Определение по дело №2084/2020 на Районен съд - Дупница

Номер на акта: 260043
Дата: 18 януари 2021 г.
Съдия: Иван Божиков Димитров
Дело: 20201510102084
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 7 декември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

2021

 

 

 

Дупница

 
 


Номер                                     Година                               Град

 

IІ гр. отделение

 
Районен съд – Дупница                                                                                             състав

18.01.

 

2021

 
 


на                                                                                  Година

 

закрито

 

Иван Димитров

 
В                                      заседание в следния състав:

Председател

Членове

Съдебни заседатели:

 

 

 

 
      1.

 

 
       2.

 

 
Секретар:

Председателя на състава

 
Прокурор:

Като разгледа  докладваното от

гражданско

 

2084

 

2020

 
 


                              дело №                         по описа за                            г.

и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по искова молба от И.Х.Г., ЕГН **********,***, чрез адвокат З.В.,*** Б. - 81“, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: град Разлог, ул. „Екзарх Йосиф" № 53, представлявано от П.Д.Б., ЕГН **********, с адрес ***, с правно основание чл.19, ал.3 от ЗЗД.

В законоустановения срок по чл.131 ГПК ответникът е депозирал отговор на исковата молба.

В съответствие с чл.140, ал.3 от ГПК, съдът следва да насрочи делото в открито съдебно заседание, за което да призове страните, на които да се връчи препис от настоящото определение.

На основание чл.140, ал.3 ГПК съдът съобщава на страните и проекта си за доклад по делото и ще ги напъти към медиация или друг способ за доброволно уреждане на спора.

1. Обстоятелства, от които произтичат претендираните права и възражения:

Ищецът твърди, че на 01.05.2020 г. сключил с ответника предварителен договор за покупко-продажба на следния недвижим имот: ЕДНОЕТАЖНА МАСИВНА СГРАДА, представляваща ОБОР със застроена площ от 350 /триста и петдесет/ квадратни метра съгласно постановление от 19.03.2008 г. по изп. дело № 5/2007 г. на ЧСИ - Милена Джоргова, вписано на 07.05.2008 г. в Служба по вписвания при ДРС и с площ от 449 /четиристотин четиридесет и девет/ квадратни метра съгласно измерванията на място, отразени в комбинирана скица - план на новообразуван имот, извършено от Благоевградски териториален кадастър, през месец май 2016 г. и ДВУЕТАЖНА МАСИВНА СГРАДА за гледачи със застроена площ от 53.60 /петдесет и три цяло и шестдесет стотни/ квадратни метра и разгърната площ от 107.20 /сто и седем цяло и двадесет стотни/ квадратни метра, съгласно цитираното постановление и с площ от 49 /четиридесет и девет/ квадратни метра, съгласно измерванията на място, отразени в комбинираната скица, като двете сгради са долепени една до друга и се намират в стопанския двор на село Делян, община Дупница, представляващ парцел 1-първи, попадащ в квартал 11 /единадесети/ по плана на селото, с утвърдена улична регулация със заповед № 1113 от 11.10.1991 г., при съседи: улица с осови точки 157 -160, собственост на община Дупница и имот на Държавен поземлен фонд - МЗГ “ за общата продажна цена за двете сгради в размер на 20 000 /двадесет хиляди/ лева.

Ищецът заплатил половината от цената, а остатъкът следвало да заплати при изготвянето на нотариалния акт за продажбата, за което срокът бил 01.09.2020 г., но поради ангажименти на ответника сделката не била извършена.

Поради това искането е да бъде обявен предварителният договор, сключен на 01.05.2020 г. в гр. Дупница пред нотариус Ефтим Китов за покупко-продажба на описания недвижим имот, за окончателен при договорената продажна цена – 20 000 лв.

В постъпилия писмен отговор ответникът сочи, че след завеждане на делото е получил остатъка от продажната цена и признава иска.

 2. Правна квалификация на правата, претендирани от ищеца:

Предявен е иск с правно основание чл.19, ал.3 от ЗЗД.

3. Права и обстоятелства, които се признават: ответникът е признал иска.

4. Обстоятелства, които не се нуждаят от доказване: не са налице.

5. Разпределение на доказателствената тежест: На доказване подлежат спорните факти от значение за решаване на делото и връзките между тях при условията на чл.153 ГПК. В тежест на ищеца е да установи, че между страните е сключен писмен договор, в който те са се споразумели да сключат договор за продажба на недвижим имот и в който са уговорили съществените условия на окончателния договор - да е индивидуализиран прехвърляемия недвижим имот, цената, страните, сроковете за сключване на окончателен договор под формата на нотариален акт; своята изправност по този договор, както и наличието към датата на приключване на устните състезания на всички необходими предпоставки за прехвърляне на правото на собственост по нотариален ред – чл.363 ГПК.

Съдът указва на ищеца, че не сочи доказателства за правото на собственост на отчуждителя върху имота, както и, че следва да представи до датата на съдебното заседание удостоверение от община Дупница относно обстоятелството, че ответникът няма задължения за местни данъци и такси; актуално удостоверение за данъчна оценка на процесния имот, с посочване, че собственикът няма непогасени задължения; справка от Службата по вписванията при ДнРС по партидата на ответника относно вписани сделки с процесния имот.

По доказателствата:                                                    

Съдът счита, че следва да приеме като относими, допустими и необходими представените с исковата молба писмени доказателства.

Съдът предоставя възможност на страните да изложат становището си във връзка с доклада по делото, както и да предприемат съответните процесуални действия.

С оглед посоченото, съдът на основание чл. 140, ал. 3 от ГПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАСРОЧВА гр. дело № 2084/2020 г. по описа на РС – Дупница за разглеждане в открито съдебно заседание на 05.02.2021 г. от 10, 40 ч., за когато да се призоват страните, с препис от настоящото определение.

ДОПУСКА като доказателства по делото представените с исковата молба документи.

ИЗИСКВА от община Дупница справка за размера на местния данък, дължим при възмездно придобиване на недвижими имоти.

Съдът УКАЗВА на ищеца, че не сочи доказателства за правото на собственост на отчуждителя върху имота, както и, че следва да представи до датата на съдебното заседание удостоверение от община Дупница относно обстоятелството, че ответникът няма задължения за местни данъци и такси; актуално удостоверение за данъчна оценка на процесния имот, с посочване, че собственикът няма непогасени задължения; справка от Службата по вписванията при ДнРС по партидата на ответника относно вписани сделки с процесния имот.

НАПЪТВА СТРАНИТЕ към медиация или друг способ за доброволно уреждане на спора.

Препис от отговора да се връчи на ищеца.

Препис от настоящото определение да се връчи на страните.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: