Определение по дело №433/2024 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 1856
Дата: 22 май 2024 г.
Съдия:
Дело: 20247170700433
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 17 май 2024 г.

Съдържание на акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

№ 1856

 

Плевен, 22.05.2024 г.

Административният съд - Плевен - VII състав, в закрито заседание на двадесет и втори май две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Съдия: ГАБРИЕЛА ХРИСТОВА-ДЕКОВА
   

като разгледа докладваното от съдията Габриела Христова-Декова административно дело433/2024 г. на Административен съд - Плевен, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е по реда на чл.211 от Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР) във вр. с чл.145 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Административното дело е образувано по жалба на В. Т. В. с [ЕГН] и посочен постоянен адрес [населено място], [улица], чрез адв. Р. Г. С.-А. колегия-[област], със заявен адрес за кореспонденция [населено място], [улица], вх.*, партер, подадена срещу Заповед №8121К-5044/24.04.2024г. на Министъра на вътрешните работи. С оспорената заповед на основание чл.204, т.1, чл.197, ал.1, т.1, във вр. с чл.194, ал.2, т.1, пр.2, ал.3, във вр. с чл.198, ал.2, вр. с ал.1 от ЗМВР на жалбоподателя е наложено дисциплинарно наказание „мъмрене“ за срок от един месец и е предупреден служителят, че при извършване на друго маловажно нарушение в срока на изтърпяване на наложеното наказание ще му бъде наложено по-тежко дисциплинарно наказание.

Жалбата е подаден направо в съда в нарушение на чл.152, ал.1 от АПК, предвиждащ, че жалбата или протеста се подава чрез органа, издал оспорения акт. С този текст законодателят е целял процесуална икономия, даваща възможност на органа да окомплектова и изпрати на съда преписката, а от своя страна съдът да процедира своевременно делото, респективно органът да вземе отношение по жалбата/протеста. С оглед на това по делото не е налична преписката по оспорване на Заповед №8121К-5044/24.04.2024г. на Министъра на вътрешните работи.

Предвид своевременното разглеждане на делото с оглед предстоящата и разписана в закона съдебна ваканция, съдът намира, че с настоящото определение следва да се изиска административната преписка, да се конституират страните по делото, да се дадат указания и делото се насрочи за разглеждане в о.с.з.

 

Жалбата е подписана и е подадена от лице с активна процесуална легитимация и пряк и непосредствен интерес – адресат на оспорения акт. Жалбата е редовна по отношение на форма и съдържание. Не са представени доказателства дали жалбата е подадена в срок, но съгласно чл.158, ал.3, изр.2 от АПК, когато нередовностите се открият в течение на производството, съдът прекратява делото. От административния орган следва да се изискат доказателства за датата на съобщаване на заповедта на В. В.. По делото е представен документ за внесена по сметка на Административен съд Плевен държавна такса в размер на 10 (десет) лева. Представено е по делото адвокатско пълномощно. Следва на основание чл.154, ал.1 от АПК да бъдат конституирани страните по делото, а по приемане на доказателствата съдът ще се произнесе в първото заседание след изслушване на страните, представяне на допълнителни доказателства и евентуалното им оспорване. Следва на основание чл.171, ал.5 от АПК и чл.163, ал.3 от АПК на страните да се дадат указания.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ жалба на В. Т. В. с [ЕГН] и адрес [населено място], [улица], БЕЗ ДВИЖЕНИЕ.

ЗАДЪЛЖАВА Министъра на вътрешните работи, в 3-дневен срок от получаване на препис от настоящото определение да представи по адм. дело № 433/2024г. по описа на Административен съд Плевен на хартиен носител и в заверено копие:

1. Пълната (цялата) административна преписка по издаване на негова Заповед №8121К-5044/24.04.2024г., включително самата заповед; доказателства за датата на съобщаване на заповедта на В. В.; всички писмени материали (представляващи писмени доказателства), посочени в мотивната част на Заповед №8121К-5044/24.04.2024г. на Министъра на вътрешните работи; посочените в жалбата в точки от 1 до 6 на стр.11 писмени доказателства; всички други относими към правния спор писмени доказателства.

2. Да посочи дали е изпратил на съда пълната административна преписка по оспорената негова Заповед №8121К-5044/24.04.2024г., както и да посочи дали са налични и други доказателства, които не са изпратени на съда и касаят оспорения акт и къде се съхраняват, с оглед тяхното приобщаване като доказателствен материал по делото.

На основание чл.154, ал.1 от АПК, КОНСТИТУИРА страните по административно дело № 433/2024г. по описа на Административен съд Плевен, както следва:

ОСПОРВАЩ – В. Т. В. с адрес [населено място], [улица], който да се призове както на този адрес, така и на посочения в жалбата адрес за кореспонденция [населено място], [улица], вх.*, партер, чрез адв. Р. Г. С.-А. колегия-[област].

ОТВЕТНИК – Министъра на вътрешните работи, който да се призове на адрес [населено място], ул. „6 септември” №*.

ДА СЕ ИЗПРАТИ на основание чл.163, ал.1 от АПК препис от жалбата на ответника, като му се укаже, че в 14-дневен срок от получаването на преписа може да представи писмен отговор по допустимостта и основателността на жалбата и да посочи доказателства. Писмените доказателства, с които разполага, следва да са заверени копия и да се приложат към отговора.

УКАЗВА на основание чл.170, ал.1 от АПК на ответника, че носи доказателствената тежест за установяване на фактическите основания и изпълнение на законовите изисквания при издаване на обжалвания административен акт – негова Заповед №8121К-5044/24.04.2024г. (че при издаването му са спазени административно-производствените правила и материалноправните предпоставки, както и че същият е издаден в съответствие с целта на закона, при спазване на установената форма и от компетентен орган).

УКАЗВА на основание чл.171, ал.5 от АПК във връзка с чл.170, ал.3 от АПК на оспорващия, че негова е доказателствената тежест за установяване на изложените в жалбата възражения за незаконосъобразност на оспорения административен акт – Заповед №8121К-5044/24.04.2024г на Министъра на вътрешните работи.

УКАЗВА на оспорващия, че на основание чл.155, ал.1 от АПК при всяко положение на делото може да оттегли оспорването (жалбата си) или да се откаже от него изцяло или отчасти, както и на основание чл.178 от АПК да сключи споразумение с ответника по делото.

УКАЗВА на ответника, че на основание чл.156, ал.1 от АПК при всяко положение на делото може в качеството си на административен орган да оттегли оспорения административен акт, както и на основание чл.178 от АПК да сключи споразумение с оспорващия по делото.

УКАЗВА на страните да изчерпят най-късно в първото по делото съдебно заседание доказателствените си искания и представят в заверени копия доказателствата, с които разполагат, и които не са представени досега по делото.

ПРЕДУПРЕЖДАВА страните, че при направени несвоевременно доказателствени искания, водещи до отлагане на делото, съдът може да наложи глоба на страната, станала причина за неговото отлагане.

НАСРОЧВА делото за 18.06.2024 година от 13:30 часа, за която дата и час на страните да се изпратят призовки. В призовките да се отбележи, че на основание чл.138, ал.2 от АПК, при редовно призоваване не се изпращат последващи призовки, освен ако делото е било отсрочено в закрито заседание или по-нататъшния му ход е бил преграден.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на оспорване.

Препис от определението да се изпрати на страните.

След изпълнение на указанията на съда или при изтичане на посочените по-горе срокове, делото да се докладва на съдията-докладчик.

 

Съдия: