Решение по дело №134/2020 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 492
Дата: 30 юли 2020 г. (в сила от 30 юли 2020 г.)
Съдия: Николай Янков Господинов
Дело: 20207170700134
Тип на делото: Касационно административно дело
Дата на образуване: 30 януари 2020 г.

Съдържание на акта

Р E Ш Е Н И Е

 

492

 

гр.Плевен, 30.07.2020 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, касационен състав, в открито съдебно заседание на трети юли две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: Н. Господинов

                                                         ЧЛЕНОВЕ: Цветелина Кънева

                                                                              Ралица Маринска

 

при секретаря Бранимира Монова и с участието на прокурора Иван Шарков като разгледа докладваното от председателя касационно административно дело № 134 по описа на Административен съд - Плевен за 2020 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК.

Образувано е касационна жалба на Н.Р.Л., лишен от свобода, изтърпяващ наказанието си в Затвора- Белене /по настоящем в затвора Враца/ и касационна жалба от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“- София, чрез процесуалния представител юрк. Н.Н.У., против Решение № 538/16.10.2019 г., постановено по адм.д. № 906/2018 г. по описа на Административен съд- Плевен.

С оспореното решение е отхвърлена исковата молба на л. с. Н.Р.Л. срещу ГДИН - София с правно основание чл.284 ал.1 вр. чл. 3 ал.2  от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 1000 лв. за причинени неимуществени вреди (психически тормоз) за периода от м. август 2017г. до 01.10.2018г., ведно със законната лихва върху сумата до окончателното й изплащане, произтичащи от незаконосъобразни действия и бездействия на администрацията  на Затвора Белене и на Гл. Директор на ГДИН при наличието на предпоставките на чл. 62 ал.1 т.4 от ЗИНЗС да премести в друг затвор И.Х.И., който упражнявал непрекъснат тормоз върху ищеца.

Със същото решение първоинстанционният съд е отхвърлил искането на Н.Р.Л., изтърпяващ наказание в Затвора – Белене, на осн. чл. 276 ЗИНЗС да се прекрати нарушението по чл. 3 ЗИНЗС като ответникът – Гл. Директор на ГДИН- София да бъде задължен да извърши действието – да премести И.Х.И. в друг затвор и е осъдил ищеца да заплати на Административен съд – Плевен разноски по делото в размер на 29 лв. за разпит на свидетел.

С Разпореждане № 829/17.02.2020 год. председателят на съдебния състав, разглеждащ касационното производство е оставил без разглеждане касационната жалба, подадена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“- София чрез процесуалния представител юрк. Н.Н.У., против Решение № 538/16.10.2019 г., постановено по адм.д. № 906/2018 г. по описа на Административен съд- Плевен и е прекратил касационно адм. дело № 134/2020 г. по описа на Административен съд- Плевен в частта му досежно тази жалба. Разпореждането не е оспорено и е влязло в сила, поради което касационното производство е проведено само по отношение на касационната жалба, подадена от Н.Р.Л..

 В жалбата се мотивират отменителни основания по смисъла на чл. 209, т. 3 АПК- нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост на съдебния акт, доколкото се сочи, че първоинстанционният съд е постановил решението си в противоречие със събраните по делото доказателства, част от правните му изводи не се основават на събрани в хода на производството доказателства, а друга част от тях са резултат от неправилното им интерпретиране. В заключение се иска отмяната на съдебния акт и връщане делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционният съд. Алтернативно е направено искане да бъде отменено оспореното решение и правният спор да бъде решен по същество като  се постанови решение, с което да бъде уважен предявеният иск, както и да бъде задължен ответникът да извърши действия по чл.62 от ЗИНЗС.

 Постъпило е писмено становище по касационната жалба от ответника ГДИН- София, представляван от юрк. У., в което се излагат доводи, че жалбата е неоснователна, а решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно. Сочи се, че при проведеното съдебно производство ищецът не е доказал обстоятелството да са му отправяни заплахи за живота и здравето от  л. св. И.Х.И., респ. не е налице основание за заплащане на претендираните с ИМ неимуществени вреди. Излагат се доводи, че за ответника не е съществувало задължение да премести посочения от ищеца лишен от свобода и не е налице твърдяното с исковата молба бездействие. Твърди се,че няма данни ищецът да е търсил помощ от медицинските специалисти при ответника за овладяване на паник- атаките, а по отношение на безсънието е търсил съдействие, предписано му е лечение, което той е отказал да прилага. Предвид горното се излагат доводи,че твърдените неимуществени вреди не са настъпили от действие или бездействие на ответника, с оглед което атакуваното съдебно решение е правилно и законосъобразно.

Редовно призован за съдебно заседание касаторът не се явява. Същият е депозирал собственоръчно написана декларация, в която е посочил, че не желае да присъства на  съдебното заседание, поддържа касационната си жалба и няма да сочи нови доказателства.

Ответната страна - Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" София не се представлява. Преди съдебното заседание е постъпило писмено становище от процесуалния представител юрк. У., в което се оспорва касационната жалба. Твърди се, че при проведеното съдебно производство са събрани всички относими към предмета на доказване доказателства, ищецът не е успял да докаже твърденията си, поради което решението на първостепенния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Процесуалният представител на Окръжна прокуратура- Плевен дава заключение за неоснователност на касационната жалба. Счита, че обжалваното съдебно решение е правилно и законосъобразно, поради което предлага то да бъде оставено в сила.

Настоящата инстанция, като взе предвид доводите на страните и доказателствата по делото, намери за установено следното:

Касационната жалба е депозирана в срока по чл. 211, ал. 1 АПК, от надлежна страна и е процесуално допустима. Разгледана по същество е неоснователна.

Пред първостепенния съд Н.Р.Л., изтърпяващ наказание в Затвора – Белене,  срещу ГДИН - София с правно основание чл.284 ал.1 вр. чл. 3 ал.2  от ЗИНЗС за присъждане на обезщетение в размер на 1000 лв. за причинени неимуществени вреди (психически тормоз) за периода от м. август 2017г. до 01.10.2018г., ведно със законната лихва върху сумата до окончателното й изплащане, произтичащи от незаконосъобразни действия и бездействия на администрацията  на Затвора Белене и на Гл. Директор на ГДИН при наличието на предпоставките на чл. 62 ал.1 т.4 от ЗИНЗС да премести в друг затвор И.Х.И., който упражнявал непрекъснат тормоз върху ищеца. Направил е искане на осн. чл. 276 ЗИНЗС да се прекрати нарушението като ответникът да бъде задължен да извърши действието – да премести И.Х.И. в друг затвор

След анализа на събраните в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, първоинстанционният съд е приел, че предявените претенции на ищеца Л. са неоснователни и ги е отхвърлил като такива. За да обоснове този извод първоинстанционният съд е изяснил релевантните към предмета на делото факти, обсъдил е доказателствата, становищата на страните, свидетелските показания и приложимата правна уредба и е достигнал до извода, че исковата молба е неоснователна и недоказана.

Решението е валидно, допустимо и правилно.

В случая не е налице твърдяната от касационния жалбоподател неправилност на обжалваното решение, основана на нарушение на приложимия материален закон и необоснованост. Въз основа на събраните по делото доказателства в обжалваното решение е изведен правилният извод за неоснователност на предявения иск, при неустановяване на сочените в исковата молба обстоятелства, от които ищецът извежда причинени неимуществени вреди. Решаващият съд е обсъдил по отделно и в съвкупност събраните в хода на съдебното дирене писмени и гласни доказателства и е достигнал до фактически и правни изводи, които се споделят от касационния съдебен състав. От съвкупната преценка на събраните  гласни и писмени доказателства се установява, че Л. е сигнализирал устно и подавал писмени оплаквания до началника на затвора и ГДИН, в които е излагал твърдения, че се страхува за здравето и живота си, че не може да спи, защото между него и л.с. И.И.е имало спорове и размяна на реплики, свързани с предоставянето на листове, пликове за писма, пощенски марки, химикалки. Ищецът е твърдял, че И.му отправял заплахи. От приобщената по делото докладната записка на ст. инспектор Б. А., писмо от 20.12.2017г. Гл. Директор на ГДИН, както и от показанията на свидетелите А. и Г.се установява, че през периода от м. август 2017 г. до 19.09.2018 г. за почти целия исков период ищецът е пребивавал в спално помещение в съседство с И.Х.И., с възможност за словесен контакт, но без възможност за физически контакт помежду им. При престой на открито и при извеждане по други поводи също не са имали възможност за физически контакт, въпреки че са могли да разговарят помежду си. От приложената по делото Заповед № 796/02.08.2018г. на Началника на Затвора – Белене е видно, че по отношение на л.с. И.е наредено да провежда престой на открито самостоятелно, с оглед избягването на конфликт и сбиване с други лишени от свобода. По делото са доказани извършени проверки и изготвяне на предложения, респ. издаване на заповед за преместване на И.в друг затвор, която е била отменена от съда. От съвкупната преценка на така посочените доказателства се достига до извода, който е изложен и в първоинстанционния съдебен акт, че не е налице бездействие на затворническата администрация по направените от ищеца оплаквания. Напротив, документирани са адекватни действия в обратната насока.

Във връзка с твърденията на ищеца, че вследствие претърпения психически тормоз са възникнали здравословни проблеми първостепенният съд е изложил подробни мотиви, с които настоящият съдебен състав e съгласен, поради което не следва да ги повтаря, по аргумент от разпоредбата на чл.221, ал.2, изр. 2 от АПК. По делото е установено, че здравословните оплаквания на ищеца са били налични и преди периода на исковата претенция, а по делото не са събрани доказателства, от които да се направи извод за наличие на причинно- следствена връзка между здравословните проблеми на ищеца и психическия тормоз, който той твърди, че е бил упражнен по отношение на него. В амбулаторен лист от 29.06.2015г. при снетата анамнеза са регистрирани оплаквания на ищеца от интензивно вътрешно напрежение, раздразнителност, избухливост, безсъние, а от обективния психичен статус е регистрирана склонност към дисфункционални отреагирвания, невротична декомпенсация. Освен това от амбулаторен лист от 23.05.2018г. се установява, че ищецът е диагностициран и с друго заболяване – астма с преобладаващ алергичен компонент, датиращо от 4-мес. възраст, с което са свързани оплакванията му от пристъпи от нощен задух.  От личния здравен картон на ищеца се установява, че още през 2014г. същият е имал оплаквания от безсъние и е отказал да приема сънотворно лекарство, както и предписаните от психиатър медикаменти. Такъв отказ е регистриран и през 2016г.

Настоящият съдебен състав напълно споделя и доводите на първостепенния съд за неоснователност на искането с правно основание чл. 276 ЗИНЗС, а именно да се прекрати нарушението по чл. 3 ЗИНЗС, като ответникът – гл. директор на ГДИН- София да бъде задължен да премести И.Х.И. в друг затвор и с оглед разпоредбата на чл.221, ал.2, изр. 2 от АПК препраща към мотивите, изложени в обжалвания съдебен акт. Както бе посочено по- горе в настоящето решение, по делото са приложени достатъчно писмени доказателства, от които не се установява твърдяното от ищеца бездействие, свързано с исканията му да бъде преместен лишения от свобода И.в друг затвор. Правилно първостепенният съд е посочил, че не съществува правна възможност за преместването на лишен от свобода в друг затвор по искане на друго осъдено лице, което твърди, че се страхува от него. Касационната инстанция напълно споделя и доводите, че преместването представлява правно, а не фактическо действие, тъй като се извършва чрез издаването на индивидуален административен акт, поради което в хипотезите на чл. 276 ЗИНЗС за съда не съществува възможност да разпореди издаването на заповед по чл. 62 ал.1 т.4 ЗИНЗС, каквото е искането на касатора.

По отношение на присъдените разноски в касационната жалба не са изложени оплаквания, поради което и по аргумент от чл. 218, ал.1 АПК за настоящият съдебен състав не е налице задължение да се произнесе по тази част на оспореното решение.

С оглед на гореизложеното касационната инстанция намира, че обжалваното решение е правилно и не са налице сочените в касационната жалба основания за отмяната му, поради което следва да бъде оставено в сила.

 

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 538/16.10.2019 г., постановено по адм.д. № 906/2018 г. по описа на Административен съд- Плевен.

Решението не подлежи на оспорване.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ: 1.                          2.