Определение по дело №3953/2019 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 533
Дата: 13 април 2020 г.
Съдия: Милена Маринова Дичева
Дело: 20197180703953
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 23 декември 2019 г.

Съдържание на акта

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ

Описание: logo

                                            

            ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                  № 533

                    гр. Пловдив, 13.04.2020 год.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ, ХІ с., в закрито заседание на  тринадесети април през две хиляди и двадесета година,  в състав:

Председател:  Милена Несторова - Дичева                                                            

като разгледа   адм. дело № 3953  по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е  по реда на чл. 248 ГПК и е образувано по молба от Н.Д.С. ***, за изменение на определението по делото в частта му за разноските.

В срока за отговор процесуален представител на ответника е посочил, че оспорва като неоснователно искането, както поради това, че възражението за прекомерност било недопустимо, тъй като такова не можело да се прави след постановяване на съдебния акт, така и поради това, че фактическата и правна сложност на делото не била минимална. 

Молбата е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна, поради следното:

         Разпоредбата на чл. 78, ал. 5 ГПК предвижда право за страната, която с оглед изхода на делото е задължена да заплати на насрещната страна разноски за адвокатско възнаграждение, да поиска от съда намаляване на уговореното и платено адвокатско възнаграждение, когато то се явява прекомерно с оглед фактическата и правна сложност на делото. Това искане следва да бъде заявено от страната след като е имала възможност да се запознае с претендираните от другата страна разноски и преди съдът да се произнесе по тях. Когато разноските са присъдени в закрито заседание и предвиденият в ГПК ред за размяна на книжа не осигурява на страната възможност да се запознае с направеното от противната страна искане и представените доказателства във връзка с разноските, искането за намаляване на разноските може да бъде заявено по реда на чл. 248, ал. 1 ГПК и същото се явява своевременно направено.

Възражението за прекомерност на присъденото адвокатско възнаграждение съдът намира основателно. С оглед действителната правна и фактическа сложност на делото и предвид обстоятелството, че производство не се е развило в открито заседание поради недопустимост на жалбата, както и предвид трайно установената съдебна практика по този въпрос, настоящият съдебен състав счита, че присъденото на ответника по жалбата адвокатско възнаграждение в размер 1 680 лв. е прекомерно.

         Поради това следва да бъде изменено Определение № 330/ 17.02.2020 г. по адм.д. № 3953/ 2019 г. по описа на Административен съд – Пловдив,  в частта му за разноските, като същите бъдат присъдени в предвидения минимум.

         Предвид изложеното, Съдът

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 

         ИЗМЕНЯ Определение № 330/ 17.02.2020 г. по адм.д. № 3953/ 2019 г. по описа на Административен съд – Пловдив,  в частта му за разноските, както следва:

ОСЪЖДА          Н.Д.С.,*** 12, да заплати на „Балкан Биосерт“ООД разноски в размер на 500 лева.

Определението подлежи на обжалване пред ВАС в 7 –дневен срок от съобщаването му на страните.

    Препис от Определението да се изпрати на страните.

 

                                                               Председател: