Решение по дело №126/2021 на Административен съд - Кърджали

Номер на акта: 139
Дата: 18 ноември 2021 г. (в сила от 18 ноември 2021 г.)
Съдия: Айгюл Аптула Шефки
Дело: 20217120700126
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 1 септември 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр. Кърджали, 18.11.2021 г.

В ИМЕ­ТО НА НА­РО­ДА

Административен съд - Кърджали в публично заседание на двадесет и седми октомври през две хиляди двадесет и първа  година в състав:

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНГЕЛ МОМЧИЛОВ

                                                             ЧЛЕНОВЕ: ВИКТОР АТАНАСОВ

                                                                   АЙГЮЛ ШЕФКИ

при  секретаря Мелиха Халил и в присъствието на прокурор Георгиева от ОП-Кърджали,  като разгледа докладваното от съдия Шефки КАНД 126  по описа на КАС за 2021 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.63, ал.1, предл. 2-ро от ЗАНН,  във вр. с чл. 208 и сл. от АПК. Образувано е по касационна жалба от Симекс“ ЕООД ***, ЕИК ***, чрез пълномощник, срещу Решение48/16.07.2021 г., постановено по анд 528/2021 г. по описа на Районен съдКърджали. В касационната жалба се твърди незаконосъобразност на оспореното решение, като постановено в нарушение на материалния закон и противоречащо на събраните доказателства. Касаторът твърди, че не е осъществил състава на нарушението по чл.118, вр. с чл.95, ал.1 от Закона за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/. Счита, че случаят е маловажен, по смисъла на чл.126б, ал.2 от ЗАДС, а за тези случаи е предвидено налагането на глоба с фиш, по реда и в размерите по чл.39, ал.2 от ЗАНН.  Иска отмяна на оспореното решение, както и на потвърденото с него наказателно постановление. В с.з., чрез процесуалния си представител, поддържа подадената касационна жалба, като претендира и деловодни разноски.

Ответникът по касация началник на отдел „МРР Тракийска“, гр.Пловдив при Агенция „Митници“, намира жалбата за неоснователна. В писмено становище, представено от пълномощник, излага подробни съображения за законосъобразност на потвърденото наказателно постановление и правилност на оспореното съдебно решение.  Счита, че не са налице предпоставките на чл.28, б.“а“ от ЗАНН и случаят не е маловажен. Претендира юрисконсултско възнаграждение. 

Представителят на Окръжна прокуратура - Кърджали намира касационната жалба за основателна. Счита, че в случая е безспорно установено наличието на нарушение по чл.95, ал.1 от ЗАДС, но то не е извършено от санкционираното дружество, а от физическото лице, осъществило фактическите действия по зареждане на конкретната бутилка. В тази връзка сочи, че неправилно наказващият орган не е приложил и разпоредбата на чл.126б, ал.1 от ЗАДС. По изложените съображения счита, че оспореното решение е незаконосъобразно. 

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 от АПК и от лице, имащо интерес от обжалването, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е основателна.

Предмет на касационната проверка е Решение48/16.07.2021 г., постановено по анд 528/2021 г. по описа на Районен съдКърджали, с което е потвърдено Наказателно постановление № 210 от 25.03.2021 г., издадено от началник отдел „Митническо разузнаване и разследване „Тракийска“,  с което, на касатораСимекс“ ЕООД, ***, ЕИК ***, е наложена   „имуществена санкция” в размер на 3 000 лв., на основание чл.118, ал.1 ЗАДС; отнемане в полза на държавата, на основание чл.124, ал.2 от ЗАДС, на средствата, послужили за извършване на нарушението - 1 бр. накрайник за свързване към пистолет, за зареждане на МПС от колонка за зареждане на автомобили с втечнен нефтен газ, собственост на „Симекс“ ЕООД; отнемане на стоката, предмет на нарушение в полза на държавата, на основание чл.124, ал.1 от ЗАДС, но поради нейната липса - присъждане на равностойността й, в размер на 20 лв., за това, че на 17.11.2020 г., в стопанисваната от дружеството бензиностанция „Симекс“, чрез служителя си С. М. К., който напълнил една бутилка за битови нужди, с вместимост 14,6 кг, с 21,5 литра втечнен нефтен газ /LPG/ на стойност 20 лв., с помощта на 1 бр. месингов накрайник, от колонката за зареждане на автомобили с газ пропан-бутан  /втечнен нефтен газ LPG/, и нарушил забраната по чл.95, ал.1 от ЗАДС. С последното решение, касаторът е осъден да заплати на Агенция „Митници“ и сумата от 80  лв., представляваща направени по делото разноски за юрисконсултско възнаграждение.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства, районният съд приел, че дружеството „Симекс” ЕООД, *** действително е осъществило вмененото му нарушение, тъй като на 17.11.2020 г., в бензино-газстанцията, стопанисвана от него, е била заредена с втечнен нефтен газ (LPG) бутилка за битови нужди, т.е. бутилка, различна от бутилките за газови уредби за автомобили. Зареждането било извършено от колонка, предназначена за зареждане на моторни превозни средства с втечнен нефтен газ (LPG), поради което законосъобразно била ангажирана административнонаказателната отговорност на дружеството, на основание чл.118, ал.1 от ЗАДС. Правилно, на основание чл.124, ал.2 от ЗАДС, били отнети в полза на държавата и средствата, послужили за извършване на нарушението - 1 брой накрайник за свързване към пистолет за зареждане на моторни превозни средства от колонка, за зареждане на автомобили с втечнен нефтен газ (LPG), собственост на жалбоподателя, както и на основание чл.124, ал.1 от ЗАДС - равностойността на стоката предмет на нарушение, в размер на 20 лева, представляваща 21.5 литра втечнен нефтен газ пропан-бутан (LPG). При извършената служебна проверка, съдът не  констатирал нарушения на процесуалните правила или на материалния закон, допуснати в хода на административнонаказателното производство. Актът за установяване на административно нарушение и обжалваното наказателно постановление били съставени правилно и законосъобразно, от компетентен орган и с необходимите реквизити по чл.42 и чл.57 от ЗАНН. Нарушението било пълно описано с всички относими към конкретния състав признаци, обстоятелствата, при които е извършено, а също и доказателства, които го подкрепят. От съдържанието на АУАН и наказателното постановление, по еднозначен начин се установявало за какво деяние е санкциониран жалбоподателят и каква е неговата правна квалификация. Намерил за неоснователен довода на жалбоподателя за неправилно определяне на субекта на нарушението, като приел, че  дружеството е било длъжно, при осъществяване на дейността си като юридическо лице, да вземе всички необходими мерки и да изпълни задълженията, които му вменява законът, и като не е сторил това следва да понесе имуществена санкция. Във връзка с искането за прилагане на чл.126б от ЗАДС, уреждащ маловажните случаи на нарушения посочил, че жалбоподателят системно е нарушавал разпоредбата на  чл.95, ал.1 от ЗАДС, като такива нарушения са били установени и на 11.11.2020 г. и 11.12.2020 г., като за първото от тях вече била приложена разпоредбата за маловажен случай. Намерил за неоснователни и твърденията на жалбоподателя, че дейността му попадала в приложното поле на чл.95, ал.2 от ЗАДС, тъй като условията на тази норма не били изпълнени. Въз основа на горното стигнал до извода, че обжалваното наказателно постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Така постановеното решение е неправилно.

При правилно установена фактическа обстановка и след като обсъдил възраженията на жалбоподателя, съдът е формирал законосъобразен извод относно наличието на нарушение на чл.95, ал.1 от ЗАДС. Неправилно обаче е приел, че не са налице предпоставките за прилагане на чл.126б от ЗАДС.

С разпоредбата на чл.95, ал.1 от ЗАДС е въведена забрана за пълненето на втечнен нефтен газ (LPG) в бутилки, различни от бутилките за газови уредби за автомобили, в станции за зареждане на моторни превозни средства. За нарушение на горната забрана, в чл.118 от ЗАДС е предвидено наказание глоба в размер от 1 000 до 3 000 лв. - за физическите лица, и имуществена санкция в размер от 3 000 до 10 000 лв. - за юридическите лица и едноличните търговци.

Съгласно чл.126б, ал.1 и ал.2 от ЗАДС, за маловажни случаи на нарушения по чл. 118, 120, 122, 123, 126 и 126а, установени при извършването им, митническите органи могат да налагат глоби с фиш по реда и в размерите, установени в чл. 39, ал. 2 от ЗАНН, като маловажни случаи са тези, при които двойният размер на акциза за стоките - предмет на нарушението, не надвишава 100 лв.

Безспорно е в случая, че на 17.11.2020 г., в стопанисвана от касатора бензиностанция, лицето С. М. К. – служител на дружеството, заредило една бутилка за битови нужди, с вместимост 14,6 кг, с 21,5 литра втечнен нефтен газ /LPG/, на стойност 20 лв. За извършената продажба бил  издаден фискален бон за 21,5 литра пропан – бутан, на стойност 20 лв.

При тези факти, предвид общата стойност на стоката, предмет на нарушението, очевидно е, че двойният размер на акциза за зареденото количество втечнен нефтен газ, не е възможно да надвиши 100 лв. Същевременно нарушението попада в обхвата на чл.118 ЗАДС, изрично посочен в чл.126б, ал.1 от с.з., поради което случаят се явява маловажен, по смисъла на специалния закон. В тези случаи, разпоредбата на чл.126б, ал.1 ЗАДС предвижда   налагането на глоба с фиш, или субект на отговорността при маловажен случай на нарушение по чл. 118, 120, 122, 123, 126 и 126а ЗАДС, е физическото лице, извършило съответното деяние. В конкретната хипотеза това е служителят на дружеството - С. М. К., който е напълнил бутилката за битови нужди, в станция за зареждане на моторни превозни средства. Още повече, че по делото е приложена и заповед №16/01.10.2020 г., издадена от управителя на „Симекс“ ЕООД, с която е забранено пълненето на втечнен нефтен газ (LPG) в бутилки, различни от бутилките за газови уредби за автомобили, в станциите за зареждане на МПС, собственост на дружеството, като служителите, в т.ч. и С. К. са били запознати с  горната заповед.

Следва да се отбележи също, че наличието на специална разпоредба за маловажност на този вид нарушение, предвидено в относимия закон, дерогира общото правило за маловажните случаи, регламентирано в чл.28 от ЗАНН.

По изложените съображения, касационната инстанция намира, че решението е неправилно и следва да бъде отменено в частта, с която са  потвърдени т.1 и т.2 от Наказателно постановление № 210 от 25.03.2021 г., за налагане на  „имуществена санкция” в размер на 3 000 лв., както и в  частта, касаеща постановеното отнемане в полза на държавата, на 1 бр. накрайник, собственост на „Симекс“ ЕООД, тъй като процесният накрайник, макар да е средство, послужило за извършване на конкретното нарушение, не е собствен на физическото лице, извършило деянието, респ. не са налице и предпоставките на чл.124, ал.2 от ЗАДС. В останалата част по т.3 от НП, касаеща отнемане на стоката, предмет на нарушение в полза на държавата, но поради нейната липса - присъждане на равностойността й, в размер на 20 лв., решението е съответно на чл.124, ал.1 от ЗАДС и следва да се остави в сила.

При този изход на делото и предвид заявеното искане, на основание чл. 63, ал. 3 от ЗАНН, във вр. с чл. 143, ал. 1 от АПК, на касатора се следват и направените по делото разноски в размер на 200 лв. за договореното и заплатено адвокатско възнаграждение.

Ето защо, на основание чл. 221, ал.2 от АПК,  АС-Кърджали

 

                                                 Р    Е    Ш    И :

 

ОТМЕНЯ Решение48/16.07.2021 г., постановено по анд 528/2021 г. по описа на Районен съдКърджали, в частта, с която са  потвърдени т.1 и т.2 от Наказателно постановление № 210 от 25.03.2021 г., издадено от началник отдел „Митническо разузнаване и разследване „Тракийска“,  с което на „Симекс“ ЕООД, ***, ЕИК ***, е наложена  „имуществена санкция” в размер на 3 000 лв., на основание чл.118, ал.1 ЗАДС, както и отнемане в полза на държавата, на основание чл.124, ал.2 от ЗАДС, на средствата, послужили за извършване на нарушението - 1 бр. накрайник за свързване към пистолет, за зареждане на МПС от колонка за зареждане на автомобили с втечнен нефтен газ, собственост на „Симекс“ ЕООД, като вместо него п о с т а н о в я в а:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 210 от 25.03.2021 г., издадено от началник отдел „Митническо разузнаване и разследване „Тракийска“,  с което на „Симекс“ ЕООД, ***, ЕИК ***, е наложена  „имуществена санкция” в размер на 3 000 лв., на основание чл.118, ал.1 ЗАДС; както и отнемане в полза на държавата, на основание чл.124, ал.2 от ЗАДС, на средствата, послужили за извършване на нарушението - 1 бр. накрайник за свързване към пистолет, за зареждане на МПС от колонка за зареждане на автомобили с втечнен нефтен газ, собственост на „Симекс“ ЕООД.

ОСТАВЯ В СИЛА Решение №48/16.07.2021 г., постановено по анд № 528/2021 г. по описа на Районен съд – Кърджали, в останалата му част. 

ОСЪЖДА Агенция "Митници" - Централно митническо управление, гр.София, да заплати на „Симекс“ ЕООД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление:***, разноски по делото в размер на 200 лв.

Решението е окончателно.

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                                 2.