Определение по дело №1859/2020 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 1898
Дата: 28 септември 2020 г. (в сила от 14 октомври 2020 г.)
Съдия: Димитър Христов Гальов
Дело: 20207040701859
Тип на делото: Частно административно дело
Дата на образуване: 8 септември 2020 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

Номер  1898                        28.09.2020 година                         град  Бургас

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД– гр.БУРГАС, първи състав, в закрито заседание на двадесет и осми септември две хиляди и двадесета година, в състав:

                                                      Съдия: Димитър Гальов

 

като разгледа докладваното от съдията адм. дело № 1859 по описа за 2020 година, за да се произнесе, взе предвид следното:   

Производството е по реда на чл.250, ал.1 АПК.

Образувано е по искане на Ч.Г.Г. ***, срещу неоснователни действия на администрацията на Държавна агенция „Електронно управление“, като са посочени следните действия, които се иска да бъдат прекратени: „не предоставяне на писмено мотивирано решение по сигнала, не съобщаване на решението на подателя, посочените действия не са въз основа на закон“. Искането е подадено по електронната поща, но не е подписано с квалифициран електронен подпис. Сочи се, че е изтекъл срока по чл.121, вр. с чл.122 и чл.123 от АПК, по повод подаден сигнал, който също е приложен като прикачен файл към писмото, постъпило по ел.адрес на съда. В искането е посочено, че се подава на основание чл.250 от АПК. След образуването на производството и разпределянето му на настоящия съдия-докладчик, незабавно е изготвено разпореждане за оставяне на искането „без движение“, като са дадени указания до подателя на искането, че в 7-дневен срок от датата на уведомяването му следва да отстрани нередовностите в искането /с характер на жалба/, като се подпише същото от автора със саморъчен подпис, при положение, че не е подадено с квалифициран електронен подпис. Указано е, че изрично следва да се посочат писмено какви са твърдяните „фактически действия“ на администрацията, чието преустано-вяване се иска, тъй като не се сочат такива. Наред с това е указано и представянето на документ удостоверяващ плащането на дължимата държавна такса, за образуване на делото.

Подателят на искането е бил уведомен за последиците при неизпълнение на указанията в срок, а именно, че искането /с характер на жалба/ ще бъде оставено без разглеждане и производството по делото прекратено, при неизпълнение на дадените указания. Съобщението, съдържащо указанията в това Разпореждане е било изпратено и връчено на адресата лично, на 10.09.2020г. Указанията не са изпълнени нито до посочения 7-дневен срок, съгласно закона, който срок изтекъл на 17.09.2020г., нито до настоящият момент- 28.09.2020г.

 По искане за отвод на съдията-докладчик, е постановено Определение № 1742 от 10.09.2020г., с което същото е оставено без уважение, като неоснователно. Указано е, делото да се докладва след изтичане на срока за отстраняване на констатираните нередовности на искането/. Последното определение също е надлежно връчено на подателя на 14.09.2020г.

До датата на постановяване на настоящото определение не е постъпило писмено уточнение на искането, с оглед определяне пределите на търсената защита, нито са изпълнение останалите указания на съда.

  Липсва положен подпис на подателя на искането, нито е подписано с КЕП. Следователно, не е налице валидно волеизявление. Налице е и неяснота относно обхвата на търсената защита, с подаване на настоящото искане. Не се съдържа описание на конкретните фактически действия, чието извършване продължава от страна на административния орган и чието прекратяване се иска с намесата на съда. Това е така, поради факта, че в цитираните в електронното писмо действия „не предоставяне на писмено мотивирано решение по сигнала, не съобщаване на решението на подателя, посочените действия не са въз основа на закон“, не само, че не съставляват „фактически действия“, но по своята същност въобще не съставляват „действия“. В този смисъл, обективно е невъзможно да се прекратят действия, които не са конкретизирани. Следователно, делото е лишено от предмет.

Наред с изложеното, не е представен документ за внесена държавна такса по сметка на съда в размер на 10 лева. В случаят, изискването е установено в разпоредбата на чл.151, ал.1, т.З от АПК вр. с чл.2а, т.1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата. Условието за заплащане на държавна такса е правило, установено с разпоредбата на чл.12, ал.З от АПК според която, „е случаите на обжалване на административни актове по съдебен ред и при предявяване на иск по този кодекс /АПК/ се събират такси и разноски. Изключение от този принцип е постановено с разпоредбата на чл.5 от ЗДТ, където са изброени случаите, при които не се заплаща държавна такса, но доказателства в тази насока не са представени, нито е отправено искане за освобождаване от държавна такса, по което съдът да се произнася.

Предвид изложените съображения, искането следва да бъде оставено без разглеждане, а производството да се прекрати.

Мотивиран от изложеното, Административен съд -гр.Бургас,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ искането на Ч.Г.Г., с посочен адрес ***, с цитирано правно основание чл.250 от АПК, да бъдат прекратени незабавно действията на администрацията на Държавна агенция „Електронно управление“, като са посочени следните действия, които се иска да бъдат прекратени: „не предоставяне на писмено мотивирано решение по сигнала, не съобщаване на решението на подателя, посочените действия не са въз основа на закон“, поради липса на предмет и неотстраняване на констатираните нередовности.

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 1859 по описа за 2020 година на Административен съд- гр.Бургас.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва с частна жалба пред ВАС на РБ, в седмодневен срок от съобщаването му.                        СЪДИЯ: