Определение по дело №3810/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 265421
Дата: 22 март 2021 г.
Съдия: Росен Бориславов Димитров
Дело: 20201100103810
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 8 май 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

          

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, І ГО, 13 с-в, в закрито заседание на …22.03.……две хиляди двадесет и първа година,  в състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСЕН ДИМИТРОВ

 

като разгледа докладваното от съдията гр.д. №…3810.. по описа на СГС за ……2020…..година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е образувано по иск с правно основание чл. 2б от ЗОДОВ, предявен от И.М.С., ЕГН: **********, чрез адв. Е.Ф. против П. на Р. Б. за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на сумата от 120 000 лева, причинени от нарушаване на правото му на разглеждане и решаване в разумен срок на образуваното сл. дело № 1/1991 г., впоследствие преобразувано в сл. дело № 780-ІІ/1998 г. по описа на ВОП – София, а понастоящем ДП № ІІ-048/1999 г. по описа на ВОП – София, ведно със законна лихва върху тази сума от датата на увреждането, и разноските по делото.

В срока за писмен отговор след предоставената съгласно чл. 131 ГПК възможност, ответникът П.на Република България твърди, че исковата молба е нередовна. Обстоятелствената част на същата противоречи на петитума. Отделно от това, твърди, че претенцията е процесуално недопустима. Налице е позоваване на вреди по чл.5, параграф 1 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи за периода 1985-1988, преди страната ни да е ратифицирала Конвенцията през 1992г. При условията на евентуалност, навежда доводи, че претенцията с правно основание чл.2б от ЗОДОВ е неоснователна, поради факта, че не са представени доказателства, че ищецът притежава качеството на пострадал от неприключилото в разумен срок производство.

Исковата молба е оставена без движение с указания до ищеца да удостовери качеството си на пострадал с оглед установяване на активна легитимация като положителна процесуална предпоставка за предявяване на иск с основание чл.2б ЗОДОВ.

С молба от 16.02.2021 год. ищецът е заявил, че не е подавал молба за участие като пострадал по смисъла на чл.75 НПК в сл. дело № 1/1991 г., впоследствие преобразувано в сл. дело № 780-ІІ/1998 г. по описа на ВОП – София, а понастоящем ДП № ІІ-048/1999 г. по описа на ВОП – София.

На основание чл.214,ал.1 ГПК е направил евентуално искане за изменение основанието на претенцията заменяйки това за неразумния срок на делото по чл.2б ЗОДОВ с ново-по чл.2,ал.1,т.1 ЗОДОВ за обезщетяване на неимуществени вреди от лишаването му от свобода в нарушение на с чл. 5, § 1и §5 ЕКПЧОС.

С оглед на гореизложеното:

Претенцията на И.М.С., ЕГН: ********** за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на сумата от 120 000 лева, причинени от нарушаване на правото му на разглеждане и решаване в разумен срок на посоченото по-горе наказателно дело е недопустимо,тъй като за да претендира подобно обезщетение едно лице, същото следва да е участник в наказателното производство и да е придобило правата на „пострадал“ по него по реда на чл.75,ал.3 НПК. Обратното би означавало всяко лице, което по някакъв начин се почувства засегнато от дългия срок на разследване на което и да е дело, да предяви претенция за обезщетяване на неимуществени вреди.

Ето защо и на основание чл.130 ГПК производството следва да се прекрати поради липса на процесуална легитимация на И.М.С., ЕГН: ********** да претендира обезщетяване на вреди по реда на чл.2б ЗОДОВ.

Съдът намира, че не следва да се уважава молбата на ищеца с основание чл.214,ал.1 ГПК  за изменение основанието на иска, тъй като това би затруднило защитата на ответника и съдът не го намира за уместно.

Дори да се допусне заявеното в молбата изменение на основанието на иска следва да се посочи,че такава претенция би била недопустима. СГС не е компетентен да разгледа иск на това основание, при наличието на специално установен административен ред за защита по Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица ,т.е. липсва подведомственост на делото пред гражданските съдилища, което е процесуална пречка за решаване на делото по същество и за която съдът следи служебно още при проверка на исковата молба.

С оглед на гореизложеното

 

                                         О П Р Е Д Е Л И :

        

ОТХВЪРЛЯ молбата на И.М.С. за изменение основанието на иска формулирана в молба от 16.02.2021 год.

ПРЕКРАТЯВА производството по иск с правно основание чл. 2б от ЗОДОВ, предявен от И.М.С., ЕГН: **********, чрез адв. Е.Ф.,***, офис 10 против П.НА Р. Б., гр. София, бул. „*** за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди в размер на сумата от 120 000 лева, причинени от нарушаване на правото му на разглеждане и решаване в разумен срок на образуваното сл. дело № 1/1991 г., впоследствие преобразувано в сл. дело № 780-ІІ/1998 г. по описа на ВОП – София, а понастоящем ДП № ІІ-048/1999 г. по описа на ВОП – София за периода от образуване на делото през 1991 г. до датата на предявяване на иска, ведно със законна лихва върху тази сума от 07. 05. 2017 г.

В прекратителната част определението подлежи на обжалване пред САС в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

       

                                          

            

             

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: