Определение по дело №257/2019 на Районен съд - Велинград

Номер на акта: 106
Дата: 11 юли 2019 г. (в сила от 11 юли 2019 г.)
Съдия: Наташа Иванова Даскалова
Дело: 20195210200257
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 1 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

№ . . . .

11.07.2019   година,гр.Велинград

 

 

ВЕЛИНГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД на единадесети юли    ,  две хиляди и деветнадесета година в  з а к р и т о  заседание   в   следния    с ъ с т а в :

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:НАТАША ДАСКАЛОВА

 

като разгледа докладваното от районния съдия НАТАША ДАСКАЛОВА  ч.н.дело №  257  по описа за 2019 година на Районен съд Велинград и за да се произнесе взе предвид следното:

 

                   Производство по чл. 244,ал.5 от НПК.

                   С Постановление от 07.06.2019 година  Районна прокуратура Велинград,  на основание чл. 244,ал.1,т.2 от НПК , е спряла наказателното производство по досъдебно производство вх. №73/2018 година    по описа на РП Велинград и № 7/2018 година по описа на ОСО Пазарджик,тъй като извършителят не е разкрит.

                   Постановлението е обжалвано от  Ф.Г.В. *** жалбата е посочено,същото е неправилно и незаконосъобразно – развити са подробни съображения за това,поради което  следва да бъде отменено.

                   Жалбата е процесуално допустима,тъй като постановлението за спиране на наказателното производство е обжалвано от лице,което има право да обжалва същото – пострадалия  ,   и е подадена е в 7-дневния законоустановен срок от получаване на постановлението.

 

                        След като се запозна с постановлението и   събраните по досъдебното производство     доказателства съдът прецени,че  постановлението     за с п и р а н е на наказателното производство по досъдебно производство вх. №73/2018 година    по описа на РП Велинград и № 7/2018 година по описа на ОСО Пазарджик е законосъобразно и обосновано,поради което следва  да бъде потвърдено  . След извършване на редица процесуално следствени действия, авторът на престъплението не е разкрит, поради което Районна прокуратура Велинград  е постановила спиране на наказателното производство и е разпоредила  досъдебното производство да се изпрати на ОСО при ОП Пазарджик  за продължаване издирването на извършителя на престъплението на основание чл. 215 от НПК.  По делото са разпитани множество свидетели,изслушани са съдебно-медицински експертизи и са събрани писмени доказателства,но от същите  не може да се направи категоричени  безспорен извод за автора на деянието,като в тази насока в обжалваното постановление са изложени подробни съображения,които са съобразени със събраните до този момент доказателства. Съдът счита, че на този етап е направено възможното за събиране  на доказателства, имащи съществено значение за разследването и квалифициране на евентуално извършеното престъпление, които до момента не са дали резултат. Въз основа на извършените следствени действия по събиране на доказателства и прецизния им анализ представителят на държавното обвинение правилно е приел, че производството следва да бъде спряно за издирване на извършителя на деянието.

 

          Водим от изложеното до тук  на основание чл.244,ал.5 от НПК съдът

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И    :

 

          П о т в ъ р ж д а в а    Постановление  от 07.06.2019 година  на Районна прокуратура Велинград,с което   на основание чл. 244,ал.1,т.2 от НПК , е спряно  наказателното производство по досъдебно производство вх. №73/2018 година    по описа на РП Велинград и № 7/2018 година по описа на ОСО Пазарджик.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване пред по-горен съд.

                   Препис от определението,ведно с дознанието,да се изпрати незабавно на Районна прокуратура Велинград.

                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: