Решение по дело №619/2023 на Административен съд - Враца

Номер на акта: 210
Дата: 1 февруари 2024 г. (в сила от 1 февруари 2024 г.)
Съдия: Миглена Раденкова
Дело: 20237080700619
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 ноември 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

       РЕШЕНИЕ

№ 210

 

гр. Враца,  01.02.2024 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВРАЦА, АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ, в публично заседание на 23.01.2024 г. /двадесет и трети януари две хиляди двадесет и четвърта година/ в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИГЛЕНА РАДЕНКОВА

 ЧЛЕНОВЕ: ТАТЯНА КОЦЕВА

                                   КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ

 

при секретаря  МАРГАРИТКА АЛИПИЕВА и с участието на прокурора ВЕСЕЛИН ВЪТОВ, като разгледа докладваното от съдия РАДЕНКОВА КАНД № 619 по описа на АдмС – Враца за 2023 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК, във вр.  чл. 63в от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба на Началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница - Русе,  Агенция „Митници“, против Решение № 88/27.09.2023 г., постановено по АНД № 195 по описа на Районен съд – Мездра за 2023 г. С оспореното решение е отменено Наказателно постановление № BG2023/4000-163/НП от 22.06.2023 г. на Началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница - Русе,  Агенция „Митници“, с което на И.В.К. ***, е наложено административно наказание - ГЛОБА в размер на 500,00 лева за нарушение на чл. 99, ал. 1, т. 3 от Закон за акцизите и данъчните складове /ЗАДС/ и са отнети в полза на Държавата, на основание чл. 124, ал. 1 от ЗАДС стоките, предмет на нарушението.

В касационната жалба се съдържат подробни съображения за неправилност на постановеното съдебно решение, поради нарушение на материалния закон,  съществени нарушения на процесуалните правила и необоснованост.

Иска се отмяна на решението и постановяване на друго, с което  НП бъде потвърдено. Претендира се присъждане на юрисконсултско възнаграждение и е направено възражение за прекомерност на заплатеното от ответника по касация адвокатско възнаграждение.

В с. з. касаторът чрез ю.к. И. поддържа жалбата по изложените в нея съображения. Допълнителни доводи са изложени и в представеното по делото писмено становище.

            Ответникът И.В.К. ***, редовно призован, не се явява и не се представлява. От процесуалният му представител адв.С.Г. е ангажирано становище по хода на делото и по същество на спора, съдържаща искане за присъждане на разноски по приложен списък.

Представителят на Окръжна прокуратура - Враца дава мотивирано заключение за допустимост и основателност на касационната жалба. Счита, че в случая не са налице хипотезите на закона, които касаят освобождаването от акциз.

            В настоящото производство не са представени нови писмени доказателства за установяване на касационните основания.

            Настоящият съдебен състав, като взе предвид наведените в жалбата оплаквания, изразените от страните доводи и съображения и след извършване на служебна проверка на обжалваното решение, съгласно чл. 218,  ал. 2 от АПК, приема следното:

            Касационната жалба е подадена от надлежна страна в съответствие с установения срок по чл. 211, ал. 1 от АПК и същата е процесуално допустима. Разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Предмет на касационна проверка е Решение № 88/27.09.2023 г., постановено по АНД № 195 по описа на Районен съд – Мездра за 2023 г. С оспореното решение е отменено Наказателно постановление № BG2023/4000-163/НП от 22.06.2023 г. на Началник на отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в ТД Митница - Русе,  Агенция „Митници“, с което на И.В.К. ***, е наложено административно наказание - ГЛОБА в размер на 500,00 лева за нарушение на чл. 99, ал. 1, т. 3 от ЗАДС и са отнети в полза на Държавата, на основание чл. 124, ал. 1 от ЗАДС стоките, предмет на нарушението.

След обстоен анализ на събраните по делото доказателства е счел, че  НП е издадено от компетентен орган, при спазване на установената форма и съдържание, в сроковете по ЗАНН.

Според районният съд НП е незаконосъобразно, а нарушението по  чл. 123, ал. 1 предл. 1 от ЗАДС е недоказано от субективна страна. Прието е, че при установено нарушение по  чл. 123, ал. 1 от ЗАДС следва да бъде съобразявано разрешеното количество разрешени акцизни стоки и нарушението следва да бъде констатирано само спрямо разликата над разрешеното такова. Според съда, правилната преценка на точния брой на държаните евентуално без правно основание акцизни стоки има съществено значение, с оглед приложимостта и на разпоредбата на чл. 126б, ал. 1, и ал. 2 от ЗАДС, касаеща наличието на маловажност на конкретното нарушение

В тази връзка съдът е анализирал относимата правна уредба и представените по делото доказателства, като е изложил подробни мотиви за изводите, които е направил.

Решението на първоинстанционния съд е валидно, допустимо и правилно. При постановяването съдът пълно и всестранно е изследвал фактическата обстановка и въз основа на събраните доказателства е формирал правилни изводи по приложението на закона. Изложените от въззивния съд доводи се споделят и от настоящия съдебен състав, като съдът се позовава на тях и на основание чл. 221, ал. 2, изр. последно от АПК касационният съд препраща към мотивите на РС – Мездра.

Наведените с касационната жалба доводи са неоснователни.

Фактите по делото са безспорно установени и подробно описани от първоинстанционния съд.

Районният съд се е произнесъл по всички наведени от страните доводи и направени възражения.

При осъществения контрол по реда на чл. 218, ал. 2 от АПК относно валидността, допустимостта и съответствието на решението с материалния закон, касационната инстанция намира, че обжалваното решение е валидно, допустимо и правилно, поради което следва да остане в сила.

При този изход на спора съдът намира за основателно направеното от ответника искане за присъждане на разноските по делото. В случая установените разноски пред настоящата инстанция са в размер на 200,00 лева, съобразени са с фактическата и правна сложност на делото и с чл. 7, ал. 2, т. 1 и чл. 18, ал. 2 от Наредба № 1 от 9.07.2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения. В тази връзка направеното от страна на процесуалния представител на касатора възражение за прекомерност на заплатеното адвокатско възнаграждение е неоснователно, предвид цитираната нормативна уредба и установеният материален интерес. По тези съображения, и на основание чл. 143, ал. 1 от АПК, Агенция „Митници“, като юридическо лице, в чиято структура е издателят на акта следва да бъде осъден да заплати на ответника направените по делото разноски пред настоящата инстанция в размер на 200,00 лева.

Водим от горното и на основание чл. 221, ал. 2 от АПК, вр. чл. 63в от ЗАНН Административен съд – Враца

 

РЕШИ:

 

            ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 88/27.09.2023 г., постановено по АНД № 195 по описа на Районен съд – Мездра за 2023 г.

 

ОСЪЖДА  Агенция „Митници“ – София ДА ЗАПЛАТИ на И.В.К. *** направените по делото разноски пред настоящата инстанция разноски в размер на 200,00 лева.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

      ЧЛЕНОВЕ:    1.

 

 

 

       2.