Решение по дело №185/2019 на Административен съд - Кърджали

Номер на акта: 214
Дата: 12 декември 2019 г. (в сила от 12 декември 2019 г.)
Съдия: Айгюл Аптула Шефки
Дело: 20197120700185
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 1 август 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр. Кърджали, 12.12.2019 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд - Кърджали в публично заседание на двадесети ноември през две хиляди и деветнадесета година в състав:              

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНГЕЛ МОМЧИЛОВ

                           ЧЛЕНОВЕ: ВИКТОР АТАНАСОВ

                                             АЙГЮЛ ШЕФКИ  

при секретаря Мариана Кадиева и в присъствието на прокурор Георгиева от ОП-Кърджали, като разгледа докладваното от съдия Шефки кнахд 185 по описа на КАС за 2019 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 63, ал.1, предл. последно от ЗАНН, във вр. с чл. 208 и сл. от АПК. Образувано е по касационна жалба от „Ерис-89” ЕООД, ***, срещу Решение №246/27.06.2019 г.  по анд №509/2019 г. по описа на Районен съд - Кърджали. В жалбата са изложени съображения за съществено нарушение на процесуалните правила, допуснати в хода на административнонаказателното производство и нарушили правото му на защита, които не били взети предвид при постановяване на оспореното решение. В тази връзка касаторът сочи, че е налице несъответствие между описанието на нарушението в акта за установяване на нарушението и деянието, описано в наказателното постановление, тъй като не било ясно, застраховани ли са или не, за риска „трудова злополука“, работещите Н. Х. Ш. и Н. Ю. Х. Иска отмяна на оспореното решение, както и на измененото с него НП.  В писмено становище, чрез управителя на дружеството, поддържа жалбата, като излага и съображение, че за описаното деяние следва да се наложат две отделни наказания. 

Ответникът по жалбата – Директор на Дирекция „Инспекция по труда – Кърджали, в писмено становище от пълномощник, намира жалбата за неоснователна. Счита, че работодателят е извършил констатираното от контролните органи нарушение, както и че не са налице процесуалните нарушения, сочени в касационната жалба.

Представителят на Окръжна прокуратура - Кърджали намира жалбата за неоснователна, тъй като нарушението на чл.52 ЗЗБУТ, за което е бил санкциониран касаторът, се установява  по безспорен начин от представените доказателства. В хода на административнонаказателното производство били установени както застрахованите, така и незастрахованите от работодателя работници, като твърдяното несъответствие в описанието не опорочавало НП до степен, налагаща неговата отмяна. В мотивите към оспореното решение бил даден отговор на всички доводи, наведени и пред настоящата инстанция. По изложените съображения счита, че решението на РС Кърджали е законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Административният съд, след като извърши проверка на обжалваното решение, във връзка със заявените в жалбата касационни основания, констатира следното:

Касационната жалба е допустима - постъпила е в срок и е подадена от надлежно легитимирано лице - страна по анд №509/2019 г. по описа на РС-Кърджали.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна.

Предмет на касационната проверка е Решение №246/27.06.2019 г.  по анд №509/2019 г. по описа на Районен съд - Кърджали, с което е изменено НП № 09-002164 от 03.05.2019 г., издадено от директор на Д „ИТ”, гр.Кърджали,  с което, на основание чл.416, ал.5, вр. чл.413, ал.2 от КТ, на „Ерис-89” ЕООД, ***, в качеството му на работодател, е наложено административно наказание „имуществена санкция” в размер на 1 500 лв., за извършено нарушение по чл.52, ал.1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд /ЗЗБУТ/ и чл.2, ал.1 от Наредбата за задължително застраховане на работниците и служителите за рискатрудова злополука, като на основание чл.415в, ал.1 от КТ, намалил размера на наложеното административно наказание „имуществена санкция” от 1 500 лв. на 200 лв.  За да постанови горния резултат, съдът приел за безспорно установено от събраните по делото доказателства, че работодателят е извършил вмененото му нарушение на ЗЗБУТ и чл.2, ал.1 от Наредбата за задължително застраховане на работниците и служителите за риска трудова злополука. Работодателят е бил длъжен да сключи такава застраховка за всички наети да работят в обекти на фирмата лица, и като не е изпълнил това свое задължение, е осъществил състава на нарушението, за което е ангажирана отговорността му. Съдът приел също, че в случая е приложима разпоредбата на чл.415в от КТ, поради липсата на вредни последици, и тъй като нарушението е било отстранено веднага след установяването му по предвидения в КТ ред, като до 11.04.2019 г. работодателят е застраховал всички работници за риска трудова злополука. След извършена служебна проверка относно законосъобразността на наказателното постановление, районният съд не констатирал в хода на административнонаказателното производство да са допуснати нарушения на процесуалните правила или на материалния закон.  Актът за установяване на административно нарушение и обжалваното наказателно постановление били съставени правилно и законосъобразно, от компетентен орган и с необходимите реквизити. Нарушението било пълно описано с всички относими към конкретния състав признаци, с посочени: време, място и обстоятелства, при които е било извършено, както и доказателствата, които го подкрепят. От изложените в акта и наказателното постановление факти, било ясно и какво деяние е осъществено от жалбоподателя, кога е извършено и каква е неговата правна квалификация, като не е налице съществено нарушение на процесуалните правила, което да ограничава правото на защита на нарушителя и да опорочава атакуваният акт до степен, налагаща отмяната му.

Така постановеното решение е законосъобразно. Липсват касационни основания за отмяната му като неправилно, поради нарушение на материалния закон или съществени нарушения на процесуалните правила. При правилно установена фактическа обстановка, съдът е направил законосъобразни правни изводи относно обжалваното НП. Визираното в НП нарушение на чл.52, ал.1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд /ЗЗБУТ/ и чл.2, ал.1 от Наредбата за задължително застраховане на работниците и служителите за рискатрудова злополука, се установява категорично от приложените по делото писмени доказателства - АУАН, чиято доказателствена сила не е била оборена, както и от кредитираните гласни доказателства – показанията на  разпитаните по делото свидетели, които са единни и непротиворечиви.  С оглед изложеното и като се има предвид, че жалбоподателят не представя никакви доказателства, установяващи различна фактическа обстановка от описаната, правилно съдът е приел, че нарушението е безспорно установено, но са налице предпоставките за прилагане на чл.415в КТ, поради което деянието е квалифицирано като маловажно.

Неоснователни са възраженията в касационната жалба за съществено нарушение на процесуалните правила, довело до опорочаване на производството по налагане на административното наказание и ограничило правото на защита на санкционираното лице, поради несъответствие в описанието на нарушението в АУАН и деянието, описано в наказателното постановление. Съдът констатира, че в АУАН действително е налице неточност при отразяване на лицата Н. Х. Ш. и Н. Ю. Х., като работещи –незастраховани, тъй като видно от приложените по делото застрахователни полици, за горните работници е била сключена и действаща такава застраховка. Не може да се приеме обаче, че това представлява съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като според настоящата инстанция допускането му не е ограничило правото на защита на  санкционирания работодател. Така, още в АУАН е посочено, че до приключване на проверката работодателят не е представил сключена застраховка за работещите в дружеството лица, заети в строително-монтажните дейности, като такава е представена само за двама работещи. На следващо място, допусната в акта нередовност е поправена в издаденото НП, в което правилно са отразени всички установени при проверката факти, в т.ч. и наличието на необходимата застраховка за  лицата Н. Х. Ш. и Н. Ю. Х. Според чл.53, ал.2 КТ, наказателно постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта, стига по безспорен начин да е установено нарушението, както и нарушителят. В случая, от събраните доказателства безспорно се установява както нарушението, изразяващо се в липсата на сключена застраховка за риска „трудова злополука“ за лицата, наети от „Ерис-89” ЕООД, да извършват строително-монтажни дейности с изключение на Н. Ш. и Н. Х., така и нарушителят – работодателят, задължен по силата на чл.52, ал.1 от ЗЗБУТ, да сключи застраховка за своя сметка, за покриване на горния риск. Освен това, видно от приложените: добавък №1/08.04.2019 г. и добавък №2/11.04.2019 г., след съставянето на АУАН и преди издаването на НП, работодателят е предприел действия по отстраняване на установеното нарушение, като изпълнил задължението си да сключи застраховка за всички работници, извършващи строително-монтажни дейности. Т.е., още с предявяването на  АУАН, работодателят е бил съвсем наясно с допуснатото от него нарушение и точно и своевременно го е отстранили това е причината, поради която районният съд е квалифицирал случая като маловажен и намалил наложената санкция. По отношение на второто възражение на касатора, следва се отбележи, че с разпоредбата на чл. 52, ал. 1 от ЗЗБУТ на работодателя е вменено едно задължение, свързано със сключването на задължителна застраховка за определена категория работници. В случая, работодателят е наказан за това си бездействие, установено при проверката, извършена на 23.03.2019 г. Още повече, че възприетият от наказващия орган подход е по-благоприятен за работодателя, а както беше посочено по-горе, не е ограничено и правото му на защита.

От изложеното следва, че не са налице сочените касационни основания за незаконосъобразност на обжалваното решение, поради което същото следва да бъде оставено в сила.   

Ето защо и на основание чл.221, ал.2  от АПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №246/27.06.2019 г. по анд №509/2019 г. по описа на Районен съд - Кърджали.

Решението не подлежи на обжалване.

 

 

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:   1.

 

 

                                                                          2.