Решение по дело №386/2021 на Районен съд - Пещера

Номер на акта: 260331
Дата: 27 юли 2021 г. (в сила от 14 август 2021 г.)
Съдия: Велина Ангелова
Дело: 20215240100386
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 24 март 2021 г.

Съдържание на акта

                        Р Е Ш Е Н И Е :

     260331/27.07.2021 година, гр. Пещера

 

          В   ИМЕТО  НА   НАРОДА

 

ПЕЩЕРСКИЯТ районен съд граждански състав

На 30.06.2021 година

 в публичното заседание в следния състав:

 

                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВЕЛИНА АНГЕЛОВА

                  ЧЛЕНОВЕ

                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ

Секретар СЕВДАЛИНА ПЕНЧЕВА прокурор…………………………………….………………

като разгледа докладваното от Съдия Ангелова по гр.дело  № 386 по описа за  2021  година

 

 

Производството е по реда на чл. 49 от СК.

Ищцата П.А.Г. *** в исковата молба против ответника Х.К.Г. *** твърди , че с последния  са съпрузи  от 30.09.2005 година, като сключили граждански брак ,първи по ред и за двамата. От брака си имат едно дете-А. Христова Г. на 15 години. Отчуждението между тях  било такова ,че  съществуването на брака им било безсмислено. Моли да се постанови решение, с което съдът да прекрати брака им като дълбоко и непоправимо разстроен без да се произнася по въпроса за вината; родителските права  по отношение на детето им да се предоставят за упражняване от майката, като се определи режим на лични отношения с бащата; да се определи издръжка на детето в размер на 180 лева ;желае  семейното жилище находящо се в гр.Пещера,ул.“Първи май“ № 4 да се предостави за ползване от нея;ищцата няма претенция за издръжка лично за себе си и желае  да запази фамилно име –Г.. В подкрепа на твърденията и исканията си сочи доказателства.

В указания от съда срок, ответникът не е депозирал писмен отговор и не ангажирал доказателства.

Въз основа на събраните по делото доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност във връзка с твърденията,възраженията и доводите на страните и при спазване на разпоредбата на чл.235 от ГПК,съдът приема за установено следното:

От събраните по делото писмени доказателства:удостоверение за граждански брак ,издадено въз основа  на акт за брак №0069 от 30.09.2005 година и удостоверение за раждане ,издадено въз основа на акт за раждане № 1734 от 07.12.2005 година се установява, че страните по делото са  законни съпрузи от 30.09.2005 година, като от брака си имат едно непълнолетно дете: А. ХРИСТОВА Г. ,родена на *** година с ЕГН-**********.

По делото е разпитана като свидетел АНКА ВАСИЛЕВА МУСАРЛИЙСКА-майка на ищцата ,която в показанията си сочи,че  от две години семейството живее в Шотландия ,но отношенията им  се влошили.Майката и детето живеели  сами в Шотландия ,а бащата  пребивавал  повече в България. За целият период  от време  на пребиваването им в чужбина се  прибрали в България  само веднъж като семейство. Според дъщеря й бракът им повече не можел да съществува.

По делото е разпитано и детето А.  Христова Г., която сочи ,че в момента двете  с майка си  живеят в Шотландия. Чувства се добре с нея като желае да се вижда и с баща си. Знае, че родителите й се разделят, но това няма да се отрази на нейните отношения с двамата й родители. Знае, че баща й също живее в Шотландия ,но не е ходил в дома му. Среща ли се в нейното училище. Отношенията  им били добри.

Следователно от изложеното дотук,съдът счита,че предявеният иск е допустим ,а по същество основателен.

 От събраните по делото доказателства се установи,че страните са съпрузи ,като граждански брак са сключили на 30.09.2005 година,от който имат непълнолетно дете А. ХРИСТОВА Г.,родена на *** година . Установи се още от около 2 години отношенията между съпрузите  са се влошили .

С оглед на изложеното съдът счита, че между съпрузите   е настъпило пълно отчуждение, недоверие и неприязън. В отношенията им липсва взаимност, уважение и доверие. Брачната им връзка съществува само формално  и в нея  няма такова съдържание, каквото изискват законът и моралът. Съдът счита, че е налице  пълно отсъствие на дължимото съдържание на брачната връзка без възможност за преодоляване. Съществуването на този брак не е в интерес нито на обществото ,нито на съпрузите. Ето защо съдът прави извод  за наличие на  дълбоко и непоправимо разстройство на брака ,поради което  следва да го прекрати ,без да се произнася по въпроса за вината ,поради липса на такова искане  от съпрузите.

РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на детето А. Христова Г. следва да се предоставят за упражняване от майката  като се определи и местоживеене на детето  заедно с нея  на адрес :130A MURRAI  TERRASE, SMITHTON INVERNESS IV2 7 WZ.

Бащата ще има право да вижда детето  в същия град  всяка първа и трета  събота и неделя от месеца  от 9.00 часа  в събота до  17.00 часа в неделя  и един месец  през лятото ,когато  детето е във ваканция и това не съвпада с  отпуска на майката.

Издръжката ,която бащата ще следва да заплащана детето  А. Христова Г. ,действаща лично и със съгласието на майка си  ще следва да бъде в размер на 180 лева ,считано от влизане на решението в сила ,ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска до настъпване на обстоятелства за изменение или прекратяване на издръжката .Този размер е съобразен  с възрастта на детето и  възможностите  на родителите като същевременно се отчете ,че минималния размер на издръжката е 162,50 лева.

Съдът следва  постанови ,че след прекратяване на брака съпрузите не ще си дължат издръжка, поради липса на такава претенция .

Семейно жилище  находящо се  в гр.Пещера  ще следва да се предостави за ползване от ищцата  с оглед обстоятелството ,че то е собственост на  нейните родители.

По отношение на фамилното име след развода съдът счита ,че ищцата  следва да запази брачното си фамилно име Г.  , тъй като същата  не е изразила изрично желание за промяна.

В тежест на ответника следва да се възложи д.т. за развода в размер на 25 лева и за определената издръжка  в размер на 259.20 лева ,като   разноските се поемат от страните така както са направени.

      

          Водим от горните съображения ,ПЕЩЕРСКИЯТ районен съд

 

                                                 Р   Е   Ш   И   :

 

          ПРЕКРАТЯВА  с развод  брака на съпрузите П.А.Г. с ЕГН-********** ***  и Х.К.Г.  с ЕГН-********** с адрес *** ,сключен  с акт № 0069 от 30.09.2005 година  , като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

 

          СЪДЪТ не се произнася по въпроса за вината за дълбокото и непоправимо разстройство на брака.

 

          РОДИТЕЛСКИТЕ  ПРАВА  по отношение на детето А. ХРИСТОВА  Г.  ,родено на *** година с ЕГН-********** се предоставят за упражняване от  майката П.  А.Г. като се определя местоживеене на детето заедно с майката –П.А.Г. на адрес: 130A MURRAI  TERRASE, SMITHTON INVERNESS IV2 7 WZ,като бащата Х.К.Г. ще има право да вижда детето  в същия град  всяка първа и трета  събота и неделя от месеца  от 9.00 часа  в събота до  17.00 часа в неделя  и един месец  през лятото ,когато  детето е във ваканция и това не съвпада с  отпуска на майката.

 

ОСЪЖДА Х.К.Г.  с ЕГН-********** да заплаща месечна издръжка на детето си А. ХРИСТОВА Г. ,родено на *** година с ЕГН-********** ,действащо лично и със съгласието на майка си  П.  А.Г. в размер на 180 лева месечно ,считано  от влизане на решението в сила ,ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска до настъпване на обстоятелства за изменение или  прекратяване на  издръжката .

 

След влизане на решението в сила съпрузите не ще си дължат взаимно издръжка.

 

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ,находящо се в гр.Пещера ,ул.“Първи май“ № 4 за в бъдеще да се полза от  П.  А.Г.

 

СЛЕД  прекратяване на брака  СЪПРУГАТА  да носи фамилно име-Г. .

 

Осъжда Х.  К.Г.  с посочен по-горе адрес и ЕГН да заплати  по сметка на РС-гр.Пещера  д.т. за развода в размер на  25 лева  и за определената издръжка в размер на 259.20 лева.

 

           Решението м о ж е да бъде обжалвано пред Пазарджишкия окръжен съд  в двуседмичен срок от съобщението на страните.

 

                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: