Определение по дело №244/2019 на Районен съд - Провадия

Номер на акта: 523
Дата: 13 юни 2019 г. (в сила от 21 юни 2019 г.)
Съдия: Димитър Стефанов Михайлов
Дело: 20193130100244
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 февруари 2019 г.

Съдържание на акта

П Р О Т О К О Л

гр. Провадия, 13.06.2019 г.

 

ПРОВАДИЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, първи състав, в публично съдебно заседание на тринадесети юни, две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                                        

                                                     

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ДИМИТЪР МИХАЙЛОВ

 

при участието на секретаря И.В., сложи за разглеждане гр. дело № 244 по описа на ПРС за 2019 г., докладвано от съдията.

 

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ИЩЕЦЪТ А.Р.М., редовно призована, не се явява, представлява се от адв. Д.К. АК Добрич, редовно упълномощена и приета от съда от днес.

ОТВЕТНИКЪТ Б.А.М., редовно призован, се явява лично и с адв. Р.И. ***, редовно упълномощена и приета от съда от днес.

КОНТРОЛИРАЩА СТРАНА ДИРЕКЦИЯ “СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ” – гр. Провадия, редовно призована, не изпращат представител. Представили са социален доклад по делото.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

АДВ. И.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че поради редовното призоваване на страните, не са налице процесуални пречки по хода на делото, поради което и

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Производството по делото е образувано по искова молба от А.Р.М. против Б.А.М. с правно основание чл. 127, ал. 2 от СК, с които се иска упражняването на родителските права върху детето Х.Б.А. да бъдат предоставени на майката, а на ответника да определи режим на лични контакти, както следва всяка втора и четвърта неделя от месеца от 08:00 ч. - 18:00 ч., пет дни през пролетната ваканция на детето и един месец през лятната ваканция на детето, когато другият родител не ползва платен годишен отпуск. Местоживеенето на детето при майката на адрес *******. Бащата да заплаща месечна издръжка за сина си Х.Б.А. в размер на 200 лв. чрез неговата майка и законен представител А.Р.М., считано от датата на завеждане на исковата молба до отпадане на основанието или изменение на същото, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, както и издръжка в размер на 200 лв. месечно от 02.2018г. -02.2019 г. - в размер на 2 400 лв.

По делото в депозирания отговор, като писмено доказателство, е представено съдебно решение № 115/03.07.2015 г. по гр.д. № 78/2015 г. по описа на Районен съд Девня, с което Б.А.М. е осъден да заплаща на детето Х.Б.А. чрез неговата майка и законен представител А.Р.М. издръжка в размер на 120 лв. считано от 20.05.2015 г., с падеж пето число на месеца, до отпадане на основанието или изменение на същото, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска.

С оглед на изложеното и на основание чл. 129, ал. 4 ГПК, производството по предявения иск с правно основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2, вр. чл. 142 СК следва да бъде прекратено.

Воден от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 244 по описа на Провадийски районен съд за 2019 г., първи състав, в ЧАСТТА по предявения от ищцата А.Р.М., ЕГН **********, с които се иска бащата Б.А.М., ЕГН **********да заплаща месечна издръжка за сина си Х.Б.А., ЕГН ********** в размер на 200 лв. чрез неговата майка и законен представител А.Р.М., считано от датата на завеждане на исковата молба – 12.02.2019 г. до отпадане на основанието или изменение на същото, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, както и издръжка в размер на 200 лв. месечно от 02.2018 г. - 02.2019 г. в размер на 2 400 лв. иск с правно основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2, вр. чл. 142 СК, на основание чл. 129, ал. 4 ГПК.

 

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес с частна жалба, пред Варненски окръжен съд.

 

СЪДЪТ, на основание чл. 143 ГПК, след разрешаване на предварителните въпроси по редовността и допустимостта на предявената искова молба, пристъпва към изясняване на спора от фактическа страна, като поканва процесуалния представител на ищеца, ако желае, да поясни и допълни фактическите си твърдения, заложени в исковата молба, както и да посочи и представи доказателства във връзка с направените оспорвания от ответника, а ответника да посочи и представи нови доказателства.

 

СЪДЪТ, след изясняване на фактите по делото и съобразяване наведените от страните твърдения, на основание чл. 145, ал. 3 ГПК ПОКАНВА страните да се спогодят, като указва на същите, че постигането на спогодба посредством взаимни отстъпки от страна на всяка от тях ще доведе до бързото и ефективното уреждане на спора помежду им и ще благоприятства процесуалните и бъдещите извънпроцесуални взаимоотношения помежду им.

 

АДВ. К.: Можем да постигнем спогодба.

АДВ. И.: Не се противопоставям.

 

СЪДЪТ предоставя възможност на страните по делото да изложат становището си във връзка с изготвения проекто-доклад с определение № 420 от 16.05.2019 г.

 

АДВ. К.: Нямам възражения по проекто-докладa

АДВ. И.: Нямам възражения по проекто-доклада

 

СЪДЪТ, като взе предвид становищата на страните, намира че следва да ОБЯВИ ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН ПРОЕКТА ЗА ДОКЛАД, приложен към Определение № 420 от 16.05.2019 г.

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОБЯВЯВА изготвения с определение № 420 от 16.05.2019 г. проекто-доклад за окончателен.

 

СЪДЪТ ДОКЛАДВА постъпил по делото на 07.06.2019 г. социален доклад от ДСП - Провадия.

 

СЪДЪТ, на основание чл. 146, ал. 3 ГПК предоставя възможност на страните по делото да изложат становището си във връзка с доклада по делото, както и да предприемат съответни процесуални действия:

 

АДВ. К.:  Да се приемат представените писмени доказателства.

АДВ. И.: Не се противопоставям по приемането на писмените доказателства.

 

СЪДЪТ, за да се произнесе по направените в исковата молба доказателствени искания, намира, че до събиране в рамките на настоящото производство следва да бъдат допуснати процесуално допустимите, относими към предмета на делото и необходими с оглед изясняване на действителните фактически обстоятелства по делото по смисъла на чл. 146, ал. 4 ГПК доказателства.

Ето защо и на основание чл. 148 ГПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства по делото, представените с  исковата молба и отговора заверени копия на писмени документи, както следва: Удостоверение за раждане издадено въз основа на акт за раждане № 0128/30.05.2008 г.; Решение № 115/03.07.2015 г. по гр.д. № 78/2015 г. по описа на Районен съд Девня.

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмено доказателство по делото представения социален доклад от Дирекция “СП” - Провадия.

 

СЪДЪТ по писмените доказателства представени с отговора на исковата молба, преводи от WESTERN UNION, намира, че същите не могат да бъдат приобщени по делото тъй като не са придружени с превод на български език, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НЕ ПРИЕМА като доказателства по делото писмените доказателства представени с отговора на исковата молба, преводи от WESTERN UNION намиращи се от стр. 27 до стр. 29 по делото.

 

АДВ. К.: Постигнахме спогодба в следния смисъл. Родителските права да бъда предоставени на майката А.Р.М.. Местоживеенето на детето да е при нея на адрес *******. На ответника да определи режим на лични контакти, както следва всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 08:00 ч.- 18:00 ч., с преспиване, пет дни през пролетната и зимната ваканция на детето и един месец през лятната ваканция на детето, когато другият родител не ползва платен годишен отпуск.

АДВ. И.: Поддържаме становището на колегата. Съгласни сме с така направеното споразумение.

 

ОТВЕТНИКЪТ: Съгласен сме с така направеното споразумение.

 

СЪДЪТ, като взе предвид изявленията на страните, съобрази, че постигнатата между тях спогодба в изложения смисъл не противоречи на закона и на добрите нрави, намира, че са налице предпоставките на чл. 234 от ГПК.

Ето защо, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА на основание чл. 234, ал. 1 от ГПК, постигнатата между страните спогодба в следния смисъл:

ПРЕДОСТАВЯ родителските права по отношение на детето Х.Б.А., ЕГН ********** на майката А.Р.М., ЕГН ********** и определя местоживеенето на детето да е при майката на адрес: *******.

ОПРЕДЕЛЯ режим на личен контакт на бащата Б.А.М., ЕГН **********, с адрес: *** с детето Х.Б.А., ЕГН **********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 08:00 ч.- 18:00 ч. с преспиване, пет дни през пролетната и зимната ваканция на детето и един месец през лятната ваканция на детето, когато другият родител не ползва платен годишен отпуск.

 

 

Спогодили се:……………………….

адв. Д.К., като представител на ищцата А.Р.М.,

 

 

……………………………….

Б.А.М.

 

 

СЪДЪТ като взе предвид становищата на страните и постигнатата спогодба, която не противоречи на закона и добрите нрави и с която се уреждат отношенията на страните, като със същата се изчерпва предмета на настоящото производство, което представлява основание за прекратяване на производството по делото.

Мотивиран от горното

  

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 244 по описа за 2019 г.  на ПРС, първи състав, на основание чл. 234 от ГПК.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненски окръжен съд в едноседмичен срок, който за страните започва да тече от днес.

 

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:05 часа.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЕКРЕТАР: