Решение по дело №1231/2014 на Районен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 20 май 2015 г.
Съдия: Владимир Калоянов Крумов
Дело: 20141320101231
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 юни 2014 г.

Съдържание на акта

                                               Р Е Ш Е Н И Е № 159

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

гр. В., 20.05.2015г.

 

 

В.ският районен съд, гражданска колегия, в публичното заседание на двадесети април   през две хиляди и петнадесета година в състав :

 

Председател : Владимир Крумов

                                                                                   Съдебни заседатели / Членове :

 

при секретаря Г. Н. и в присъствието на прокурора .................................., като разгледа докладваното от съдия Крумов гр. дело № 1231 по описа за 2014г. и за да се произнесе, взе предвид следното :

            Производството е във втора фаза по извършване на съдебна делба.

   С влязло в сила решение в първата фаза на делбата е допуснато да бъде извършена съдебна делба между П.Н.М., ЕГН **********,*** 7, Т.Т.Н., ЕГН **********,***, и П.Т.П., ЕГН **********,***, на следните имоти, останали в наследството на Н. М.Н., бивш жител ***, починал на 20.03.1981г. :

нива от 1,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 2,033дка, девета категория, находяща се в местността „Б..”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 2,000дка, девета категория, находяща се в местността „Л.”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 8,000дка, трета категория, находяща се в местността „НГ”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 5,501дка, трета категория, находяща се в местността „В”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 3,999дка, четвърта категория, находяща се в местността „О”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 1,500дка, трета категория, находяща се в местността „Б.”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 3,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 4,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 4,000дка, пета категория, находяща се в местността „В Б”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 3,000дка, девета категория, находяща се в местността „ЦП”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., при права на съделителите както следва : за П.Н.М., ЕГН **********,*** 7, в размер на 2 / 4 ид.части, за Т.Т.Н., ЕГН **********,***, в размер на 1 / 4 ид.части, за П.Т.П., ЕГН **********,***, в размер на  1 / 4 ид.части.

Със същото решение е допуснато да бъде извършена съдебна делба между П.Н.М., ЕГН **********,*** 7, Т.Т.Н., ЕГН **********,***, и П.Т.П., ЕГН **********,***, на следните имоти, останали в наследството на П.К.Н., бивш жител ***, починала на 26.04.1987г. :

имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., с площ 2,000дка, представляващ широколистна гора, находящ се в местността „ГЧ”, имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., с площ 3,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.В.”, имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., с площ 2,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.”, при права на съделителите както следва : за П.Н.М., ЕГН **********,*** 7, в размер на 2 / 4 ид.части, за Т.Т.Н., ЕГН **********,***, в размер на 1 / 4 ид.части, за П.Т.П., ЕГН **********,***, в размер на  1 / 4 ид.части.

                Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна : по делото е са назначени три съдебно - технически експертизи, по които вещите лица са изготвили заключения и скици относно поделяемостта на имотите и тяхната пазарна стойност.

Съдът приема заключенията за обективно и компетентно изготвени. Видно от заключенията на вещите лица общата пазарна стойност на имотите останали в наследството на Н. М.Н., бивш жител ***, и П.К.Н., бивш жител ***, е в общ размер на 11 673,00лв. При това положение стойността на един дял от 2 / 4   ид.ч. е в размер на 5 837,00лв., на един дял от 1 / 4 ид.части е в размер на 2 918,00лв. Вещото лице е дало заключение за поделяемостта на имот : - имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., с площ 3,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.В.”.

Експертизата и скиците на поделяемия имот са одобрени от Общинска служба по земеделие – М. и са изготвени скици на новообразуваните имоти както следва : І – ви дял с площ от 1,750дка от имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., целия с площ 3,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.В.”, съгласно заключението на вещото лице – е с номер № 156017, ІІ – ри дял с площ от 1,250дка от имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., целия с площ 3,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.В.”, съгласно заключението на вещото лице – е с номер № 156018.

Предвид на така събраните по делото доказателства преценени поотделно и в съвкупност, съдът намира, че делбата следва да бъде извършена като процесните имоти бъдат разпределени между съделителите на основание чл. 353 от ГПК. Съдът намира, че процесните имоти следва да бъдат разпределени на основание цитираният текст, тъй като стойността на отделните имоти е различна, както е различна и паричната стойност на частите на съделителите, което създава неудобства да се тегли жребий между тях.

Ищецът е направил искане нива от 1,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., да му бъде поставена в дял поради обстоятелството, че е обработва.

Останалите страни в производството не са представили становища.

Съдът намира, че разпределението на имотите следва да се извърши съобразно първи вариант от втората съдебно-техническа експертиза. Това се налага предвид обстоятелството за заплащане на най – ниски суми за уравнение на дяловете между съделителите.

При това положение в дял на ищеца следва да се поставят недвижими имоти :  нива от 2,033дка, девета категория, находяща се в местността „Б..”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 8,000дка, трета категория, находяща се в местността „НГ”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 1,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 3,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 4,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., с площ 2,000дка, представляващ широколистна гора, находящ се в местността „ГЧ”, І – ви дял с площ от 1,750дка от имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., целия с площ 3,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.В.”, съгласно заключението на вещото лице, който новообразуван имот е с номер № 156017. Стойността на дяла е в размер на 5 837,00лв., като стойността на имотите е в общ размер на 5 860,00лв.

В дял на ответника Т.Т.Н., ЕГН **********,***, следва да се поставят недвижими имоти : нива от 1,500дка, трета категория, находяща се в местността „Б.”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 5,501дка, трета категория, находяща се в местността „В”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 3,000дка, девета категория, находяща се в местността „ЦП”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., с площ 2,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.”. Стойността на дяла е в размер на 2 918,00лв. като стойността на имотите е в общ размер на 3 1**,00лв.

В дял на ответника П.Т.П., ЕГН **********,***, следва да се поставят недвижимите имоти : нива от 2,000дка, девета категория, находяща се в местността „Л.”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 3,999дка, четвърта категория, находяща се в местността „О”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 4,000дка, пета категория, находяща се в местността „В Б”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., ІІ – ри дял с площ от 1,250дка от имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., целия с площ 3,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.В.”, съгласно заключението на вещото лице, който новообразуван имот е с номер № 156018. Стойността на дяла е в размер на 2 918,00лв., като стойността на имотите е в общ размер на 2 673,00лв.

За уравнение на дяла на П.Т.П. ищецът следва да й заплати сумата в размер на 23,00лв. и ответникът Т.Т.Н. да й заплати сумата от 245,00лв.

Сумата, присъдена за уравнение на дяловете, се дължи ведно със законната лихва, считана от влизане на решението в сила, тъй като тогава настъпва изискуемостта на сумите.

Страните по делото следва да заплатят държавни такси в размер на 4 на сто върху стойността на дяловете.

Ответниците следва да заплатят на ищеца направените от него разноски, съразмерно дяловете си, в размер на по 165,50лв. всеки от ответниците.

Воден от горното, съдът

 

   Р Е Ш И :

 

На основание чл. 353 от ГПК поставя в дял на П.Н.М., ЕГН **********,*** 7, недвижими имоти : нива от 2,033дка, девета категория, находяща се в местността „Б..”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 8,000дка, трета категория, находяща се в местността „НГ”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 1,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 3,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 4,000дка, пета категория, находяща се в местността „Д.”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., с площ 2,000дка, представляващ широколистна гора, находящ се в местността „ГЧ”, І – ви дял с площ от 1,750дка от имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., целия с площ 3,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.В.”, съгласно заключението на вещото лице, който новообразуван имот е с номер № 156017. Стойността на дяла е в размер на 5 837,00лв., като стойността на имотите е в общ размер на 5 860,00лв.

На основание чл. 353 от ГПК поставя в дял на Т.Т.Н., ЕГН **********,***, недвижими имоти : нива от 1,500дка, трета категория, находяща се в местността „Б.”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 5,501дка, трета категория, находяща се в местността „В”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 3,000дка, девета категория, находяща се в местността „ЦП”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., с площ 2,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.”. Стойността на дяла е в размер на 2 918,00лв. като стойността на имотите е в общ размер на 3 1**,00лв.

На основание чл. 353 от ГПК поставя в дял на П.Т.П., ЕГН **********,***, недвижимите имоти : нива от 2,000дка, девета категория, находяща се в местността „Л.”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 3,999дка, четвърта категория, находяща се в местността „О”, съставляваща имот № *****, по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., нива от 4,000дка, пета категория, находяща се в местността „В Б”, съставляваща имот № ***** по плана за земеразделяне в землището на с. П., общ. М., обл. В., ІІ – ри дял с площ от 1,250дка от имот № ***** по картата на възстановената собственост на землището на с. П., общ. М., обл. В., целия с площ 3,000дка, представляващ дървопроизводителна горска площ, находящ се в местността „С.В.”, съгласно заключението на вещото лице, който новообразуван имот е с номер № 156018. Стойността на дяла е в размер на 2 918,00лв., като стойността на имотите е в общ размер на 2 673,00лв.

Осъжда П.Н.М., ЕГН **********,*** 7, да заплати на П.Т.П., ЕГН **********,***, сумата от 23,00лв. за уравнение дяла й, ведно със законната лихва, считана от влизане на решението в сила.

Осъжда Т.Т.Н., ЕГН **********,***, да заплати на П.Т.П., ЕГН **********,***, сумата от 245,00лв. за уравнение дяла й, ведно със законната лихва, считана от влизане на решението в сила.

Осъжда П.Н.М., ЕГН **********,*** 7, да заплати държавна такса в размер на 233,48лв. в полза на Районен съд гр. В..

Осъжда Т.Т.Н., ЕГН **********,***, да заплати държавна такса в размер на 116,72лв. в полза на Районен съд гр. В..

Осъжда П.Т.П., ЕГН **********,***, да заплати държавна такса в размер на 116,72лв. в полза на Районен съд гр. В..

Осъжда Т.Т.Н., ЕГН **********,***, да заплати на П.Н.М., ЕГН **********,*** 7, сумата от 165,50лв. направени разноски по производството, съразмерно дяла й.

Осъжда П.Т.П., ЕГН **********,***, да заплати на П.Н.М., ЕГН **********,*** 7, сумата от 165,50лв. направени разноски по производството, съразмерно дяла й.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. В. в двуседмичен срок считан от връчването му на страните.

 

 

                                                              Районен съдия : / П /

 

 

Вярно с оригинала

Секретар: