Присъда по дело №698/2010 на Районен съд - Нови пазар

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 14 декември 2010 г. (в сила от 30 декември 2010 г.)
Съдия: Галина Николова
Дело: 20103620200698
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 10 ноември 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р И С Ъ Д А

 

  137

 

гр.Н.    14.12.2010г.

 

В  ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

Новопазарски районен съд в публичното си заседание на четиринадесети декември две хиляди и десета  година , в състав :

РАЙОНЕН СЪДИЯ: ГАЛИНА  НИКОЛОВА

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. Д.В.  

                                               2. Й.В.  

ПРОКУРОР : ВАЛЕНТИНА ВАСИЛЕВА – МАДЖАРОВА

СЕКРЕТАР : Б.А.

като разгледа  докладваното от съдия Николова НОХД №  698  по описа на НПРС за 2010г., въз основа на закона и събраните по делото доказателства:

 

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА М.В.М. с ЕГН **********,***, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на неустановена с точност дата, през периода от м.декември 2009 г. до 08.01.2010 г. в с.М., обл.Ш., чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство и моторно превозно средство, след като се сговорил предварително с подс. М.А.Ш. и непълнолетния Д.В.Д. ***, като случаят не е маловажен, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 205,36лв.от владението на Н.А.Д.,*** без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, - престъпление по чл.195, ал.1, т. 3, 4 и 5, във вр. чл.194, ал.1 от НК и във вр. чл.58а, ал.1 във вр. чл. 2, ал.2, във вр. чл. 55, ал.1, т.1 от НК  ГО  ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ПЕТ МЕСЕЦА.

 

На основание чл. 66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на наложеното наказание за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

ПРИЗНАВА М.А.Ш. с ЕГН **********,*** ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на неустановена с точност дата, през периода от м.декември 2009 г. до 08.01.2010 г. в с.М., обл.Ш., чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство и моторно превозно средство, след като се сговорил предварително с подс. М.В.М. и непълнолетния Д.В.Д. ***, като случаят не е маловажен, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 205,36лв. от владението на Н.А.Д.,*** без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои, - престъпление по чл.195, ал.1, т. 3, 4 и 5, във вр. чл.194, ал.1 от НК и във вр. чл.58а, ал.1 във вр. чл. 2, ал.2, във вр. чл. 55, ал.1, т.1 от НК ГО  ОСЪЖДА на ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА ЗА СРОК ОТ ПЕТ МЕСЕЦА.

На основание чл. 66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на наложеното наказание за срок от ТРИ ГОДИНИ.

 

ОСЪЖДА подсъдимият М.В.М. с ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ  на ОД МВР Ш., СУМАТА 17,50 лв. / седемнадесет лева и петдесет ст./, представляваща направени по делото разноски.

 

ОСЪЖДА подсъдимият М.А.Ш. с ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ на ОД МВР Ш., СУМАТА 17,50 лв. / седемнадесет лева и петдесет ст./, представляваща направени по делото разноски.

 

ОСЪЖДА подсъдимият М.В.М. с ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ НА районен  съд Н., по бюджета на съдебната власт СУМАТА 10 лв. /десет лева./, представляваща направени по делото разноски.

 

ОСЪЖДА подсъдимият М.А.Ш. с ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ НА районен  съд Н., по бюджета на съдебната власт СУМАТА 10 лв. /десет лева./, представляваща направени по делото разноски.

 

На основание чл. 112 от НПК веществените доказателства по делото: намиращи се  в голям кашон: 1 бр. угарка от цигара; 1 бр. секретен катинар; 1 бр. халка; 1 бр. двужилен мостов кабел, ДА СЕ УНИЩОЖАТ.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране  пред ШОС в 15 дневен срок от днес.

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ......................................

 

                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. ...................................

 

                                                                       2. ...................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

Мотиви към присъда по НОХД № 698 по описа на РС Н. за 2010 г.

 

            Подсъдимите са предадени на съд, за това, че на  неустановена с точност дата, през периода от м.декември 2009 г. до 08.01.2010 г. в с.М., обл.Ш., чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, чрез използване на техническо средство и моторно превозно средство, след като се сговорили предварително двамата и непълнолетния Д.В.Д. ***, като случаят не е маловажен, са отнели чужди движими вещи на обща стойност 205,36лв. от владението на Н.А.Д.,*** без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвоят - престъпление по чл.195, ал.1, т. 3, 4 и 5, във вр. чл.194, ал.1 от НК.

            Двамата подсъдими се признават за виновни в извършването на престъплението и изразяват съжаление за извършеното от тях.

В съдебно заседание подсъдимите и техния защитник изразиха съгласие за разглеждане на делото по реда на съкратено съдебно следствие.

Съдът въз основа проведеното съкратено съдебно следствие по реда на чл. 373, ал. 2 НПК във вр. чл.371, т.2 от НПК, при което подсъдимите признаха всички факти, посочени в обстоятелствената част на обвинителния акт и изразиха съгласие да не се събират доказателства за тях, прие за безспорно и категорично установено от фактическа и правна страна следното:

Двамата подсъдими живеят в с.М. и се познават добре.

            На неустановената с точност дата през периода м.декември 2009г. до 08.01.2010г.  подсъдимите се срещнали в кръчмата на село М. и към тях се присъединил и св. Д.В.Д., който предложил на двамата да отидат до една изоставена къща на която собственика живеел в гр.Н. с цел да вземат вещи и си набавят парични средства. Подсъдимите М. и Ш. се съгласили взели решение да отидат до въпросната къща когато се стъмни. Вечерта тримата сговорници, двамата подсъдими и св. Д. се качили в лек автомобил „***”, управляван от подс.Ш. и заедно тръгнали за къщата, намираща по пътя за с.Б.. Двамата подсъдими и св.Д. пристигнали пред необитаемата къщата на св. Н.А.Д., която по това време живеела в гр.Н.. Пътната врата на къщата била отворена и от там тримата приятели влезли в двора на имота. Намерили на един от прозорците на къщата дупка и от там влезли вътре. От къщата подсъдимите М. и Ш. заедно със св. Д. взели 6 бр.тръби  и 3 бр.тръби криволи за печка на дърва, изнесли ги през дупката на прозореца и ги поставили в лекия автомобил. След това с помощта на брадва, която донесъл св.Д. двамата подсъдими М. и Ш. разбили катинара на вратата на къщата, през която заедно тримата пренесли готварската печка на дърва до колата. От дома на Д. подсъдимите  М. и Ш. заедно със св. Д. взели още 1 бр.легло с метални табли и пружини, 1 бр.метална решетка от разбитата врата и ги занесли до автомобила. Намерили и взели и 6 м.ел.кабел, с който завързали  поставените пружини върху колата. Двамата подсъдими и св.Д. се качили в колата, като св.Д. слязъл в центъра и се прибрал в дома си, а другите двама закарали с автомобила  вещите в дома на Ш.. На следващия ден  двамата подсъдими отишли в гр. Н. и предали вещите в  пункт за изкупуване на метали, на св.Ж.И.Г.- закупчик към „***” ООД.

            В хода на  разследването е назначена съдебно – икономическа оценителна експертиза, от заключението на която е видно, че пазарната стойност на отнетите вещи към м. януари 2010г. на 1бр.готварска печка за дърва-72.00лв.; 6бр.тръби за печка  – 9.88лв.; 3бр.криволи, за печка- 5.76;1бр.легло с метални табли и пружини-36.00;1бр.метална решетка за врата-72.00лв. и 6м.ел.кабел, меден, мостов, двужилен, 1.5 кв.м.-9.72 лв., т.е. на  обща стойност 205.36 лв.

           От така изложената фактическа обстановка е видно, че на неустановена с точност дата през периода м.декември 2009г. - 08.01.2010г. в с.М., област Ш. подсъдимите, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, чрез използуване на техническо средство и МПС, след като се сговорили предварително и с непълнолетния св.Д., като случая не е маловажен отнели чужди движими вещи /1бр.готварска печка за дърва, 6бр.тръби за печка, 3бр.криволи, за печка,1бр.легло с метални табли и пружини,1бр.метална решетка за врата и 6м.ел.кабел, меден,мостов,двужилен, 1.5 кв.м./от владението на Н.А.Д. *** без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят на обща стойност 205.36лв.

            Поради непълнолетието на св.Д.В.Д., който към момента на деянието е бил на 16 г., спрямо него досъдебното производство е частично прекратено на основание чл.243, ал.1, т.1 от НПК във вр. с чл.24, ал.1, т.8 НПК и е постановено изпращане на материалите на МКБППМН гр.Н., което е направено с постановление от 14.10.2010 г. на НПРП. Постановлението е ВЗС 30.10.2010 г.

            Поведението на двамата подсъдими от обективна страна носи всички белези на престъплението по чл.195,ал.1,т.3, 4 и 5 НК във вр. с чл.194,ал.1 НК. За извършване на деянието двамата освен, че са се сговорили предварително с непълнолетния Д., са използвали моторно превозно средство - лек автомобил „***”, управляван от подс.Ш., използвали са брадва, която представлява техническо средство и са разрушили чрез нея прегради здраво направени за защита на имот. Извършената от двамата кражба не е и маловажен случай, по смисъла на чл. 93, т.9 от НК с оглед на настъпилите вредни общественоопасни последици.                                    

           От субективна страна е налице пряк умисъл спрямо подсъдимите М.В.М. и М.А.Ш., двамата са съзнавали противообществения характер на деянието си и са искали настъпването на тези последици. Вината им се доказва, както от техните признания, така и от поведението им преди, по време и след извършването на престъплението. Освен това направените изводи напълно кореспондират и със събраните писмени доказателства съдебно икономическа оценителна експертиза; протокол за оглед на местопроизшествието; фотоалбум; протокол за доброволно предаване.

            Причина за извьршване на престьплението от подсъдимите М. и Ш. е ниското правно и гражданско сьзнание, ниската култура и нежелание за социална реализация.

            Мотивът при извършване на престъплението е социално – икономически и е резултат на осъзната потребност от набавяне на парични средства за чрез кражба.

 

 

 

При определяне на вида и размера на наказанието на подсъдимите по това дело, съдебният състав отчете всички смекчаващи и отегчаващи вината им обстоятелства. Като смекчаващи обстоятелства бяха отчетени и за двамата подсъдими М. и Ш.  направените самопризнания, чисто им съдебно минало, изразеното съжаление и младата им възраст. Като отегчаващи вината им обстоятелства бяха отчетени користните им подбуди и нежеланието им да се интегрират в обществото и да търсят работа. Липсата на доходи не е оправдание за извършването на кражби, след като държавата чрез социалните си структури по места предоставя възможности за гарантиране на минимално необходимото за оцеляване на населението. Двамата подсъдими не са се регистрирали на трудовата борса, а са предпочели да реализират доходи чрез кражба.

            Съдебният състав, като отчете всички обстоятелства имащи значение за определяне на наказанието от една страна и от друга със задължителните изисквания на нормата на чл. 58а, ал.1 от НК. Предвид на обстоятелството, че деянието на двамата подсъдими е извършено преди влизането в сила на новия текст на чл. 58а, ал.1 от НК, в сила от 10.04.2010 г. намери, че следва по аргумент на чл.2, ал.2 от НК да приложи по – благоприятния закон, като определи наказанието под специалния минимум, в съответствие с изискванията на чл. 55, ал.1, т.1 от НК, като им наложи наказание под специалният минимум от 1 година лишаване от свобода.

            Съдебният състав отчете чистото им съдебно минало, младата им възраст и намери, че за поправянето на двамата подсъдими е справедливо да им се определи наказание от 5 месеца лишаване от свобода, което да бъде отложено за минимален изпитателен срок от 3 години, съгл. чл. 66, ал.1 от НК.

            На двамата подсъдими е била взета мярка за неотклонение “подписка” , която беше потвърдена.  

            Всеки от двамата подсъдими беше осъден да заплати направените по делото разноски, от които по 17,50лв. на  ОД МВР Ш. и по 10 лв. на РС Н..

            Съдът намира, че така постановената присъда ще постигне целите на наказанието и ще спомогне за превъзпитанието на извършителите, като за бъдеще същите ще се стремят да се въздържат от извършването на други престъпления изобщо.

 

            Мотивите са постановени на 16.12.2010 г. и са взети единодушно от целия съдебен състав.

 

                                   Председател на съдебният състав: ..........................................                                                                            районен съдия - Галина Николова