Споразумение по дело №738/2018 на Районен съд - Карлово

Номер на акта: 47
Дата: 11 март 2019 г. (в сила от 11 март 2019 г.)
Съдия: Гюрай Алиев Мурадов
Дело: 20185320200738
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 29 октомври 2018 г.

Съдържание на акта

 

П Р О Т О К О Л

 

               

11.03.2019 година                                                                               град Карлово

КАРЛОВСКИЯТ  РАЙОНЕН СЪД                               трети наказателен състав

На единадесети март                                две хиляди и деветнадесета година

в публично съдебно заседание в състав:

 

                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЮРАЙ МУРАДОВ

                    

Секретар: Красимира Божакова

Прокурор: Свилен Братоев

Сложи за разглеждане докладвано от съдията

НОХД № 738 по описа за 2018 година

          На именното повикване в 11:30 ч. се явиха:

Районна прокуратура – Карлово, уведомена, явява се  прокурор Свилен Братоев.

          Подсъдимият П.Д.П., уведомен, явява се лично и с адвокат Г.Г., упълномощена от Досъдебното производство.

Защитникът на подсъдимия - адв.Г.М.Г., уведомена, явява се лично.

Свидетелите:

А.С.Т., редовно призована, не се явява.

          Съдът докладва молба от същата, с която заявява, че не може да се яви в днешно с.з.,  и от името на „D.“ /.T.S.*** заявява, че имуществените щети причинени на Д** са възстановени.

Ф.Е.М., редовно призован, не се явява.

          Депозирано е писмо от Председателя на Патентното ведомство на РБ, от което е видно, че за днешното с.з. свидетеля М., който е служител на П.. не може да се яви, поради служебна ангажираност.

          И.Т.Г., редовно призована, не се явява.

Д.П.Т., редовно призован, явява се лично.

Вещото лице:

В.И.В., нередовно призован, не се явява, няма върната призовка.

          ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО:

          ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. Г.: Да се даде ход на делото. Предоставям на съда два броя платежни нареждания в оригинал, от които е видно, че моя подзащитен е заплатил на представителите на Ф. П** и Д*** причинените от деянието имуществени щети, като е внесъл съответно на представителите на  Ф. П****сумата от 1716 лв., а на Д.. сумата от 1935 лв. По този начин сме възстановили имуществените щети посочени в обвинителния акт.

Прокурорът- Запознат съм с представените платежни нареждания. Да се приемат като доказателство.

ПОДСЪДИМИЯТ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

          ПРИЕМА представените два броя платежни нареждания в оригинал.

          Сне се самоличността на явилите се лица:

          Подсъдимият П.Д.П., със снета по делото самоличност.              

СВИДЕТЕЛЯТ Д.П.Т., ***.

СЪДЪТ разясни на свидетеля наказателната отговорност по чл. 290 от НК, след което свидетеля се изведе от залата.

На страните се разясниха правата по чл. 274 от НПК.

          ОТВОДИ И ВЪЗРАЖЕНИЯ НЕ ПОСТЪПИХА.

          Съдът разясни на подсъдимия правата му по чл. 55 от НПК.

          ПОДСЪДИМИЯТ: Запознат съм с правата си, разяснени ми са.

          СЪДЪТ РАЗЯСНИ НА СТРАНИТЕ ПРАВОТО ИМ ПО ЧЛ. 275 ОТ НПК, а именно, че могат да  направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

          Прокурорът: Нямам искания по доказателствата.

          АДВ. Г.: Освен посоченото по-горе искане което Вие приехте на този етап нямам други доказателства.

ПОДСЪДИМИЯТ: Нямам нови искания по доказателствата.

Страните /поотделно/: Да се даде ход на съдебното следствие.

          СЪДЪТ

          О П Р Е Д Е Л И:

          ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

ДОКЛАДВА СЕ ДЕЛОТО.

Съдебното производство е образувано с внесен от РП Карлово обвинителен акт срещу подсъдимия П.Д.П. ЕГН: ********** за извършено престъпление по  чл.172б, ал.1 от НК, тъй като на ***. в гр.К*** без съгласието на притежателите на изключителното правоD.“ /.T.S. използва в търговската си дейност в нарушение на разпоредбите на чл. 13, ал.1, т.2; чл. 13, ал.2, т.2; чл.73, ал.1 от „Закона за Марките и Географските Обозначения“ Д***“ и „Ф. П**н“ и марка „P.P.“ /.П. или всички вещи на обща стойност 3651,00лв., обекти на изключително право, без правно основание.

Предостави се възможност на прокурора да изложи обстоятелствата, включени в обвинението.

Прокурорът – Поддържам си изцяло обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, както и него самия.

          СЪДЪТ ПОКАНИ ПОДСЪДИМИЯТ ДА ДАДЕ ОБЯСНЕНИЯ по обвинението, като му разясни правото да откаже да дава такива, както и да дава обяснения във всеки един момент от съдебното следствие.    

Подсъдимият П.Д.П.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Не желая да давам обяснения. Съжалявам. Желая да сключа споразумение с прокуратурата.

 Адв. Г.: Моля да ни се даде възможност да обсъдим споразумение.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да ни дадете възможност да изготвим и представим споразумение.

         

ПРЕДОСТАВИ СЕ ВЪЗМОЖНОСТ на страните да обсъдят параметри на споразумението и да го представят.

 

Заседанието се прекъсна в 11:40 часа.

Заседанието продължава в 11:50 часа.

 

ПРОКУРОРЪТ: Г-н съдия, с подсъдимият и защитника му постигнахме споразумение за решаване на делото в съдебната фаза, което представям и моля да одобрите.

Адв. Г.: Постигнахме споразумение, което молим да одобрите. Моля да бъдат освободени свидетеля предвид постигнатото споразумение.

Подсъдимият П.Д.П.: Моля да одобрите постигнатото споразумение и освободите свидетеля от съдебната зала.

Съдът, с оглед на това, че е сезиран със споразумение за решаване на делото преди приключване на съдебното следствие, съобразно с чл. 384 от НПК и предвид изявлението на страните, че е постигнато споразумение съдът намира, че следва да освободи явилия се свидетел, ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

ОСВОБОЖДАВА явилия се свидетел.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитането му от прокурора.

Подсъдимият П.Д.П. на основание чл. 382 ал. 4 от НПК: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно го подписах. Отказвам се от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

На основание чл. 382, ал. 6 от НПК,

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, сключено между Районна прокуратура-Карлово, представлявана от прокурор Свилен Братоев от една страна и от друга подсъдимия по НОХД 738/2018 г. по описа на КрлРС  П.Д.П. и защитника му  адв. Г.Г. ***, за решаване на делото в съдебното производство, като страните се споразумяха за следното:

Подсъдимият П.Д.П. - *** се признава за виновен в това, че:

На ***. в гр.К… без съгласието на притежателите на изключителното право „D.“ **** с юридически представител на територията на **  и „P*** с юридически представител на територията на Р Б****** адвокат И.Г., използва в търговската си дейност в нарушение на разпоредбите на: 

- чл. 13, ал.1, т.2: „Правото върху марка включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да използват в търговската дейност знак, който поради неговата идентичност или сходство с марката и идентичността или сходството на стоките или услугите на марката и знака съществува вероятност за объркване на потребителите, която включва възможност за свързване на знака с марката“;

- чл. 13, ал.2, т.2: “Използване в търговската дейност по смисъла на ал.1 е предлагането на стоките с този знак за продажба или пускането им на пазара, или съхраняването им с тези цели, както и предлагането или предоставянето на услуги с този знак“

- и чл.73, ал.1: „Използването в търговската дейност на знак по смисъла на чл.13 без съгласието на притежателя съставлява нарушение“ от „Закона за Марките и Географските Обозначения“ /**/ марки „Д. Ф.регистрирани в в.на Р.Б.по реда на „Мадридската спогодба за международна регистрация на марките“, като предлага за продажба в търговски обект – магазин, находящ се в гр.дрехи, а именно:

-         5 броя дънки с поставена марка „P.P.“ /.П. с единична цена 312,00лв. /триста и дванадесет лева/ или обща цена 1560,00лв. /хиляда петстотин и шестдесет лева/;

-         3 броя тениски с поставена марка „P.P.“ /.П. с единична цена 52,00лв. /петдесет и два лева/ или обща цена 156,00лв. /сто петдесет и шест лева/;

-         6 броя дънки с поставена марка „**с единична цена 252,00лв. /двеста петдесет и два лева/ или обща цена 1512,00лв. /хиляда петстотин и дванадесет лева/;

-         9 броя тениски с поставена марка „**с единична цена 47,00лв. /четиридесет и седем лева/ или обща цена 423,00лв. /четиристотин двадесет и три лева/

или всички вещи на обща стойност 3651,00лв. /три хиляди шестстотин петдесет и един лева/, обекти на изключително право, без правно основание, поради което и на основание чл.172б, ал.1 от НК, във вр. с чл.55, ал.1, т.2, буква Б и ал.3 от НК му налага наказание ПРОБАЦИЯ в съвкупност от следните пробационни мерки:

1.Задължителна регистрация по настоящ адрес ***, включваща явяване и подписване пред пробационен служител с периодичност два пъти седмично за срок от 6 /шест/ месеца; и

2.Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 /шест/ месеца.

 На основание чл.189, ал.3 от НПК, ОСЪЖДА подсъдимия П.Д.П. с ЕГН: ********** с установена по-горе самоличност, да заплати в полза на ОД на МВР гр. Пловдив сумата от 312,83лв. от която 186,21лв. за възнаграждение на вещо лице изготвило комплексна патентна и съдебно стоково оценъчна експертиза и 126,62лв. за възнаграждение на вещо лице изготвило повторна комплексна патентна и съдебно стоково оценъчна експертиза.

Веществените доказателства - 5бр. дънки означени със знаци „**3бр. тениски означени със знаци „**6бр. дънки означени със знаци „**“ и 9бр. дънки означени със знаци „D..“, предадени с разписка от 19.05.2016г. на съхранение на домакина на РУ на МВР гр.Карлово на основание чл. 172б ал. 3 от НК да се ОТНЕМАТ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА и да се унищожат.

Причинените от деянието съставомерни имуществени щети са възстановени.

ПОДСЪДИМИЯТ П.Д.П. декларира, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

         

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

 

Подсъдим:  ..........                                                Прокурор: ...............

 

                    /П.Д.П. /                       /Свилен Братоев/

 

 

 

 

Защитник: ............

                                                  /адв. Г.Г./

 

                  

Съдът намира, че така постигнатото и представено споразумение, отговаря на формалните изисквания на закона, съответства на събраните по делото доказателства и не противоречи на закона и морала, поради което и на основание чл. 382 ал. 7 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното  между страните споразумение за решаване на делото в съдебното производство.

Определението на съда е окончателно.

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                  

 

                                               

          С оглед така постигнатото и одобрено споразумение и на основание. чл. 24 ал. 3 от НПК,

СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 738/2018 г. по описа на Районен съд Карлово, трети наказателен състав.

Определението е окончателно.

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

          Съдът не се занимава с мярка за неотклонение на подсъдимия П.Д.П., ЕГН: **********, тъй като същата е отменена от наблюдаващия прокурор в досъдебното производство.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което се закри в 12:00 часа.

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ:             

 

                                               

СЕКРЕТАР:

 

К.Б.