Определение по дело №421/2018 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 777
Дата: 5 септември 2018 г. (в сила от 16 октомври 2018 г.)
Съдия: Иво Василев Добрев
Дело: 20182100900421
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 8 август 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 Номер 777                    05.09.2018 г.                       Град Бургас

                            

                            В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Бургаски окръжен съд                                      граждански състав

На пети септември                                    две хиляди и осемнадесета година

В закрито заседание в следния състав:

                                                                   Председател: Иво Добрев                                         

като разгледа докладваното от съдията Добрев търговско дело номер 421 по описа за 2018 година, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по чл.25 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Постъпила е жалба от „ТРЕЖЪРИ ДЕВЕЛОПМЕНТС“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Бургас, ул. „Г. Кирков“ № 21, ат. 1, ап. 2, чрез адвокат Г.Д. от АК – Стара Загора, против отказ № 20180607205213 от 14.06.2018г.  на длъжностно лице по регистрацията към Агенция по вписванията, с който е отказано вписване на промени в обстоятелства по партидата на дружеството, изразяващи се във вписване на втори управител и на начин на представителство, поради констатирани в регистърното производство пречки – решението на общото събрание от 12.04.2018 г., въз основа на които са се породили подлежащите на вписване обстоятелства, не отговаря на изискванията за форма съгласно чл. 137, ал. 4 от ТЗ, съгласно която за взетите решения по ал. 1, т. 2, 4, т. 5, предложение първо, и т. 7 /т.е. и за такива за избор на управител/ се съставя протокол с нотариално удостоверяване на подписите и съдържанието, извършени едновременно, освен ако в дружествения договор е предвидена писмена форма, като в конкретния случай действащият дружествен договор на  „ТРЕЖЪРИ ДЕВЕЛОПМЕНТС“ ООД не предвижда изрично облекчената писмена форма за вземане на решения от общото събрание по посочените въпроси. Изложени са съображения за неправилност на атакувания отказ, иска се същият да бъде отменен, като на Агенция по вписванията бъдат дадени задължителни указания да извърши заявеното вписване. Към жалбата е приложена преписката по издаване на обжалвания отказ.

Бургаски окръжен съд, като обсъди доводите на жалбоподателя, постановеният отказ, заявлението и приложенията към него, намира следното:

 Жалбата против отказ № 20180607205213 от 14.06.2018 г. е подадена от легитимирано лице, а именно от пълномощник-адвокат, упълномощен от новоизбрания управител на дружеството – жалбоподател, който има правен интерес от обжалване на постановения отказ като носител на задължение за заявяване на обстоятелства за вписване в търговския регистър. Внесена е дължимата държавна такса по сметка на Бургаски окръжен съд. Жалбата обаче е просрочена.

ЗТРРЮЛНЦ предвижда специален ред за обжалване на отказа на длъжностните лица при Агенция по вписванията - Търговски регистър за извършване на вписване, заличаване и обявяване на актове в ТР. Процедурата по обжалване е уредена в разпоредбата на чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ, която се отличава с лаконичност на регламентацията и препращане към глава ХХІ от ГПК "Обжалване на определенията". Процедурата по обжалване на отказа за вписване на заявени обстоятелства включва в себе си редица действия на окръжния съд по проверка на нейната допустимост.

На първо място окръжният съд след като получи постъпилата в Агенция по вписванията на основание чл. 25, ал.2 от цитирания нормативен акт жалба, следва да извърши проверка дали е местно и родово компетентен да се произнесе по нея. След това извършва проверка на допустимостта на жалбата. Съдът следи служебно за спазване на преклузивния седмодневен срок по чл. 25, ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ и дали е подадена от легитимирано лице – заявителя по чл. 15, ал.1 и 3 от ЗТРРЮЛНЦ или от трето лице, на което по закон е признато правото да иска вписване в търговския регистър. Проверката за допустимост на жалбата включва в себе си проверка за наличието на правен интерес от обжалването. Съдът следва да провери дали актът, който се обжалва е отказ по смисъла на чл. 24 от ЗТРРЮЛНЦ, постановен ли е той от длъжностно лице в регистърното производство и дали обстоятелствата, чието вписване се иска, не са междувременно вписани в ТР по силата на последващо депозирано заявление.

 След като извърши проверка на допустимостта на жалбата съдът извършва проверка за нейната редовност. Съобразно задълженията си по чл. 275, ал.2 във вр. с чл. 262 от ГПК съдът следи служебно за наличието на задължителното съдържание на жалбата по чл. 260 ГПК – име и адрес на жалбоподателя, в какво се състои искането, означение на обжалвания акт, в какво се състои неговата неправилност и подписана ли е жалбата. Съдът следи служебно и за наличието на приложенията по чл. 261 от ГПК.

Едва след като извърши проверка на допустимостта и редовността на жалбата компетентният окръжен съд се произнася по съществото на жалбата като я разглежда по реда на глава ХХІ от ГПК "Обжалване на определенията".

В настоящото производство пред Бургаски окръжен съд предмет на разглеждане е подадената от „ТРЕЖЪРИ ДЕВЕЛОПМЕНТС“ ООД жалба с вх. № 20180803114124. На първо място тази жалба не е подадена чрез Агенция по вписванията- Търговски регистър, както постановява разпоредбата на чл. 25, ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ, а е адресирана до Бургаски окръжен съд, като същата е постъпила в деловодството на съда на 27.07.2018 г. под вх. № 11000. С оглед на подаването й не чрез Агенция по вписванията, а направо до Окръжен съд – Бургас, последният с писмо изх. № 4343/30.07.2018 г. е изпратил жалбата на Агенцията по вписванията за администриране.

Съгласно разпоредбата на чл. 25, ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ - отказът подлежи на обжалване в седмодневен срок от връчването му. Видно от приложените доказателства обжалваният отказ е постановен на 14.06.2018 год., връчен е по електронен път с уведомителното писмо от Агенция по вписванията на същата дата, видно от приложената разпечатка. При това положение седмодневния срок е започнал да тече от 14.06.2018 г. и е изтекъл на 21.06.2018 г., който ден е и последен. Както бе посочено по-горе, жалбата- предмет на настоящото производство, е депозирана на 27.07.2018 г. в деловодството на съда, т.е. след предвидения преклузивен срок, поради което съдът намира, че същата е недопустима като просрочена. С оглед на гореизложеното жалбата следва да бъде върната съгласно чл. 262, ал. 2, т. 1 от ГПК и производството по делото - прекратено.

В така депозираната жалба се твърди от дружеството - жалбоподател, че в законоустановения срок е била подадена жалба по електронен път чрез Агенция по вписванията, постъпила на 20.06.2018 г. в информационната система на електронния търговски регистър по интернет със заявление под вх. № 20180620175919, но до настоящия момент заявлението все още се обработва от служителите на Агенция по вписванията, поради което жалба е депозирана и пред компетентния Окръжен съд – Бургас. След извършена служебна справка чрез публичния достъп до данните на електронния сайт на Търговския регистър, воден от Агенцията по вписванията, съдът констатира, че по горецитирания входящ номер на заявление е подаден документ отразен като „жалба по отказ“, което заявление все още се обработва, но е невъзможно да се извърши проверка от кого е подадена жалбата, нито да се установи дали същата е срещу отказ № 20180607205213 от 14.06.2018 г., нито дали е идентична с жалбата по настоящото производство. Видно от генерирания входящ номер на жалбата в информационната система на търговския регистър (който съгласно чл. 83, ал. 2, вр. чл. 87 от Наредба № 1 от 14.02.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър отразява и датата на постъпването й), жалбата е подадена на 20.06.2018 г., тоест в срока по чл. 25, ал. 1 ЗТРРЮЛНЦ, което отговаря на твърденията на жалбоподателя, поради което съдът намира, че производство по жалба с вх. № 20180620175919 ще се образува и развие по гореописания ред едва след като последната бъде обработена от Агенция по вписванията и бъде изпратена на компетентния да се произнесе по нея съд. Съдебният състав не е редовно сезиран с първоначалната, според твърденията на жалбоподателя, жалба и не дължи произнасяне по нея въз основа на въведените със същата, в настоящото производство, оплаквания.

 

По изложените съображения и на основание чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ съдът,

 

                                О П Р Е Д Е Л И:

 

ВРЪЩА жалба с вх. № 20180803114124, подадена от името на „ТРЕЖЪРИ ДЕВЕЛОПМЕНТС“ ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. Бургас, ул. „Г. Кирков“ № 21, ат. 1, ап. 2, чрез адвокат Г.Д. от АК – Стара Загора, срещу отказ № 20180607205213 от 14.06.2018 г. на длъжностно лице при Агенцията по вписванията, поради недопустимост.

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 421/ 2018 г. по описа на Бургаския окръжен съд.

Определението подлежи на обжалване от жалбоподателя в седмичен срок от съобщаването му пред Апелативен съд-Бургас.

 

                                          Съдия: