Споразумение по дело №221/2009 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 177
Дата: 11 май 2009 г. (в сила от 11 май 2009 г.)
Съдия: Йорданка Георгиева Майска-Иванова
Дело: 20092150200221
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 7 май 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

                               П    Р    О    Т    О    К    О    Л

 

11.05.2009 година                                                                                              град Несебър

 

НЕСЕБЪРСКИ РАЙОНЕН СЪД                                          НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

На единадесети май                                                                две хиляди и девета година         

В публично заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Й.М. - ИВАНОВА

 

Секретар: Т.К.

Прокурор: М.Ч.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия М. - ИВАНОВА   

Наказателно ОХ дело № 221 по описа за 2009 година

На именното повикване в 09,30 часа се явиха:

 

Подсъдимият Н.Г.Г., редовно уведомен, се явява лично и с адв. Й.Д. ***, надлежно упълномощен.

ЗА РП- Несебър, редовно уведомена, се явява прокурор Ч..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

Адв.Д.: Да се даде ход на делото.

Съдът като взе предвид, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на чл.381 и сл. от НПК.

РАЗЯСНЯВА на подсъдимия правата му по чл. 55 от НПК.

ПРОВЕРЯВА самоличността на подсъдимия, както следва:

Н.Г.Г. - роден на 29.02.1980 г. в гр. Бургас, с постоянен адрес: гр. Българово, община Бургас, област Бургаска, ул.”Опълченска" № 4, българин, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

Адв.Д.: Няма да правим отвод на състава на съда, прокурора и секретаря.

Съдът ПОСТАНОВИ  да се извърши съдебно следствие.

ПРОКУРОРЪТ: Със защитникът на подсъдимия постигнахме споразумение за решаване на делото, което представям за одобрение и вписване в протокола в настоящото съдебно заседание. Представен е пощенски запис разписка № 7/35 от 07.05.2009г. от която е видно, че е доплатена разликата от 388 лв. Същата е приложена в края на ДП след справката за лицата към обвинителното заключение.

Адв.Д.: Моля да приемете и одобрите споразумението. Считам, че същото не противоречи на закона и морала. Няма да соча други доказателства. Нямам доказателствени искания.

На въпросите по чл.382, ал.4 от НПК подсъдимият  заяви следното:

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението. Декларирам, че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                                                                ДЕКЛАРАТОР:

                                                                                                     / Н. Г. /

 

По доказателствата и на основание чл.283 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРОЧИТА протоколите и другите писмени доказателства по ДП № 14-2217/2008 г. по описа на РУ на МВР- Несебър.

ПРИКЛЮЧВА съдебното следствие.

ПРИСТЪПВА към изслушване на съдебните прения.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да одобрите постигнатото споразумение. Считам, че същото не противоречи на закона и морала.

Адв.Д.: Моля да одобрите споразумението, като непротиворечащо на закона и морала.

Съдът вписа в съдебния протокол представеното от страните споразумение:

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

                   ЗА РЕШАВАНЕ НА  НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО

 

Днес, 23.04.2009 год., в Районна прокуратура гр.Несебър се срещнаха и разговаряха страните по ДП № 14-2217/08 год. по описа на РУМВР гр.Несебър и спазвайки изискванията на чл.381 и сл. НПК, постигнаха съгласие за следното:

А. СТРАНИ по споразумението:

1.Държавен обвинител – М.Ч. Прокурор при Районна прокуратура гр.Несебър, наблюдаващ ДП № 12-2217/08 год. по описа на РУМВР гр.Несебър и вх. № 3134/08 год. на Районна прокуратура гр.Несебър - от една страна

и

2.Обвиняемия – Н.Г.Г. - роден на 29.02.1980 год. в гр.Бургас, с постоянен адрес: Българово, община Бургас, област Бургаска, ул.”Опълченска" № 4, българин, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН-********** и

3.Защитник – адвокат Й.Д. *** - от друга страна.

Б. ПРЕДМЕТ на споразумението:

1.Обвиняемият Н.Г.Г. се признава за виновен в това, че на 15.10. 2008 год., около 19.00 часа, на главен път Е-87 /клас I-9/ на 185-ти км. по посока гр.Бургас, при управление на т.а.“МАН” /влекач/ с ДК № А 9001 ВХ, нарушил правилата за движение /по чл.42 ал.ал.1 и 2 ЗДвП, а именно: “...Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен: ....т.2 след като е подал сигнал, да се увери, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение; “...Водач, който изпреварва е длъжен: ...т.2 когато при изпреварване навлиза в пътната лента, предназначена за насрещно движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея.”; по чл.6 ЗДвП, а именно: “...Участниците в движението: 1.съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка.”/ и по непредпазливост причинил значителни имуществени вреди в размер на 4 166.10 лв./четири хиляди сто шестдесет и шест лева и десет стотинки/ на насрещно движещия се л.а.”ПЕЖО–ПАРТНЕР” с ДК № ТХ 9519 АХ, собственост и управляван от свид.Фахри Ферудин Али от гр. Добрич, което съставлява престъпление по чл.343 ал.1 б.”а”, във връзка с чл.342 ал.1 НК и във връзка с чл.42, ал.1, т.2 и 6 т.1 ЗДвП.

2.Престъплението е извършено при форма на вината  - "несъзнавана непредпазливост" съгласно  чл.11 ал.3 НК.

 

3.Обвиняемият Н.Г.Г. се наказва на основание чл.343, ал.1, б.”а”, вр. чл. 342, ал.1, вр.чл. 54 от НК се налага наказание “ПРОБАЦИЯ”, при следните пробационни мерки на основание чл. 42а, ал.2, т. 1, 2и 6 от НК задължителна регистрация по настоящ адрес за срок  от 6 /шест/ месеца;

-         задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 /шест/ месеца;

-         безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 100 /сто/ часа за една календарна година.

На основание чл.343г във връзка с чл.37 т.7НК,  с наказание “лишаване от право да управлява МПС”  за срок от 3 /три/ месеца.

4.Причинените от престъплението имуществени вреди са обезпечени в хода на досъдебното производство.

5.Обвиняемият Н.Г.Г. заплаща сумата - 313.50 лв. /триста и тринадесет лева и петдесет стотинки/, представляваща направените по делото разноски.

 

                                                 СПОРАЗУМЕЛИ     СЕ:

 

 

ПРОКУРОР:                               ЗАЩИТНИК:                              ПОДСЪДИМ:

          /М. Ч./                                        /адв. Й. Д. /                                /Н. Г./

 

 

Съдът като счете, че постигнатото между страните споразумение за  решаване на делото не противоречи на закона и морала, отговаря на изискванията, постановени от законодателя в чл.381, ал.5 от НПК, намира, че същото следва да бъде одобрено, така както е представено от страните.

Мотивиран от горното и на основание чл.382, ал.7 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение между страните по НОХД № 221/2009 г. по описа на РС- Несебър, а именно – М.Ч. - прокурор при Районна прокуратура град Несебър и адв. Й.Д. ***, в качеството му на  защитник на подсъдимия Н.Г., съгласно което:

ПРИЗНАВА Н.Г.Г., роден на 29.02.1980 г. в гр. Бургас, с постоянен адрес: гр. Българово, община Бургас, област Бургаска, ул.”Опълченска" № 4, българин, български гражданин, със средно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 15.10.2008 г., около 19.00 часа, на главен път Е-87 /клас I-9/ на 185-ти км. по посока гр.Бургас, при управление на т.а.“МАН” /влекач/ с ДК № А 9001 ВХ, нарушил правилата за движение /по чл.42 ал.1 и 2 ЗДвП, а именно: “...Водач, който ще предприеме изпреварване, е длъжен: ....т.2 след като е подал сигнал, да се увери, че има видимост, свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване, и че може да заеме място в пътната лента пред изпреварваното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение; “...Водач, който изпреварва е длъжен: ...т.2 когато при изпреварване навлиза в пътната лента, предназначена за насрещно движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея.”; по чл.6 ЗДвП, а именно: “...Участниците в движението: 1.съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка.”/ и по непредпазливост причинил значителни имуществени вреди в размер на 4 166.10 лв./четири хиляди сто шестдесет и шест лева и десет стотинки/ на насрещно движещия се л.а.”ПЕЖО–ПАРТНЕР” с ДК № ТХ 9519 АХ, собственост и управляван от свид. Фахри Ферудин Али от гр. Добрич, поради което и на основание чл.343, ал.1, б.”а”, вр. чл. 342, ал.1, вр.чл. 54 от НК го ОСЪЖДА на “ПРОБАЦИЯ”.

ОПРЕДЕЛЯ на основание чл. 42а, ал.2, т. 1, 2и 6 от НК следните пробационни мерки:

-         задължителна регистрация по настоящ адрес за срок  от 6 /шест/ месеца;

-         задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 /шест/ месеца;

-         безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 100 /сто/ часа за една календарна година.

ЛИШАВА на основание чл.343г, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК подсъдимият Г. от право да управлява МПС за срок от 3 /ТРИ/ месеца.

ОСЪЖДА  на основание чл.189, ал.3 от НПК Н.Г.Г. да заплати по сметка на Държавата сумата от 313.50 лв. /триста и тринадесет лева и петдесет ст./, представляващи направените по делото разноски.

            ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 221/2009 г. по описа на РС- Несебър.

           ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

 

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Съдът, след като се произнесе по споразумението, се занима с взетата в хода на досъдебното производство мярка за неотклонение “Подписка” спрямо подсъдимия Н.Г.Г. и като намери, че са отпаднали основанията за същата, на основание чл.309, ал.2 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия Н.Г.Г. мярка за неотклонение “ПОДПИСКА”.

Определението може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд- Бургас в 7-дневен срок, считано от днес.

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

   Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10,00часа.

 

            СЕКРЕТАР:                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: