Определение по дело №182/2019 на Окръжен съд - Разград

Номер на акта: 280
Дата: 13 юни 2019 г. (в сила от 26 юни 2019 г.)
Съдия: Ирина Миткова Ганева
Дело: 20193300500182
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 10 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                / 13.06.2019г., гр.Разград

Окръжен съд Разград

На тринадесети юни, две хиляди и деветнадесета година

В закрито съдебно заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНЕЛИЯ ЙОРДАНОВА

ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ГАНЕВА

АНГЕЛ ТАШЕВ

Секретар:

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдия Ирина Ганева

ЧВГрД № 182 по описа на съда за 2019г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.577 ГПК.

Образувано е по частна жалба, подадена от „Северагро“ЕООД, представляван от управителя М.Х., срещу отказ на съдията по вписванията при РС Исперих, обективиран в негово определение № 5/28.05.2019г., за вписване на заявление за частично прекратяване – разваляне на договор за аренда, вписан в СВ при ИРС с вх. № 430/28.02.2014г., акт №49, отправено до арендатора Я.С.Ю.. С частната жалба са наведени доводи за неправилност на обжалваното определение на съдията по вписванията, като се иска от съда да го отмени и да върне преписката със задължителни указания за вписване на заявлението за прекратяване на договора за аренда.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства и становището на жалбоподателите, констатира следното: на 26.02.2014г. С.Ю.Х.и Я.С.Ю. са сключили договор за аренда, по силата на който С.Х.в качеството си на арендодател е поел задължение да предостави на Я.Ю.в качеството му на арендатор пет поземлени имота, находящи се в землищата на с.Йонково и с.Лудогорци, с подробно описани идентификационни данни, за  срок от десет стопански години, а арендаторът е поел задължение да заплати на арендодателя плащане, което за целия период на договора е определено на 36 420,60лв.

Договорът е с нотариално заверени подписи и е вписан в Службата по вписванията при РС Исперих с вх.рег.№ 430/28.02.2014г., акт №49, том 1.

С решение № 178/15.06.2017г. по гр.д. № 1006/2015г. на РС Исперих, в производство по делба част от имотите – предмет на договора за аренда, са поставени в дял на „Северагро“ЕООД. Решението е влязло в сила на 14.08.2017г.

С писмено заявление, достигнало до Я.Ю.на 13.05.2019г., „Северагро“ЕООД е уведомил същия, че се противопоставя на продължаващото ползване върху собствените му имоти и че разваля договора на основание чл.87 ал.1 ЗЗД. Поканил го е да се яви в офиса на дружеството в 14-дневен срок за прекратяване на договора по взаимно съгласие и е заявил, че след изтичането на този срок ще счита договора за прекратен и ще впише заявлението в Службата по вписванията. Приложен е и писмен отговор от Ясемин Юсуф, в който същият потвърждава получаването на заявлението.

С обжалваното определение съдията по вписванията е отказал да разпореди вписване на заявлението за вписване на частично прекратяване – разваляне на договора за аренда. Изложил е три съображения: че актът не попада сред тези, подлежащи на вписване, защото е за едностранно прекратяване на договора за аренда, а не поради неизпълнение на задължението за плащане за повече от три месеца; че не е спазена формата за вписване – липсва нотариална заверка на подписа на молителя върху акта, чието вписване се иска, съобразно изискването на чл.3 ал.1 ПВ; че липсва внесена държавна такса за вписване в пълен размер, която съгл. чл.3 от Тарифата за ДТ, събирани от АВ, е в размер на половината от събраната такса за вписване на договора, а именно 18,21лв.

При така изложените факти и обстоятелства, съдът приема от правна страна следното: Производството по вписване е формално, едностранно и охранително, като основанията за отказ да бъде извършено вписване са изрично изброени в разпоредбата на чл.32а ПВ. Предвид задължителните указания, дадени с т. 6 от ТР № 7 от 25.04.2013 г. на ВКС по т.д. № 7/2012 г. на ОСГТК, проверката, която извършва съдията по вписванията, респ. съдът по частната жалба, включва преценка дали актът подлежи на вписване, съставен ли е съобразно изискванията за форма и има ли предвиденото в Правилника за вписванията съдържание.

По отношение на това дали представеното заявление е акт, подлежащ на вписване, съдът приема, че с него е удостоверено изявление на новия собственик на земята – предмет на част от договора за аренда, за прекратяване на договора с позоваване на разпоредбата на чл.87 ал.1 ЗЗД. Съгласно т.1 от тълкувателно решение № 2 от 20.07.2017 г. на ВКС по т. д. № 2/2015 г., ОСГТК, основанията за прекратяване на договора за аренда са уредени в чл. 27 ал.1 ЗАЗ. ВКС посочва изрично, че изискването за вписване не е обусловено от конкретното основание по чл.27 ал.1 ЗАЗ за прекратяване – за вписването са ирелевантни фактите, водещи до прекъсване на арендното правоотношение, и същото се отнася за всички основания за предсрочно прекратяване. Вписването е обусловено от необходимостта да бъде осигурена публичност и противопоставимост, като се съобрази и предвидената в чл. 21 от Конституцията особена закрила на земеделската земя. Необходимостта от вписване се отнася за всяко предсрочно прекратяване на договор за аренда на земеделска земя и без оглед способа за прекратяването. За извършване на исканото вписване, пред съдията по вписванията следва да се представи актът (предизвестие, нотариална покана, писмо или друг писмен документ), материализиращ това волеизявление и обективиращ волята на арендодателя да прекрати договора поради неизпълнение на задължението за арендно плащане, както и да се удостовери достигането му до адресата, което заявителат е сторил. Редът (с извънсъдебно изявление или съдебно) също не е обусловен от основанието за преустановяване на договорната връзка, а е в зависимост от продължителността на договора – дали е до или над 10 години и от неговия предмет – дали земята е частна, респ. общинска или държавна. Потестативното право на арендодателя по договор за аренда със срок до 10 години, а ако земята е общинска или държавна – независимо от срока на договора, се упражнява извънсъдебно - аргумент от чл.28 ал.2 и ал.3 ЗАЗ. Тълкуването, направено от ВКС, води до извод, различен от приетия от съдията по вписванията относно подлежащия на вписване документ в СВ. В случая заявлението за частично прекратяване поради неизпълнение на основание чл.87 ЗЗД е на договор с предмет – частни земеделски земи със срок от 10 години, поради което е акт, попадащ в хипотезата на чл.27 ал.1 т.2 ЗАЗ и следователно подлежащ на вписване в СВ. Съдията по вписванията е следвало да констатира само тези обстоятелства. Наличието на неизпълнение и неговата продължителност е материалноправна предпоставка за настъпване на последиците на развалянето, която не се проверява от съдията по вписванията, защото стои извън предмета на охранителното производство.

Съдът споделя съображенията в обжалваното определение относно останалите две основания, на базата на които е отказано вписване по образуваната преписка.

Съгласно чл.27 ал.1 т.2 и ал.2 ЗАЗ, договорът за аренда се прекратява при неизпълнение – по общия ред, доколкото в този закон не е предвидено друго. Общият ред на развалянето на договорите е уредено в чл.87 ЗЗД и предвижда писмена форма на изявлението за прекратяване на договора, когато самият договор е сключен в писмена форма. Както бе посочено по-горе обаче, общият ред е приложим, доколкото в ЗАЗ не е предвидено друго. В чл.3 ал.1 и 2 ЗАЗ изрично е създадена регламентация, че договорите за аренда, както и споразуменията за тяхното изменение или прекратяване, сключени в писмена форма с нотариално удостоверяване на подписите на страните, се вписват в службата по вписванията и се регистрират в съответната общинска служба по земеделие. В този смисъл следва да се приеме и изискването за нотариална заверка на подписа на писменото заявление за прекратяване на арендния договор. Аргумент в тази насока е и посочената от съдията по вписванията разпоредба на чл.3 ал.1 ПВ, съгласно която подлежат на вписване само актове, които са извършени по нотариален ред или са с нотариално заверен подпис. След като за писменото заявление по чл.27 ал.2 ЗАЗ е предвидено вписване в службата по вписванията, за него са задължително приложими и правилата на Правилника за вписванията. Разпоредбата на чл.3 ал.2 ЗАЗ следва също да бъде тълкувана във връзка с чл.3 ал.1 ПВ. Липсата на нотариално удостоверяване на подписа на арендодателя на писменото заявление за частично прекратяване на договора е съществен недостатък на формата на представения за вписване акт, поради което е основание за отказ от извършване на съответното вписване.

Съдът констатира и че внесената държавна такса от 10лв. не е в пълния дължим размер. При вписването на договора за аренда дължимата държавна такса съгл. чл.2 ал.1 от Тарифата за ДТ, събирани от АВ, е 36,42лв. Размерът от 18,21лв., определен от съдията по вписванията, е в съответствие с чл.3 ал.1 от Тарифата за ДТ, събирани от АВ и е определена като половината от таксата за първоначалното вписване на договора. Не е възможно приложението на чл.129 ал.2 ГПК с даване на указания от съдията по вписванията за внасянето й в пълния размер, в какъвто смисъл е оплакването в частната жалба.  Във връзка с този въпрос е задължителното тълкуване, съдържащо се в т.1 на ТР № 7/2012г. на ОСГТК на ВКС, съгласно което в хипотезата на нередовност на молбата за вписване, съдията по вписванията е длъжен да постанови отказ съгласно чл.32а от Правилника за вписванията, без да може да дава указания за отстраняване на нередовността. В настоящия случай липсата на доказателство за заплатена в цялост държавна такса за отбелязване на поисканото вписване е самостоятелно основание за отказ от извършването му.

Като съобрази, че подлежащият на вписване акт – писмено заявление за частично прекратяване – разваляне на договор за аренда, не отговаря на изискването за форма, както и че не е внесена в цялост дължимата държавна такса за извършване на поисканото вписване, съдът приема, че частната жалба, с която се иска връщане на преписката на съдията по вписванията с даване на задължителни указания за извършване на вписването, е неоснователна.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без уважение частната жалба, подадена от „Северагро“ЕООД, представляван от управителя М.Х., срещу определение № 5/28.05.2019г. на съдията по вписванията при РС Исперих, с което е постановен отказ за вписване на заявление за частично прекратяване – разваляне на договор за аренда, вписан в СВ при ИРС с вх. № 430/28.02.2014г.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в едноседмичен срок от съобщаването му.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                

 

 

 

ЧЛЕНОВЕ: 1.                         

 

 

 

      2.