Решение по дело №3775/2010 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 882
Дата: 24 юни 2010 г. (в сила от 24 юни 2010 г.)
Съдия: Иван Георгиев Дечев
Дело: 20102120103775
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 май 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 1042                         24.06.2010 година                      гр. Бургас

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

Бургаски районен съд                                                  ХХ граждански състав

На двадесет и първи юни                                            две хиляди и десета година

в публично заседание в следния състав:

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАН ДЕЧЕВ

                                                                

 

при секретар Жасмина Славова  

изслуша докладваното от съдията Иван Дечев

гражданско дело № 3775/2010г.

и за да се произнесе взе в предвид следното:     

 

Производството по делото е по реда на чл.330 ГПК, вр. чл.50 СК.

Образувано е по молбата на Р.Х.В., ЕГН ********** *** и В.В.А., ЕГН **********,***, с която се иска от съда да прекрати сключения между тях граждански брак, поради сериозното им и непоколебимо взаимно съгласие за развод. Представят постигнато между тях споразумение по чл.51 СК относно личните и имуществените си отношения и семейното жилище. Ангажират доказателства.

В съдебно заседание, лично и чрез процесуалния си представител, двамата молители поддържат подадената от тях молба за развод и молят съда да прекрати брака, поради сериозното им и непоколебимо съгласие за развод, като се утвърди постигнатото между тях споразумение по чл.51 СК

Бургаският районен съд, като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства и съобрази разпоредбите на закона, намира за установено следното:

Предявена е молба за развод на основание чл.50 СК.

Видно от представеното удостоверение за граждански брак, страните са съпрузи, като гражданският им брак е сключен на ...........  г. в гр.Б., за което е съставен акт за граждански брак № ......./.............. г. на Община Бургас. От брака си страните нямат деца. По време на брачното си съжителство молителите не са придобили недвижими имоти, движими вещи и влогове.

И двамата съпрузи са заявили желанието си за развод, като в съдебно заседание поддържат подадената от тях молба. За състоянието на брачната връзка съдът прави извод от изявленията на съпрузите и най-вече от изразеното от тях в съдебно заседание сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака по взаимно съгласие. С оглед на което, съдът намира, че исканият развод следва да бъде допуснат, без съдът да изследва мотивите за прекратяването на брака.

Молителите представят споразумение по чл.51 СК, с което са уредени въпросите относно личните и имуществените им отношения и семейното жилище. Съдът преценява представеното споразумение като пълно и непротиворечащо на закона и морала, поради което счита, че същото следва да бъде утвърдено.

 Съгласно разпоредбата на чл.329, ал.1 СК и предвид постигната между страните уговорка в споразумението, съдебните разноски се поемат от двамата молители по равно. На основание чл.6, т.3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, БРС определя държавна такса за допускане на развода в размер на 40 лв., която следва да бъде заплатена от страните по равно, а именно по 20 лв. за всеки един от съпрузите.

Мотивиран от гореизложеното и на основание чл.330 ГПК, вр. чл.50 СК, Бургаският районен съд

 

Р Е Ш И:

 

 

ДОПУСКА РАЗВОД и ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на .............  г. в гр. Бургас с акт за граждански брак № ....../........ г., между Р.Х.В., ЕГН ********** и В.В.А., ЕГН ********** поради постигнато сериозно и непоколебимо съгласие за развод.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Р.Х.В., ЕГН ********** и В.В.А., ЕГН ********** споразумение за следното:

1.      Относно децата: нямат родени от брака си деца.

2.      Относно имуществените отношения между съпрузите: не притежават недвижими имоти, движими вещи, влогове, депозити, членствени правоотношения в ЖСК.

 3.  Относно ползването на семейното жилище: семейното жилище в гр. Б., жк.”З.”, бл..., вх..., ет...., ап.... ще се ползва от съпруга Р.Х.В..

 4. Съпрузите не си дължат издръжка.

 5. Разходите по бракоразводното дело се разделят между страните по равно.

 

 ОСЪЖДА  Р.Х.В., ЕГН ********** да заплати по сметка на БРС сумата от 20.00 лв. (двадесет лева), представляваща държавна такса за допускане на развода.

 ОСЪЖДА  В.В.А., ЕГН ********** да заплати по сметка на БРС сумата от 20.00 лв. (двадесет лева), представляваща държавна такса за допускане на развода.

Решението не подлежи обжалване на основание чл.330, ал.5 ГПК.

 

   

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ИВАН ДЕЧЕВ

 

            Вярно с оригинала

            Жасмина Славова