Решение по дело №305/2019 на Районен съд - Кула

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 2 януари 2020 г.
Съдия: Дияна Иванова Дамянова Цанкова
Дело: 20191330100305
Тип на делото: Частно гражданско дело
Дата на образуване: 28 октомври 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ № 1

Гр. Кула 02.01.2020г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд Кула, втори състав, в закрито заседание на втори януари две хиляди и двадесета година, в осем часа и тридесет и пет минути, като разгледа докладваното от председателя Дияна – Дамянова- Цанкова частно гражданско дело № 305 по описа на съда за 2019г., за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на чл.44, ал.5 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане незаконно придобитото имущество /ЗПКОНПИ/, вр. чл.62, ал.6, т.4 от Закона за кредитните институции /ЗКИ/.

Постъпило е искане от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане незаконно придобитото имущество, представлявана от А.Т.С- председател, с което се иска от съда да постанови решение за разкриване на банкова тайна за наличностите и операциите по открити/закрити банкови сметки, както и основанието на операциите за лицето Г.Т. Г. - Н., ЕГН ********** – председател на общински съвет на община Б., с постоянен адрес *** и за свързани лица, а именно: съпруг П.Г.Н., ЕГН **********, от всички лицензирани банки в България, посочени в приложен списък. 

С искането са приложени: първа и втора страница от Декларация за имущество и интереси по чл. 35, ал.1, т.2 от ЗПКОНПИ от Г.Т. Г. - Н. с вх. № Г3342/15.05.2019г. , справка НБД „Население”за лицето, както и списък с лицензираните банки в страната.

         Съдът намира молбата за основателна по следните съображения:

Съгласно чл. 43, ал.1 от ЗПКОНПИВ срок до 6 месеца от изтичане на сроковете по чл. 38 и 39 инспекторите на Комисията проверяват и анализират информацията от декларациите за имущество и интереси на лицата, заемащи висши публични длъжности, относно достоверността на декларираните факти.”, като в тази връзка е регламентирано в чл. 44, ал.5 от същия закон, че „Комисията може да получава информация от информационните системи по чл. 56 и 56а от Закона за кредитните институции, както и да иска разкриване на банкова тайна.

На основание чл. 62, ал. 6, т. 4 от Закона за кредитните институции съдът може да постанови разкриване на сведенията, представляващи банкова тайна по искане на КОНПИ и директорите на териториалните й дирекции. Понятието "банкова тайна" се дефинира в разпоредбата на чл. 62, ал. 2 от ЗКИ, като това са фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по сметките и влоговете на клиентите на банката.

В настоящия случай е постъпила молба от компетентен орган – Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане незаконно придобитото имущество, към което са приложени доказателства, които обуславят необходимостта от разкриване на банкова тайна, по смисъла на чл. 62, ал. 2 от ЗКИ, а именно: подадена Декларация за имущество и интереси по чл. 35, ал. 1, т. 2 от ЗПКОНПИ за периода от 01.01.2018 г. до 31.12.2018 г. от лицето, по отношение на което се иска разкриването на банковата тайна, което е декларало, че другото лице, по отношение, на което също се иска разкриване на банкова тайна е нейн съпруг, доколкото информацията, по отношение на която се иска разкриване на банкова тайна е необходима за извършване на проверка по чл. 44 от ЗПКОНПИ за достоверност на подлежащи на деклариране и декларирани факти. Молбата е подадена в законоустановения срок от 6 месеца, в който може да бъде извършвана проверката.

С оглед на посоченото, съдът преценява, че искането се явява основателно, поради което следва да бъде уважено, като бъде постановено разкриване на банковата тайна относно посочените по-горе обстоятелства, за посочените в молбата лица и периоди, за което

 

Р Е Ш И :

 

ПОСТАНОВЯВА РАЗКРИВАНЕ НА БАНКОВА ТАЙНА на информацията, представляваща банкова тайна по смисъла на чл. 62, ал. 6, вр. ал.2 от ЗКИ, относно наличностите и операциите по открити/закрити банкови сметки, датата и основанието на операциите, документите въз основа на които са извършени, в следните банки:Алианц Банк България АД, Тексимбанк АД, Банка ДСК ЕАД, Банка Пиреос България АД, БНП Париба С.А.- клон София, БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А - клон България, Българо-американска кредитна банка АД, Българска банка за развитие АД, ЕКСПРЕСБАНК АД, ИНГ банк Н.В.-клон София, Интернешънъл асет банк АД, Ти Би Ай Банк ЕАД, Обединена българска банка АД, Общинска банка АД, ПроКредит Банк (България) АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) ЕАД, Ситибанк Европа АД – клон България, Инвестбанк АД, Токуда Банк АД, Търговска банка “Д” АД, УниКредит Булбанк АД, Централна кооперативна банка АД, Юробанк България АД, Те-Дже ЗИРААТ БАНКАСЪ-Клон София, Варенголд Банк АГ, клон София, за следните лица и периоди: Г.Т. Г. - Н., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и за свързани лица, а именно: съпруг П.Г.Н., ЕГН **********,, за периода от 01.01.2018г. до 31.12.2018г.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

Районен съдия: