Решение по дело №2038/2017 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 2678
Дата: 30 юни 2017 г. (в сила от 12 декември 2017 г.)
Съдия: Нела Кръстева Иванова
Дело: 20173110102038
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 февруари 2017 г.

Съдържание на акта

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

№2678/30.6.2017г.,гр.Варна

 

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

                ВАРНЕНСКИ  РАЙОНЕН  СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ,  ХХХІІІ-ти  състав,  в  публично  заседание, проведено  на  23.06.2017г., в  състав:

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ: Н. КРЪСТЕВА

 

                при  участието  на  секретар  АТАНАСКА  ИВАНОВА, като  разгледа  докладваното  от  съдията  гр. дело № 2038  по  описа  за  2017г., за  да  се  произнесе  взе  предвид  следното:

 

Предявен е иск от С.Н.Г. ЕГН **********, с адрес: ***, срещу И.Ж.Г. ЕГН **********, с адрес: ***,           за прекратяване на брака между страните с развод, без произнасяне по въпроса за вината. С молбата се изразява желание упражняването на родителските права по отношение на децата - К***С*** Г. ЕГН ********** и С*** С*** Г. ЕГН **********, да се предоставят на тяхната майка и законен представител И.Ж.Г. ЕГН **********, като на бащата - С.Н.Г. ЕГН ********** да се определи режим на лични отношения с тях, както следва - всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 10:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с преспиване в дома на бащата; първите пет дни от пролетната ваканция и първите пет дни от зимната ваканция и по един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката да взема децата при себе си; за определяне местоживеенето на децата К***С*** Г. ЕГН ********** и С*** С*** Г. ЕГН **********, при тяхната майка и законен представител И.Ж.Г. ЕГН **********, на адрес ***; за осъждане бащата С.Н.Г. ЕГН ********** да заплаща месечна издръжка в полза на всяко от децата, както следва: в размер на 140.00 /сто и четиридесет/лева в полза на детето Камелия, родено на ***г. и в размер на 130.00 /сто и тридесет/ лева в полза на детето С***, родено на ***г., чрез тяхната майка и законен представител И.Ж.Г. ЕГН **********, считано от датата на предявяване на исковата молба в съда, ведно със законната лихва върху присъдените суми и всяка закъсняла вноска, с падеж пето число на месеца, за който се дължи издръжката до настъпване на причина за тяхното изменение или прекратяване, така както е постановено с решение №3738 от 14.07.2014 г. по гр.д. 5420/2014 г., X състав по описа на ВРС. Отправя се искане семейното жилище, което е било собственост на родителите на жената, а сега е придобито от наследниците на страните, находящо се на адрес в гр.Варна, жк."***"202, вх.4, ет.7, ап.115, да бъде предоставено на ищеца, като се сочи че ответницата и децата са го напуснали. Изразява се желание след прекратяването на брака между страните, ответницата да носи предбрачното си фамилно име - А***.

Обстоятелствата, от които се твърди, че произтича исковата претенция са следните:  Сочи се в исковата, че е налице дълга фактическа раздяла между съпрузите от 2013г., настъпила като последствие от неразбирателство и проблеми между съпрузите.

В срока по чл.131 от ГПК е постъпил писмен отговор от страна на ответника по реда на чл.131 ГПК, с който се изразява становище, че се желае развода, без произнасяне по въпроса за вината. Предявявена е насрещна искова претенция за прекратяване на брака без издирване вината, с присъединени небрачни искове, както следва:  за предоставяне упражняването на родителските права по отношение на децата К***С*** Г. ЕГН ********** и С*** С*** Г.  ЕГН **********, на И.Ж.Г. ЕГН ****** 3492, като тяхна майка и законен представител; за определяне местоживеенето на децата К***С*** Г. ЕГН ********** и С*** С*** Г. ЕГН **********, на адреса на тяхната майка И.Ж.Г. ЕГН **********,***; за определяне подходящ режим на лични контакти на бащата и децата, съобразен с възрастта и потребностите им; за изменение Решение №3738/14.07.2014г., постановено по  гр.д.№5420/2014г. по описа на PC - Варна, X състав, като се осъди бащата С.Н.Г. ЕГН **********, да заплаща месечна издръжка в размер на 200.00 /двеста/ лева за детето К***С*** Г. ЕГН ********** и в размер на 180.00 /сто и осемдесет/ лева за детето С*** С*** Г.  ЕГН **********, чрез тяхната майка и законен представител И.Ж.Г. ЕГН **********, считано от датата на подаване на настоящата молба, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, с падеж - от 5 /пето/ число на месеца, за който се отнася; за предоставяне ползването на семейното жилище на страните, находящо се в гр. Варна, ж.к.„***" №202, вх.4, ет. 7, ап. 115, на съпруга С.Н.Г. ЕГН **********; за обявяване, че след прекратяването на брака съпругата И.Ж.Г. ЕГН **********, ще възстанови и ще носи предбрачното си фамилно име А***.

В съдебното заседание, ищецът, чрез процесуален представител поддържа исковата си претенция и моли за уважаването й.

В с.з. ответникът, чрез  процесуалния  си  представител по същество също заявява желание за прекратяване на брака, без произнасяне по въпроса за вината и за уважаване на предявените брачни искове.

Контролиращата  страна  Дирекция  „Социално  подпомагане” – гр.Варна  изразява в писмен вид становище родителските права съгласно желанието на страните да се предоставят на майката, като на бащата се определи подходящ режим на лични контакти с децата, а относно дължимата издръжка същата да се определи съгласно събраните по делото доказателства за възможностите на бащата да изплаща конкретния размер и съобразно нуждите на момичетата.

СЪДЪТ, след  като  взе  предвид  представените  по  делото  доказателства – по  отделно  и  в  тяхната  съвкупност, съобрази  становищата  на  страните  и  нормативните  актове, регламентиращи  процесните  отношения, намира  за  установено  следното  от  фактическа  страна:

Удостоверение  за  сключен  граждански  брак установява,  че   страните  са  съпрузи  по  силата  на  сключен  между  тях  граждански  брак  на 26.08.2000г., за  което  е  съставен  Акт  за  граждански  брак  № 1138 от  длъжностното  лице  по  гражданско  състояние  в  гр.Варна.

Удостоверения за раждане установяват, че страните са родители на  децата К***С*** Г. ЕГН ********** и С*** С*** Г.  ЕГН **********

В  хода  на  производството по делото с оглед установяване  твърдените от страните факти са ангажирани по тяхно искане  и  гласни  доказателства.

Свид.Димитър Н.Г. ЕГН **********, брат на ищеца,  сочи че, съпрузите са разделени от 2013г., като твърди че не могат да се съберат отново и да заживеят заедно като семейство.

Разпитана по искане на ответницата св.Д*** Г. ЕГН **********, без дела и родствени връзки със страните излага, че съпрузите са разделени, като сочи, че И. се грижи за децата без никаква подкрепа от страна на С..

Предвид  така  установеното  от  фактическа  страна, СЪДЪТ  формулира  следните  изводи  от  правна  страна:

По  иска  с  правно  основание  чл.49, ал.1  от  СК:

От  доказателствата  по  делото  се  установи,  и  съдът  приема  за  установено, че  брачните  отношения  между  съпрузите  са  дълбоко  и  непоправимо  разстроени. Помежду  им  е  изчезнало  взаимното  доверие  и  уважение, лишили  са  се  от  чувство  за  близост, общност  и  единство, както  и  желание  за  полагане  на  общи  грижи  за  семейството  и  дома. Съдът  основава  изводите  си  в  тази  насока  на база твърденията на страните и събраните  в  хода  на  делото  гласни  доказателства. По  категоричен  и  убедителен  начин  последните  установяват, че между страните сe e създало отчуждение  в брачните отношения. Предвид  изложеното, съдът  намира, че  запазването  на  брака  би  било  вредно  за  обществото  и  самите  съпрузи, между  които  не  съществува  физическа  и  духовна  близост, изчезнали  са  чувствата  на  обич, взаимност  и  привързаност, поради  което  бракът  им  следва  да  бъде  прекратен, на  основание чл.49, ал.1  от  СК.

По  въпроса  за  вината:

Законовата  уредба  не  дефинира  понятието  ”вина  за  дълбокото  и  непоправимо  разстройство  на  брака”. Съдът  приема  това  понятие  като  компилация  от  обективно  и  субективно  отношение  на  всеки  от  съпрузите  към  брачната  връзка, неизпълнение  на  поетите  брачни  задължения  за  взаимност, съвместно  живеене  на  съпрузите  и  грижи  за  семейството.В  тази  насока, за  да  се  произнесе  на  основание  чл.49, ал.3  от  СК  по  въпроса  за  вината, съдът  съобрази  следното:

В настоящото производство доколкото и двете страни отправят искане съдът да не се произнася по въпроса за вината за разтрогване на брака,  то не следва де са обявява вина  за  разстройството  на  брачните  отношения.   

По иска с правно основание чл. 59 от СК.

Досежно упражняването на родителските права съдът взе предвид съвкупността от всички обстоятелства, характеризиращи конкретния казус,                            по-съществените от които са: възпитателски качества на родителите, полагани грижи, привързаност на децата към родителите, полът и възрастта на децата, помощта на трети лица, социално обкръжение, жилищно-битови и други материални условия на живот.

В разглеждания случай няма спор, че след раздялата на съпрузите за децата се грижи тяхната майка, както и не се спори относно желанието на страните майката да упражнява  и занапред родителските права по отношение на де;цата. Между страните няма спор за родителски права, като иск за родителски права е предявен единствено от майката. Предвид изложеното и с оглед и становището на ищеца, съдът намира, че следва да предостави родителските права по отношение родените от брака деца на майката. Следва да се определи и местоживеенето на децата К***С*** Г. ЕГН ********** и С*** С*** Г. ЕГН **********, при тяхната майка и законен представител И.Ж.Г. ЕГН **********, на адрес ***.

По въпроса за режим на лични контакти между баща – деца:

Предвид предоставяне упражняването на родителските права                                                                                                                                                              спрямо роденото от брака дете на майката, на бащата следва да се определи режим на лични контакти. Предвид възрастта на децата и необходимостта от поддържане на емоционалната връзка дете-баща и потребността от бащини грижи и ласки, съдът намира, че следващият се режим в конкретния случай следва да бъде  всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 10:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с преспиване в дома на бащата; първите пет дни от пролетната ваканция и първите пет дни от зимната ваканция, както и по един месец през лятото по време, което време не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

По въпроса за издръжката на децата:

Родителят, който не упражнява родителски права за детето, дължи издръжка в пари. В случая от представени доказателства – удостоверение изх.№1б/2017г. на фирма Зодиак Ауто Партс ООД, се установява, че С.Н.Г. реализира месечни доходи в близост до размера на МРЗ за страната, като такива приблизително са и доходите на И.Ж.Г., видно от удостоверение №35 от 29.05.2017г. на  Ан Груп БГ ООД. Съдът предвид трудоспособната възраст на страните по делото преценява, че същите са в състояние да реализират доходи поне в размер на средната за страната работна заплата за страната. Децата К***С*** Г. ЕГН ********** и С*** С*** Г. ЕГН ********** съдът намира, че с оглед възрастта си се нуждаят от издръжка, както следва  в общ размер на около 300,00лв. месечно за детето Камелия, навършило 16г.възраст, 200,00лв. от  които  следва  да  бъде  поета  от  бащата, а разликата от 100,00лв. следва да се  поеме от майката; в общ размер на около 250,00лв. месечно за детето С***, като 180,00лв. от  тях  следва  да  бъдат поети  от  бащата, а разликата от 70,00лв. следва да се  поеме от майката. По- големият  паричен  принос  на  бащата, съдът  оправдава, с оглед  упражняваните  непосредствени  грижи  по  отглеждането  и  възпитанието  на  децата  от  майката. Издръжката следва да се дължи от датата на предявяване на иска за издръжка, т.е. от 20.03.2017г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, с падеж - от 5 /пето/ число на месеца, за който се отнася.

В този смисъл следва да се измени присъдената издръжка с Решение №3738/14.07.2014г., постановено по  гр.д.№5420/2014г. по описа на PC - Варна, X-ти състав/л.12/.

По иска с правно основание чл. 53 от СК:

Предвид искането на жената, съдът намира, че  съпругата след прекратяване на брака следва да възстанови предбрачното си фамилно име  А***.  

По иска с правно основание чл. 56 от СК:

Съгласно чл.56, ал. 1 СК, при действието на който е поставено решението и който има приложение в случая при допускане на развод, съдът предоставя ползването на семейното жилище на единия от съпрузите, когато то не може да се ползва поотделно от двамата, като взема предвид интересите на децата, вината и други обстоятелства. Съдът при наличие на ненавършили пълнолетие деца дължи служебно произнасяне по отношение ползването на семейното жилище. Установено от събраните по делото писмени доказателства е, че сем.жилище е собственост на близки на съпруга. Независимо от предоставянето на  съпругата на родителските права по отношение на родените от брака деца за упражняване, предвид и становището на жената, съдът счита, че на съпруга С.Н.Г. ЕГН ********** следва да се предостави за ползване семейното жилище, находящо се в гр.Варна, ж.к.„***" №202, вх.4, ет. 7, ап. 115.

По разноските:

Предвид изхода от спора и на основание Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, ДВ бр.22 от 28.02.2008г., в сила от 01.03.2008г., съдът определя окончателна държавна такса в размер на   50,00лв.,  която следва да се внесе по равно от страните, на основание чл.329, ал. 1, изр.2 от ГПК.

С.Н.Г. ЕГН ********** следва да бъде осъден да заплати държавна такса върху изменения размер на издръжките в общ размер на сумата от 158,40лв.

С оглед изхода на спора и направеното искане от ответницата/явяваща се ищец по насрещните искови претенции, заявени с отговора, депозиран по чл.131 ГПК/, в нейна полза следва да се присъдят на основание чл.78, ал.1 от ГПК сторените по делото разноски в общ размер на 330,00лв., посочени в списък по чл.80 от ГПК/л70/, представляващи сбор от следните суми: за адвокатски хонорар/300,00лв./, за държавна такса/25.00лв./ и за такса за съд.удостоверение/5.00лв./.

Мотивиран  от  така  изложените съображения, Варненски  районен  съд:

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА брака между С.Н.Г. ЕГН ********** и И.Ж.Г. ЕГН **********, сключен на 26.08.2000г. в гр.Варна, за което е съставен Акт за граждански  брак  № 1138 пред  длъжностното  лице по гражданско  състояние  в  гр.Варна, поради  настъпило  дълбоко  и  непоправимо  разстройство  на  брака, на  основание  чл. 49, ал.1  от  СК.

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата К***С*** Г. ЕГН ********** и С*** С*** Г. ЕГН **********, на тяхната майка и законен представител И.Ж.Г. ЕГН **********, като определя местоживеенето им при нея, на адрес в гр.Варна, жк."***"№11, вх.7, ап.24.

 

ОПРЕДЕЛЯ  режим  на  лични  отношения  на бащата с децата К***С*** Г. ЕГН ********** и С*** С*** Г. ЕГН **********, като  му  дава  възможност  да  ги  вижда  и  взема при себе си, както следва:  всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 10:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с преспиване в дома на бащата; първите пет дни от пролетната ваканция и първите пет дни от зимната ваканция, както и по един месец през лятото по време, което време не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

 

ИЗМЕНЯ на основание чл.150 от СК размера на постановената с Решение №3738/14.07.2014г., по  гр.д.№5420/2014г. по описа на PC - Варна, X-ти състав издръжка, дължима от С.Н.Г., ЕГН **********, с адрес: ***, в полза на детето К***С*** Г. ЕГН **********, действащо лично и със съгрласието на своята майка и законен представител И.Ж.Г. ЕГН **********, като го увеличава от 140,00лв./сто и четиридесет лева/, на 200,00лв./двеста лева/ месечно, считано от датата на предявяване на исковата молба 20.03.2017г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж от 5/пето/ число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законово основание за нейното изменяване или прекратяване.                

 

 

ИЗМЕНЯ на основание чл.150 от СК размера на постановената с Решение №3738/14.07.2014г., по  гр.д.№5420/2014г. по описа на PC - Варна, X-ти състав издръжка, дължима от С.Н.Г., ЕГН **********, с адрес: ***, в полза на детето С*** С*** Г. ЕГН **********, действащо чрез своята майка и законен представител И.Ж.Г. ЕГН **********, като го увеличава от 130,00лв./сто и тридесет лева/, на 180,00лв./сто и осемдесет лева/ месечно, считано от датата на предявяване на исковата молба 20.03.2017г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж от 5/пето/ число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законово основание за нейното изменяване или прекратяване.                

 

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в  гр.Варна, ж.к.„***" №202, вх.4, ет. 7, ап. 115, на С.Н.Г. ЕГН **********.

ПОСТАНОВЯВА  след  развода  жената  да   възстанови  предбрачното  си  фамилно  име  А***.

ОСЪЖДА на основание чл.78, ал.1 от ГПК С.Н.Г. ЕГН **********, с адрес: ***,  ДА  ЗАПЛАТИ  В  ПОЛЗА  НА И.Ж.Г. ЕГН **********, с адрес: ***, сумата от 330.00лв./триста и тридесет лева/, представляваща сбор от сторени по делото съдебни разноски, както следва: за адвокатски хонорар/300,00лв./, за държавна такса/25.00лв./ и за такса за съд.удостоверение/5.00лв./.

ОСЪЖДА С.Н.Г. ЕГН **********, с адрес: ***,  ДА  ЗАПЛАТИ  в  полза  на  бюджета  на  съдебната  власт, по  сметка  на  Варненски районен съд, окончателна  държавна  такса размер  на 25.00лв./двадесет и пет лева/, както и държавна такса върху изменения размер на издръжката общо от 158,40лв./сто петдесет и осем лева и четиридесет стотинки/, на  основание чл.6, т.2 и чл.7, т.2  от Тарифа  за  държавните  такси, които  се  събират  от  съдилищата  по  ГПК, ДВ  бр.22  от  28.02.2008г., в  сила  от  01.03.2008г.

 

ОСЪЖДА И.Ж.Г. ЕГН **********, с адрес: ***,   ДА  ЗАПЛАТИ  в  полза  на  бюджета  на  съдебната  власт, по  сметка  на  Варненски районен съд, окончателна  държавна  такса размер  на 25.00лв./двадесет и пет лева/,   на  основание чл.6, т.2 от Тарифа  за  държавните  такси, които  се  събират  от  съдилищата  по  ГПК, ДВ  бр.22  от  28.02.2008г., в  сила  от  01.03.2008г.

 

РЕШЕНИЕТО  подлежи  на  обжалване  с  въззивна  жалба  пред  Варненски  окръжен  съд,  в  двуседмичен  срок  от  съобщението  до  страните, че е  изготвено  и  обявено.

 

РЕШЕНИЕТО да се обяви в регистъра на съдебните решения по чл.235, ал.5 от ГПК.

 

ПРЕПИС от настоящето решение да се връчи на страните, заедно със съобщението за постановяването му.

 

 

 

                                                                      РАЙОНЕН  СЪДИЯ: