Присъда по дело №641/2011 на Окръжен съд - Пловдив

Номер на акта: 60
Дата: 16 май 2011 г. (в сила от 1 юни 2011 г.)
Съдия: Магдалина Стефанова Иванова
Дело: 20115300200641
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 4 април 2011 г.

Съдържание на акта Свали акта

П  Р  И  С  Ъ  Д  А

  

№ 6 0

 

Град Пловдив, 16.05.2011 година

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          ПЛОВДИВСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, в публично съдебно заседание на шестнадесети май две хиляди и единадесета година, в състав:

 

                                       ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: МАГДАЛИНА ИВАНОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: КЪНА АВРАМОВА

ДИМИТЪР СИРАКОВ

 

 

Секретар: Я.З.

Прокурор: АЛБЕНА ГЕОРГИЕВА

като разгледа докладваното от съдия ИВАНОВА наказателно ОХД № 641 по описа за 2011 година, след съвещание

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

ПРИЗНАВА подсъдимата З.К.Д. – родена на *** ***, живуща ***, българка от ромски произход, българска гражданка, без образование, неработеща, в момента в затвора – гр. С., неомъжена, неосъждана, ЕГН **********, за ВИНОВНА в това, че на 22.01.2011 г. в гр. П., без надлежно разрешително е държала, с цел разпространение, високорисково наркотично вещество – хероин с нето тегло 1.9050 гр., със съдържание на активен компонент диацетилморфин - 8,8 тегловни процента, на стойност 95.25 лв., поради което и на основание чл.354а ал.1 пр.1, във вр. с чл.58а ал.4, във вр. с чл.55 ал.1 т.1 и ал.2 от НК, във вр. с чл.373 ал.2 от НПК я ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА в размер на 2 500 /две хиляди и петстотин/ лева.

На основание чл.59 ал.2, във вр. с ал.1 т.1 от НК ПРИСПАДА от така наложеното на подсъдимата З.К.Д. наказание от ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА времето, през което същата е била задържана по ЗМВР и по реда на чл.64 ал.1 и ал.2 от НПК, считано от 22.01.2011 г., до влизане на присъдата в сила, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

На основание чл.61 т.3, във вр. с чл.59 ал.1 от ЗИНЗС ПОСТАНОВЯВА така наложеното на подсъдимата З.К.Д. наказание в размер на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА да бъде изтърпяно при първоначален „ОБЩ” режим, в затворническо общежитие от открит тип.

На основание чл.354а ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на държавата високорисково наркотично вещество – хероин с общо нето тегло 1.7397 гр. и съдържание на активен компонент – 8,8 тегловни процента диацетилморфин, намиращо се на съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП” – гр. София.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, намиращи се на съхранение при домакина на ОД на МВР – гр. Пловдив – 1 банкнота с номинал 10 лв., 1 монета – 0.10 лв. и 2 монети от по 0.05 лв., да се върнат на подсъдимата З.К.Д., след влизане на присъдата в сила.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, намиращи се на съхранение при домакина на ОД на МВР – гр. Пловдив – 2 банкноти с номинал от 20 евро, 3 банкноти с номинал от 20 лв., 19 банкноти с номинал от 50 лв., 7 банкноти с номинал от 100 лв., 2 банкноти с номинал от 5 лв., 3 банкноти с номинал от 2 лв., 1 монета от 0.20 лв. и 3 монети от по 0.10 лв., да се върнат на свидетеля Л.Ф.Х., след влизане на присъдата в сила.

ВЕЩЕСТВЕНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, приложени по делото – 2 бр. държач за сим-карта с надпис на тях „Би канект”, 1 картонче, увито под формата на улей, 80 бр. малки прозрачни найлонови пликчета, 16 бр. изрязани найлонови ъгълчета, 3 бр. картончета, сгънати под формата на улей, 31 бр. найлонови ъгълчета и 1 бр. бял хартиен плик, запечатан в голям бял плик, като вещи без стойност, да бъдат унищожени, след влизане на присъдата в сила.

ВЕЩЕСТВЕНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, приложено по делото – 1 бр. банкова карта на „*** *** „ № ***, да бъде върнато на подсъдимата З.К.Д., след влизане на присъдата в сила.

ОСЪЖДА подсъдимата З.К.Д. /със снета по делото самоличност/, да заплати по бюджета на съдебната власт, бюджетната сметка на ВСС, сумата от 50 /петдесет/ лева, направени по делото разноски за възнаграждение на вещо лице.

 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок от днес пред Пловдивски апелативен съд.

 

 

                                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:

 

 

                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                                   2.

 

 

                                              

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

Мотиви по НОХД № 641/2011 г.

 по описа на ПОС, наказателно отделение

 

          Срещу подсъдимата З.К.Д. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.354а, ал.1, пр.1 от НК за това, че на 22.01.2011 г. в гр. П. без надлежно разрешително е държала с цел разпространение високорисково наркотично вещество – хероин с нето тегло 1,9050 грама и съдържание на активен компонент диацетилморфин 8,8 тегловни процента на стойност 95,25 лв.

Делото е разгледано по реда на глава ХХVII от НПК.  

Представителят на обвинителната власт поддържа изцяло така повдигнатото срещу подсъдимата обвинение. Счита, че следва да й бъде наложено наказание лишаване от свобода при условията на чл.55 НК в размер на 1 година лишаване от свобода, което същата да изтърпи ефективно, както и глоба в размер на 2500 лв.

Защитникът на подсъдимата Д.  – адв. В., счита, че повдигнатото срещу подсъдимата обвинение е доказано по безспорен начин. Предлага да й бъде наложено наказание лишаване от свобода в размер на 6 месеца, което да бъде изтърпяно ефективно. Алтернативно прави искане наложеното на подсъдимата наказание лишаване от свобода да бъде отложено за изтърпяване по реда на чл.66 НК.

Подсъдимата Д. се присъединява към изложеното от защитника си.

Съдът, въз основа на събраните и приложени по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира и приема за установено, от фактическа и правна страна, следното:

На 22.01.2011 г., около 11.30 часа, в VІ РУП гр. П. била получена информация, че подсъдимата З.К.Д. и свидетелят Л.Ф.Х., с когото Д. живеела на съпружески начала, разпространяват наркотични вещества в дома си, находящ се в гр. П., ул.”.***” № *. Полицейски служители от VІ РУП гр. П. - Н., А., В., Л. и Б., отишли на посочения адрес за проверка на информацията. Те заварили подсъдимата  Д. в двора на къщата пред входната врата, а свидетеля Х. - вътре в къщата. Подсъдимата признала пред полицейските служители, че в сутиена си има наркотично вещество. Същата била откарана в VІ РУП гр. П. При извършения обиск в сутиена й били намерени и иззети 31 бр. найлонови ъгълчета, завързани на възел в горния си край, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Били намерени и иззети и 1 бр. банкнота от 10 лв., 1 бр. монета от 0,10 лв. и 2 бр. монети от 0,05 лв. Било извършено претърсване в жилището на подсъдимата и свидетеля Х., при което били намерени и иззети от ниска маса до западната стена 2 бр. банкноти от 5 лв., 3 бр. банкноти от 2 лв., 3 бр. монети от 0,10 лв. и една монета от 0,20 лв. От найлонова торбичка под масата били намерени и иззети 2 бр. държачи за Сим-карти със зелен цвят с надпис „В-connekt”, 4 бр. картончета, увити във формата на улей, 80 бр. малки празни найлонови пликчета, 16 бр. изрязани найлонови ъгълчета, 1 бр. банкова карта „ ***” с № ***. В мъжко кафяво – черно яке, закачено в гардероб в същата стая били намерени и иззети 7 бр. банкноти от 100 лв., 3 бр. банкноти от 20 лв., 2 бр. банкноти от 20 евро и 19 бр. банкноти от 50 лв.

От назначената по делото химическа експертиза се установило, че представеното за изследване светлокафяво прахообразно вещество от 31 бр. найлонови торбички, завързани на възел, представлява хероин с общо нето тегло 1,9050 грама и съдържание на активен компонент 8,8 тегловни процента диацетилморфин.

Хероинът е включен в Приложение № 1 към чл.3, ал.2 ЗКВНВП като вещество с висока степен на риск, забранено за приложение.

Съгласно Приложение № 2 на Постановление № 23 на МС от 29.01.1998 г. за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, цената на 1 грам хероин със съдържание на активен компонент 8,8 тегловни процента е 50 лв., следователно стойността на държания от подсъдимата хероин е в размер на 95,25 лв.

Така описаната фактическа обстановка се установява безспорно и несъмнено от самопризнанията на подсъдимата Д., дадени по реда на чл.371, т.2 НПК, които следва да се кредитират като напълно подкрепени от събраните в досъдебното производство гласни, писмени и веществени доказателства. Съдът кредитира изцяло и експертното заключение, като изготвено обективно, с необходимите професионални знания и опит в съответната област.

При така установената по безспорен и категоричен начин фактическа обстановка съдът счита, че подсъдимата З.К.Д. е осъществила от обективна и субективна страна признаците на състава на престъплението по чл.354а, ал.1 пр.1 НК за това, че на 22.01.2011 г. в гр. П. без надлежно разрешително е държала с цел разпространение високорисково наркотично вещество – хероин с нето тегло 1,9050 грама и съдържание на активен компонент диацетилморфин 8,8 тегловни процента на стойност 95,25 лв.

Престъплението е извършено от подсъдимата с пряк умисъл, с целени и настъпили общественоопасни последици. Подсъдимата е съзнавала общественоопасния характер на извършеното, предвиждала е настъпването на общественоопасните му последици и е искали и целяла тяхното настъпване.

При така установената правна квалификация на извършеното от подсъдимата Д. престъпление, като се съобрази с неговата висока степен на обществена опасност, а така също и с оглед личността на подсъдимата и най-вече за постигане целите на наказанието, съдът прие следното:

          Тъй като съдебното производство е по реда на гл. ХХVІІ НПК, съобразно чл.373, ал.2 от НПК, приложението на чл.58а НК е задължително. При определяне и индивидуализацията на наказанието съдът отчете наличните  спрямо подсъдимата смекчаващи отговорността обстоятелства - чистото й съдебно минало, младата й възраст, тежкото й семейно и социално положение – майка на две малолетни деца и безработна, а като отегчаващо - големият брой пакетчета с хероин, намерени у нея. При така отчетените обуславящи отговорността обстоятелства, съдът счита, че смекчаващите такива се явяват многобройни, поради което и най-ниското, предвидено в закона наказание за този вид престъпление ще се окаже несъразмерно тежко. Ето защо съдът счита, че справедливо, съответно на степента на обществена опасност на извършеното и дееца е на подсъдимата Д. да бъде наложено наказание при условията на чл.58а, ал.4 вр. чл.55, ал.1 т.1 и ал.2 НК, определено под най-ниския предвиден в закона размер за този вид престъпление, а именно -  една година и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 2 500 лв.

          Налице са основанията на чл.59, ал.2 вр. ал.1 т.1 НК, поради което от така наложеното на подсъдимата Д. наказание лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца, следва да бъде приспаднато времето, през което същата е била задържана по ЗМВР и чл.64, ал.1 и ал.2 НПК, считано от 22.01.2011 г. до влизане на присъдата в сила, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

          Неоснователно е направеното искане наложеното на подсъдимата Д. наказание лишаване от свобода да бъде отложено за изтърпяване с подходящ изпитателен срок. Съдът счита, че в конкретния казус, за постигане целите на наказанието, посочени в чл.36 НК, е необходимо същата да изтърпи ефективно наложеното й наказание. Постигането целите на наказанието предполага неговото изтърпяване. Условното осъждане е изключение от това правило и се прилага след преценка на личните качества на подсъдимия и конкретната обществена опасност на престъплението. В случая основанията на чл.66 НК не са налице. Този извод се налага от високата степен на обществена опасност на инкриминираното деяние, което влияе пряко върху здравето и живота на хората и големия брой на пакетчетата с хероин, намерени у подсъдимата. Ето защо съдът счита, че на основание чл.61 т.3 вр. чл.59, ал.1 ЗИНЗС подсъдимата Д. следва да изтърпи така наложеното й наказание лишаване от свобода в размер на една година и шест месеца при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.

          Налице са основанията на чл.354а, ал.6 НК, поради което следва да бъде отнето в полза на държавата останалото след изследването високорисково наркотично вещество – хероин с общо нето тегло 1,7397 гр. и съдържание на активен компонент 8,8 тегловни процента диацетилморфин, намиращо се на съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП” гр. София.

Тъй като по делото няма доказателства да са придобити от разпространението на инкриминираното наркотично вещество, веществените доказателства, намиращи се на съхранение при домакина на ОД на МВР – гр. П. – 1 банкнота с номинал 10 лв., 1 монета – 0.10 лв. и 2 монети от по 0.05 лв., следва да се върнат на подсъдимата З.К.Д., след влизане на присъдата в сила.

Тъй като по делото няма доказателства да са придобити от разпространението на инкриминираното наркотично вещество, веществените доказателства, намиращи се на съхранение при домакина на ОД на МВР – гр. П. – 2 банкноти с номинал от 20 евро, 3 банкноти с номинал от 20 лв., 19 банкноти с номинал от 50 лв., 7 банкноти с номинал от 100 лв., 2 банкноти с номинал от 5 лв., 3 банкноти с номинал от 2 лв., 1 монета от 0.20 лв. и 3 монети от по 0.10 лв., следва да се върнат на свидетеля Л.Ф.Х., след влизане на присъдата в сила.

Веществените доказателства, приложени по делото – 2 бр. държач за сим-карта с надпис на тях „Би канект”, 1 картонче, увито под формата на улей, 80 бр. малки прозрачни найлонови пликчета, 16 бр. изрязани найлонови ъгълчета, 3 бр. картончета, сгънати под формата на улей, 31 бр. найлонови ъгълчета и 1 бр. бял хартиен плик, запечатан в голям бял плик, като вещи без стойност, следва да бъдат унищожени, след влизане на присъдата в сила.

Вещественото доказателство, приложено по делото – 1 бр. банкова карта на „***” с № ***, следва да бъде върнато на подсъдимата З.К.Д., след влизане на присъдата в сила.

По делото са били направени разноски за възнаграждение на вещо лице в размер на петдесет лева, които подсъдимата З.К.Д. следва да бъде осъдена да заплати по бюджета на съдебната власт, бюджетната сметка на ВСС.

Причини за извършване на престъплението – стремеж за обогатяване по неправомерен начин.

По изложените мотиви, съдът постанови присъдата си.

 

                                     

ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: