постигнато между Районна прокуратура - Димитровград, представлявана от районен прокурор Атанас Палхутев и адв. Д.С. ***, като защитник на подсъдимия Д.К.Д. с ЕГН: ********** *** за прекратяване на наказателното производство по горепосочения ред.

 

            СЪДЪТ ДОКЛАДВА ВНЕСЕНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ

 

На основание чл.382, ал.4 от НПК, съдът РАЗЯСНИ на подс. Д.К.Д. обстоятелствата, посочени в цитираните разпоредби, при което същият  заяви, както следва:

 

ПОДС. Д.К.Д. – разбирам правата, които имам. Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам, че споразумението има последиците на влязла в сила присъда. Съгласен съм с текста, изложен в споразумението, доброволно съм го подписал. Декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.       

           

С оглед становището на страните, съдът намира, че следва да бъде вписано съдържанието на окончателното споразумение.

На основание  чл. 382, ал. 6 от НПК, Съдът

 

           О П Р Е Д Е Л И:  

            ВПИСВА съдържанието на окончателното споразумение, както следва:

СПОРАЗУМЕНИЕ

за прекратяване на наказателно производство на основание чл.384 от НПК по

НОХД №252/2019 г. по описа на PC - Димитровград /п.д. №57/2018 г. по описа на РП -

Димитровград/

Днес 20.09.2019 г. в гр. Димитровград, Районна прокуратура - Димитровград, представлявана от районен прокурор Атанас Палхутев и адв. Д.С. ***, като защитник на подсъдимия Д.К.Д. с ЕГН: ********** ***

СЕ СПОРАЗУМЯХМЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА НАКАЗАТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО ПО НОХД №252/2019 г. ПО ОПИСА НА PC - ДИМИТРОВГРАД ПРИ СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ:

 

Предмет и условия на споразумението:

1.     С настоящото споразумение страните се съгласяват наказателното производство по делото да бъде прекратено и да не се провежда съдебно производство по общия ред.

2.       Със споразумението страните постигат съгласие, че подсъдимия Д.К.Д. с ЕГН: **********, роден на *** г. в гр. Харманли, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, трудово зает, осъждан, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ :

На 08.05.2018 г. на ПП „1-5“ км 279+800 в посока гр. Хасково - гр. Димитровград, в землището на Община Димитровград, управлявал МПС - л.а. „Нисан Терано“ с ДК№ ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно - 0,62 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410“, след като е осъден с влязло в сила на 20.12.2016 г. споразумение по НОХД №1506/2016 г. на PC - Хасково за деяние по чл.343б, ал.1 от НК. - престъпление по чл.343б ал.2 от НК, и

На 08.05.2018 г. на ПП „1-5“ км 279+800 в посока гр. Хасково - гр. Димитровград, в землището на Община Димитровград, съзнателно се ползвал от неистински официални документи - свидетелство за управление на МПС с №********* и контролен талон с №0799015, когато от него за самото им съставяне не може да се търси наказателна отговорност. - престъпление по чл.316, вр. чл.308, ал.2, вр. ал.1 от НК

II.                              Вид и размер на наказанието:

Страните по споразумението се съгласяват на подсъдимия Д.К.Д. за извършеното от него престъпление по чл.343б ал.2 от НК и на основание чл.343б ал.2, вр. чл.55, ал.1 т.1 и ал.З от НК да се наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 /три/ месеца и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /една/ година, считано от датата на изземване на СУМПС.

Страните по споразумението се съгласяват на подсъдимия Д.К.Д. за извършеното от него престъпление по чл.316, вр. чл.308, ал.2, вр. ал.1 от НК и на основание чл.316, вр. чл.308, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.55, ал.1, т.2, б. „б“ от НК да се наложи наказание „Пробация“ при следните пробационни мерки: 1. Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 /шест/ месеца с периодичност 2 /два/ пъти седмично; 2. „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 6 /шест/ месеца.

На основание чл.23 ал.1 от НК се определя едно общо наказание на поде. Д.К.Д., а именно - „лишаване от свобода“ за срок от 3 /три/ месеца/, което общо наказание следва да изтърпи ефективно при първоначален „общ“ режим. На основание чл.23, ал.2 от НК към така определеното общо наказание присъединява наказанието „лишаване от право да се управлява МПС“ за срок от 1 /една/ година, считано от датата на изземване на СУМПС.

III.                             Разноски по делото.

Направените на ДП разноски в размер на 41,50 лв. за извършена експертиза следва да се заплатят от поде. Д..

IV.                              Веществени доказателства.

Веществените доказателства по делото - свидетелство за управление на МПС №********* и контролен талон с № 0799015 - приложени по делото, на основание чл.53, ал.1 б.“а“ от НК се отнемат в полза на държавата и като вещи без стойност следва да се унищожат. IV. От престъплението няма причинени съставомерни имуществени вреди.

 

 

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

За Районна прокуратура - Димитровград –

районен прокурор Атанас Палхутев ……………..……….

 

 

 

Защитник на подс. Д.

адв. Д.С.………………………………………..….                

 

 

 

Подсъдим: Д.К.Д.:…………………….                             

 

 

 

 

            Съобразявайки се с текста на окончателното споразумение, Съдът намира, че то не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено.

С оглед горното, на основание  чл. 382, ал. 7 НПК, Съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И: №…......

 

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура - Димитровград, представлявана от районен прокурор Атанас Палхутев и адв.Д.С. ***, като защитник на подсъдимия Д.К.Д. с ЕГН: ********** ***, СПОРАЗУМЕНИЕ, както следва:

 

         ПРИЗНАВА подс. Д.К.Д. - роден на ***г. в гр.Харманли, живущ ***, български гражданин, със средно образование, женен, трудово зает, осъждан, ЕГН: **********

 

1.      за ВИНОВЕН в това, че:

           На 08.05.2018г. на ПП „1-5“ км 279+800 в посока гр.Хасково - гр.Димитровград, в землището на Община Димитровград управлявал МПС - л.а. „Нисан Терано“ с рег.№ ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно- 0,62 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7410“, след като е осъден с влязло в сила на 20.12.2016г. споразумение по НОХД №1506/2016 г. на PC - Хасково за деяние по чл.343б, ал.1 от НК -

- престъпление по чл.343б, ал.2 от НК,

поради което на основание чл.343б, ал.2, вр. чл.55, ал.1, т.1 и ал.3 от НК го ОСЪЖДА на наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от 3 /три/ месеца, както и на наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС“ за срок от 1 /една/ година, считано от датата на изземване на СУМПС,

 

2.      за ВИНОВЕН в това, че:

 

На 08.05.2018г. на ПП „1-5“ км 279+800 в посока гр.Хасково - гр.Димитровград, в землището на Община Димитровград, съзнателно се ползвал от неистински официални документи - свидетелство за управление на МПС с №********* и контролен талон с №0799015, когато от него за самото им съставяне не може да се търси наказателна отговорност –

- престъпление по чл.316, вр. чл.308, ал.2, вр. ал.1 от НК,

поради което на основание чл.316, вр. чл.308, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.55, ал.1, т.2, б.„б“ от НК го ОСЪЖДА на наказание „ПРОБАЦИЯ“ при следните пробационни мерки:

1. Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 /шест/ месеца с периодичност 2 /два/ пъти седмично;

2. „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 6 /шест/ месеца.

 

На основание чл.23 ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ на подс. Д.К.Д., а именно - „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от 3 /три/ месеца/, което общо наказание да изтърпи ЕФЕКТИВНО при първоначален „ОБЩ“ режим.

 

На основание чл.23, ал.2 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното общо наказание  наказанието „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС“ за срок от 1 /една/ година, считано от датата на изземване на СУМПС.

 

ОСЪЖДА подс. Д.К.Д. със снета по делото самоличност да заплати направените по делото разноски за извършване на експертиза в размер на 41.50 лева (четиридесет и един лева и петдесет стотинки), която сума се приведе по сметка на ОД на МВР-Хасково.

На основание чл.53, ал.1 б.“а“ от НК ОТНЕМА в полза на Държавата Веществените доказателства по делото - свидетелство за управление на МПС №********* и контролен талон с № 0799015 - приложени по делото, които да бъдат изпратени на сектор „Пътна Полиция“ при ОДМР-Хасково, където да бъдат УНИЩОЖЕНИ.

              ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване или протест.

 

              Предвид наличието на основанията за задължителното приложение на чл.68, ал.1 от НК, Съдът намира следното: - видно от приложената справка за съдимост, подс.Д.Д. е бил осъждан, като по НОХД №1506/2016г. по описа на РС-Хасково, му е наложено наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 8 месеца, чието изтърпяване е било отложено на основание чл.66 от НК с изпитателен срок от 3 години. Съдебният акт, с който е наложено това наказание, е влязъл в законна сила на 20.12.2016г. Престъплението, за което бе одобрено споразумение в днешното с.з., е извършено на 08.05.2018г.- т.е. преди да е изтекъл изпитателния срок. Съобразно разпоредбата на чл.68 от НК, това наказание следва да бъде изтърпяно отделно, изцяло и преди наказанието, наложено с настоящото споразумение. Поради което Съдът

                        ОПРЕДЕЛИ:

                        На основание чл.68, ал.1 от НК ПОСТАНОВЯВА наказанието „Лишаване от свобода“ за срок от 8(осем) месеца, наложено по НОХД №1506/2016г. по описа на РС-Хасково, чието изтърпяване е било отложено по реда на чл.66 от НК, да бъде изтърпяно ИЗЦЯЛО, ОТДЕЛНО и ПРЕДИ наказанието „Лишаване от свобода“- наложено с настоящото споразумение, при първоначален „Общ“ режим.

 

                        Определението подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок, считано от днес, пред Окръжен Съд-Хасково.

 

 

Заседанието се закри в 13.35 часа

Протокола изготвен в съд.заседание.    

           

 

Секретар:                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

            По отношение на взетата на Досъдебното производство мярка за неотклонение,  с оглед наложеното наказание, Съдът

ОПРЕДЕЛИ

ОТМЕНЯ взетата по отношение на подс. Д.К.Д. мярка за неотклонение „ПОДПИСКА“, взета по ДП № 433/2018 г. по описа на РУ-МВР-Димитровград.

 

Определението може да се обжалва и протестира пред Окръжен Съд Хасково в 7-дневен срок от днес с частна жалба и частен протест.

 

 

                                                                                 

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                      Съдебни заседатели:

 

 

                                                                   1.……………………./Ел.Н./

 

 

 

                                                                   2………………………/М.Н./