Решение по дело №185/2020 на Районен съд - Пещера

Номер на акта: 260021
Дата: 23 ноември 2020 г. (в сила от 15 декември 2020 г.)
Съдия: Атанаска Стоянова Павлова
Дело: 20205240200185
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 16 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е  № 260021

Гр. Пещера, 23.11.2020 г.

 

В    И М Е Т О    Н А     Н А Р О ДА

 

Пещерски районен съд, четвърти наказателен състав в публично съдебно заседание на  осемнадесети ноември две хиляди и двадесета година, в състав:

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: АТАНАСКА ПАВЛОВА

при участието на секретаря  Евгения Млячкова, като разгледа докладваното от съдията Павлова АНД № 185/2020 г. по описа на Районен съд гр. Пещера, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 20-0315-000449/01.10.2020г. на НАЧАЛНИК РУ към ОД МВР Пазарджик РУ Пещера,  с което на В.Я.Л., ЕГН **********,***,  му е наложена глоба в размер на  200 лв.  и е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 месеца  на основание на чл. 175,ал.3,пр.1 от ЗДвП

Отнети са му и 10 точки на основание Наредба № Iз-2539 .

В съдебно заседание жалбоподателят не се явява лично, представлява се от адв. К. У., в което поддържа подадената жалба, оспорва наказателното постановление и иска неговата отмяна, както и присъждане на разноски.

Въззиваемата страна РУ Пещера  редовно призована,  не изпраща представител. По делото е постъпило становище от Началника на РУ  Пещера, представено с приложената административнонаказателна  преписка,  в което са изложени подробно доводи в подкрепа на тезата, че жалбата е неоснователна, а наказателното постановление е законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е подадена в преклузивния 7 - дневен срок за обжалване, изхожда от надлежна страна /санкционираното лице/, поради което е допустима. Разгледана по същество същата е основателна.

Издадено е наказателно постановление, с което на жалбоподателя, е наложено глоба в размер на  200 лв.  и е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 месеца  на основание на чл. 175,ал.3,пр.1 от ЗДвП, за следното : в град Пещера, ул. „Петър Раков“, к-ще с ул. Хан Пресиян около 13:20 часа лицето Л. управлява МПС от категория L7е-В1 ATV червено на цвят с рама № RGJNFSCV1CH000003, като извършва следното нарушение : управлява МПС без регистрационна табела. НП се издава на основание получено от РП- Пещера Постановление за прекратяване на наказателно производство вх.0412/2020г. Нарушил бил разпоредбата на чл. 140 ал. 1 от ЗДвП.

 

Прието е по делото Постановление за прекратяване на наказателно производство вх.№412/2020г. на РП Пещера, с което е прието, че деянието не съставлява нарушение, тъй като за тези МПС не е предвиден ред за регистрация, има законодателна празнота.

Приет е по делото и АУАН № 093145 от 04.05.2020г. относно визираното нарушение, съставен от мл.авт.контр. Г.Паунов.

 

Въз основа на приетата по –горе фактическа обстановка, съдът направи следните правни изводи:

 

          Основателно се явява възражението на жалбоподателя, че в НП липсва дата на извършване на административното нарушение.Последното представлява нарушаване на материалната разпоредба на чл. 57 ал.1 т. 5 на ЗАНН, и самостоятелно основание за отмяна на НП.

На второ място основателно се явява възражението и че е нарушен принципът non bis in idem. Съгласно разпоредбата на чл. 33, ал. 2 изр. 1 от ЗАНН, при констатиране на признак/признаци на извършено престъпление административно-наказателното производство се прекратява, а материалите се изпращат на съответния прокурор. В случая това не е било сторено, тъй като съставеният АУАН не е бил анулиран и АНП не е било прекратено от наказващия орган.

Целта на разпоредбите на чл. 33, ал. 1 и ал. 2 от ЗАНН е да не допусне за едно деяние да се водят две паралелни производства- наказателно и административно-наказателно, които са с идентичен предмет, а от там евентуално и да се стигне до наказване два пъти за едно и също нещо, с което ще се наруши принципа non bis in idem. В хипотезата, когато за конкретно деяние е започнало наказателно преследване, то органите на администрацията не следва да предприемат действия по административно преследване, а да чакат произнасянето на компетентните органи- съд или прокуратура и едва ако преценят да препратят прекратеното наказателно производство на административно наказващия орган, то той вече ще е компетентен да ангажира отговорността на нарушителя, но по реда на чл. 36, ал. 2 от ЗАНН, т. е. без съставен АУАН. Тази процесуална хронология в конкретния казус не е спазена, а напротив. Започнато е незаконосъобразно АНП със съставен АУАН, който в същото време е бил изпратен на прокуратурата, т. к. деянието е съдържало признаци на престъпление, а в същото време е било налице и висящо АНП, което след произнасянето на прокуратурата е продължило развитието си. С това обаче е била нарушена императивната разпоредба на чл. 33, ал. 2 изр. 1 от ЗАНН, което е опорочило необратимо цялото производство по административно наказване и на собствено основание налага отмяна на издаденото НП.

На следващо място  е нарушено  правото на защита на жалбоподателя, тъй като не са спазени изискванията за съдържание на АУАН и НП, визирани в чл. 42 т.4 и чл. 57 т.5 от ЗАНН. Чл. 140 ал. 1 от ЗДвП гласи , че „По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. По пътищата, включени в обхвата на платената пътна мрежа, се допускат само пътни превозни средства, за които са изпълнени задълженията по установяване на размера и заплащане на пътните такси по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата.“

Тоест следва МПС да е регистрирано и с поставена табела. В настоящия случай табела не може да бъде поставена, тъй като не подлежи на регистрация по надлежния ред, възприето и от наблюдаващия прокурор.

Предвид на което НП е изцяло незаконосъобразно и следва да бъде отмнено.

Относно искането за присъждане на разноски от страна на пълномощника на жалбоподателя, съдът намира, че същото е своевременно направено, а именно в хода на съдебното производство. Пълномощникът има право на такива разноски предвид изхода на делото, а именно отмяна на НП по изложените по-горе съображения и съгласно разпоредбата на чл. 63, ал. 3 от ЗАНН, препращаща към чл. 143 от АПК. По делото е представен договор за правна защита и съдействие (л. 4 от делото), от които се установява, че договореното адвокатско възнаграждение в размер на 300 лева жалбоподателя Л. е заплатил в брой на адвокат К.У.. В депозираното писмено становище от АНО е направено възражение за прекомерност на  адвокатското възнаграждение, но същото е определено на минимума посочен в  чл. 18 ал.2 от Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения следва - 300 лева. При това положение ОД на МВР Пазарджик, чието структурно звено е РУ Пещера  (органът издал НП) следва да бъде осъдена да заплати от бюджета си в полза на жалбоподателя посочените по-горе съдебни разноски. Както се посочи районните управления са структурирани към ОД на МВР- Пазарджик, съгласно чл. 42, ал. 3 от ЗМВР и не е самостоятелно ЮЛ разполагащо със собствен бюджет. Затова и с оглед разпоредбата на чл. 37, ал. 2 от ЗМВР следва разноските сторени от жалбоподателя да бъдат възложени в тежест на ОДМВР- Пазарджик, която има статута на ЮЛ.

П отношение на отнетите точки, следва да се има предвид , че те се отнемат само при влязло в сила наказателно постановление.

Така мотивиран и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Пещерския районен съд,

РЕШИ:

ОТМЕНЯ   Наказателно постановление № 20-0315-000449/01.10.2020г. на Началник РУ към ОД МВР Пазарджик РУ Пещера,  с което на В.Я.Л., ЕГН **********,***,  му е наложена глоба в размер на  200 лв.  и е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 месеца на основание на чл. 175,ал.3,пр.1 от ЗДвП, като незаконосъобразно.

 

ОСЪЖДА ОД на МВР- Пазарджик да заплати на В.Я.Л., ЕГН **********,***, разноски в размер на 300 (триста ) лева- за адвокатско възнаграждение за един адвокат.

 

Решението може да се обжалва пред Административен съд гр. Пазарджик в 14- дневен срок от съобщението за изготвянето му.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: