Споразумение по дело №191/2014 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 21
Дата: 5 май 2015 г. (в сила от 5 ноември 2015 г.)
Съдия: Мъгърдич Мелкон Мелконян
Дело: 20142100200191
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 26 февруари 2014 г.

Съдържание на акта

ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2015, 05.05.                                                                   град Бургас

БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД                                  Наказателен състав

На пети май                                              две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

        ПРЕДСЕДАТЕЛ: МЪГЪРДИЧ МЕЛКОНЯН

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Н.Б.

2. Д.Ф.

 

Секретар: П.К.                                                                              

Прокурор: ЙОРДАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Мелконян

НОХ дело 191 по описа за 2014 година.

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

 

За Окръжна прокуратура – Бургас се явява прокурор Йорданка Дачева.

Явява се подсъдимият Я.С.П. – лично, доведен от служители на ОД „Охрана“ – Бургас и със служебния защитник адв.С.А. от БАК.

Явява се подсъдимият С.В.А. – лично, доведен от служители на ОД „Охрана“ – Бургас и със служебния защитник адв.М.Ч. от БАК.

Не се явяват свидетелите Г., П., С., Х., Д., П., А.и А. – редовно призовани.

Явява се вещото лице С..

Не се явява вещото лице Д. – редовно уведомен.

 

Съдът докладва постъпили молби от свидетелите Н.Х.и Д.Д., с която уведомяват съда, че „Поради естеството на работа като земеделски производител /животновъд/ не съм в състояние да се явя на посочената дата”.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ.Ч.: Да се даде ход на делото.

АДВ.А.: Да се даде ход на делото.

ПОДС.П.: Да се гледа делото.

ПОДС.А.: Да се гледа делото.

 

СЪДЪТ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

ПРОКУРОРЪТ: Разрешете да се опитаме да постигнем споразумение с двамата подсъдими и да обсъдим параметрите на това споразумение.

 

АДВ.Ч.: Не се противопоставям на това искане. В предходно съдебно заседание подсъдимите имаха желание да се постигне споразумение и да заплатят направените щети. Моля да ни дадете възможност да обсъдим споразумение с представителя на държавното обвинение.

 

АДВ.А.: Близките на С. носят необходимата сума и моля да ни дадете възможност да обсъдим параметрите на самото споразумение с прокурора по делото и с подсъдимите.

 

ПОДС.А.: Споразумение искам.

 

ПОДС.П.: Аз също желая да сключа споразумение и да се възстановят щетите от деянието.

 

Съдът отлага и насрочва делото за 11.30 часа.

 

Съдебното заседание продължава в 11.40 часа в присъствието на прокурора, подсъдимите и техните защитници.

 

АДВ.Ч.: Представям пощенски разписки за платените суми за причинените имуществени вреди от деянието.

АДВ.А.: Платихме сумите и представяме разписките.

ПРОКУРОРЪТ: Запознах се с представените писмени доказателства относно това, че са заплатени сумите, предмет на обвинението.

 

Съдът ПРИЕМА представените от адв.Ч. пощенски разписки за платените суми за причинените имуществени вреди от деянието.

 

ПРОКУРОРЪТ: Със страните постигнахме споразумение за приключване на настоящото наказателно производство.

АДВ.Ч.: Постигнахме с представителя на държавното обвинение споразумение.Представяме го в писмен вид и моля да го одобрите

АДВ.А.: Моля да одобрите постигнатото споразумение с Окръжна прокуратура Бургас.

ПОДС.А.: Съгласен съм и доброволно съм подписал споразумението. Известно ми е, че така подписаното споразумение има сила на присъда. Известно ми е какво наказание ми се налага. Аз се признавам за виновен и доброволно съм разписал това споразумение. Съгласен съм делото да приключи по този начин, а именно със споразумение и декларирам, че се отказвам от разглеждане на делото по общия ред.

                                             

ДЕКЛАРАТОР:

                                                                      /С.А./

 

ПОДС.П.: Съгласен съм и знам какво съм подписал. Подписал съм присъда от три години и шест месеца. Знам, че това е присъда и съм съгласен делото да приключи така.

                                              ДЕКЛАРАТОР:

                                                                    /Я.П./

 

Съдът като взе предвид становището на страните и обстоятелството, че са представени доказателства за възстановени имуществени вреди от деянието и като взе предвид, че така депозираното споразумение не противоречи на закона и морала

 

ОПРЕДЕЛИ: 96

 

ОДОБРЯВА постигнатото между страните в процеса споразумение, съгласно което:

Подсъдимият С.В.А.  ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, понастоящем в Затвора Бургас, българин, български гражданин, неграмотен, безработен, неженен, осъждан, ЕГН ********** и Я.С.П.  ЕГН **********, роден на *** ***, с постоянен адрес ***, понастоящем в Затвора Бургас, българин, български гражданин, неграмотен, безработен, неженен, осъждан, ЕГН ********** СЕ ПРИЗНАВАТ за виновни в умишленото извършване на престъпление по чл.196 ал.1 т.2 вр.чл.195 ал.1 т.3, 4 и 5 вр.чл.194 ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.29 ал.1 б.А и Б НК – за всеки един от двамата, по чл.199 ал.1 т.4 вр.чл.198 ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.29 ал.1 б.А и Б от НК – за всеки един от двамата и по чл.170 ал.2 вр.ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.26 ал.1 от НК – за всеки един от двамата, а именно:

1.На 7.09.2013г.***, при условията на опасен рецидив, след предварителен сговор и в съучастие по между си като съизвършители,  чрез използване на техническо средство –голяма отвертка, чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот, отнели  чужди движими вещи – 1бр.голяма опаковка маргарин „Калиакра” на стойност 1,80лева,  бучка сирене от 200 грама на стойност 1,20лева, 2бр.кренвиршиКен” на стойност 1,00лев,  200грама маслини на стойност 1,20лева,  една кутия халва на стойност 1,00лев, 1 торбичка/килограм/ кайма на стойност 7,00лева, всичко на обща стойност 13,20 лева, от владението на К.С.Г., без съгласието й и с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието не представлява маловажен случай.    

Престъпление по чл.196 ал.1 т.2 вр.чл.195 ал.1 т.3, 4 и 5 вр.чл.194 ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.29 ал.1 б.А и Б от НК – за всеки един от двамата.

 

2. На 7.09.2013г.***, при условията на опасен рецидив, в съучастие по между си  като съизвършители,  отнели чужди движими вещи – 8бр. кюфтета на обща стойност 2,40лева, 8бр.кебапчета на обща стойност 2,40лева,  бучка сирене от 700 грама на стойност 4,20 лева, 2 кутии цигари „Торо” на обща стойност 9.00лева, 2 пакета с по 10 обикновенни вафли на обща стойност 1,80лева,  всичко на обща стойност 19,80лева, от владението на  А.Г.А., с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила -  ударили А.Г.А. по лявата ръка с остър метален предмет/отвертка/, съборили го на леглото, завили го с одеяло през глава, затискали го в областта на корема и гърдите, затруднявайки дишането му, ударили го по главата със същия метален предмет.

Престъпление по чл.199 ал.1 т.4 вр.чл.198 ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.29 ал.1 б.А и Б от НК – за всеки един от двамата.

 

3. За това, че при условията на продължавано престъпление, през нощта на 7 септември 2013г., в часовия диапазон от 00.01часа до 01.00 часа, в с.Дебелт, общ.Средец, в съучастие по между си като съизвършители, влезли в чужди жилища, като употребили за това сила и специално техническо средство, както следва:

- в жилището на К.С.Г. – като разбили с голяма отвертка входната  врата на жилището в областта на бравата и

- в жилището на А.Г.А. – като разбили входната метална врата на жилището в областта на бравата с голяма отвертка, а след това изкъртили райбер на следваща дървена врата,

като деянието е извършено нощем, от две лица.

Престъпление по чл.170 ал.2 вр.ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.26 ал.1 от НК – за всеки един от двамата.

 

3. За посоченото в точка първа престъпление чл.196 ал.1 т.2, вр. чл.195 ал.1 т.3, вр. чл.194 ал.1, вр. чл.20 ал.2, вр. чл.29 ал.1 б.”Б” от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от три до петнадесет години, поради което НАЛАГА на подсъдимите С.В.А.и Я.С.П. наказание при приложение на чл.55 ал.1 т.1 от НК, а именно ДВЕ ГОДИНИ И ДЕСЕТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, при първоначален „СТРОГ” режим в Затвор за всеки един от двамата.

 

За посоченото в точка първа престъпление чл.199 ал.1 т.4 вр.чл.198 ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.29 ал.1 б.А и Б от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години, поради което НАЛАГА на подсъдимите С.В.А.и Я.С.П. наказание при приложение на чл.55 ал.1 т.1 от НК, а именно ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, при първоначален „СТРОГ” режим в Затвор за всеки един от двамата.

За посоченото в точка първа престъпление чл.170 ал.2 вр.ал.1 вр.чл.20 ал.2 вр.чл.26 ал.1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години, поради което НАЛАГА на подсъдимите С.В.А.и Я.С.П. наказание при приложение на чл.55 ал.1 т.1 от НК, а именно ДВЕ ГОДИНИ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, при първоначален „СТРОГ” режим в Затвор за всеки един от двамата.

На основание чл.23 ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимите  С.В.А.и Я.С.П. едно общо наказание в размера на най-тежкото от тях, а именно ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, при първоначален „СТРОГ” режим в Затвор за всеки един от двамата.

На основание чл.59, ал.1 НК СЕ ПРИСПАДА времето, през което подсъдимите са били задържани под стража по настоящото дело.

4. Веществени  доказателства – един брой бял единичен чаршаф, иззет с Протокол за оглед на местопроизшествие от 07.09.2013г., оставен с нарочно постановление за съхранение на домакина на РУП-Средец/справка, т.1, стр.137-протокол за оглед  и стр.180 – постановление за пазене на веществени доказателства/ - ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ.

           - четири броя дактилоскопни следи, иззети на 07.09.2013г. с Протокол за оглед на местопроизшествие – справка т.1, стр.148  - намиращи се в досъдебното производство -  т.2 стр. 70 да останат към делото.

5. Разноски по делото – 730,49 лева – възнаграждения на вещи лица и разходи за експертизи, от които  40.00 лева – за съдебно-медицинска експертиза; 40 лева – за оценъчна експертиза и 650,49 лева – за съдебно-биологична експертиза по метода на ДНК профилиране ВЪЗЛАГА в тежест на двамата подсъдими, солидарно за всеки един от тях.

6. Причинени вреди – напълно възстановени.

 

 

          Настоящият съдебен протокол се подписа, както следва:

 

 

ПРОКУРОР:

               /Йорданка Дачева/                       

 

ЗАЩИТНИК:                                            ЗАЩИТНИК:

               /адв.М.Ч./                                    /адв.С.А./

 

ПОДСЪДИМ:                                            ПОДСЪДИМ:

               /С.А./                                  /Я.С.П./

 

         

          На основание чл.24 НПК съдът

         

О П Р Е Д Е Л И:

         

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 191/2014 г.***.

          Определението е окончателно.

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                       2.

 

 

          Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

          Заседанието приключи в 12.05 часа.

 

 

          СЕКРЕТАР:                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: