Разпореждане по дело №2579/2019 на Районен съд - Стара Загора

Номер на акта: 260497
Дата: 9 септември 2020 г.
Съдия: Свилен Иванов Жеков
Дело: 20195530102579
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 16 май 2019 г.

Съдържание на акта

 

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

Районен съдия СВИЛЕН ЖЕКОВ, докладчик по гр.д. № 2579/2019 г. на Старозагорския районен съд, гражданско отделение,  VІІ състав, в закрито заседание на 09 септември 2019 г., като взе предвид, че производството е по реда на глава ХХV ГПК, намира, че на основание чл. 312, ал. 1 ГПК следва делото да бъде насрочено. Представените с исковата молба писмени доказателства следва да бъдат приети. Същите са допустими, относими и необходими за изясняване на делото от фактическа страна.

          Мотивиран от горното и на основание чл.312 ГПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

          НАСРОЧВА делото за 29 септември 2020 г., от 14,00 часа, за която дата да се призоват страните.

 

          ДОКЛАДВА делото, както следва: Предявен е иск за присъждане на издръжка – по чл. 150 СК. К.г.Д. чрез своята майка и законен представител С.П.Д. твърди, че ответникът е баща на детето. Ответникът живеел в Испания и не се интересувал от своето дете, което имало специални потребности, поради своето здравословно състояние. Моли, съдът да постанови решение, с което осъди ответника да заплаща издръжка в размер на 350,00 лв. месечно считано от една година назад, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.  

          Ответникът Г.В.Д. в срока по чл. 131, ал. 1 ГПК не е подал отговор на исковата молба.

 

          РАЗПРЕДЕЛЯ на основание чл.146, ал.1, т. 5 ГПК доказателствената тежест, както следва: в производството ищецът следва да докаже родствената си връзка с ответника, както и твърденията относно нуждите си, доходите на ответника и майката. Следва да докаже фактическите си твърдения, че има специални потребности. Ответникът може да проведе насрещно доказване на тези факти.

                  

          ПРИЕМА представените с исковата молба документи, както следва: Удостоверение за раждане на детето Кристиян, ТЕЛК решение № 2606/2017 г., Декларация за семейно и имотно състояние.

 

          ОТЛАГА произнасянето по доказателствените искания за допускане да разпит на свидетел за открито съдебно заседание.

 

         

          ЗАДЪЛЖАВА майката и бащата на детето
Кристиян да представят по делото доказателства за доходите, които получават в последните дванадесет месеца, както и декларация за семейното си положение и имотно състояние, в противен случай съдът ще приложи  чл. 161 ГПК.

 

          ПРИКАНВА страните към спогодба и им РАЗЯСНЯВА, че доброволното уреждане на спора във всички случаи е най-доброто разрешение, което ще бъде постигнато по тяхна воля, а не по волята на едно трето лице, каквото е съдът; че дължимата държавна такса е на половина и че делото се прекратява, а постигнатата спогодба има сила на съдебно решение.

 

          УКАЗВА на страните в седмичен срок да вземат становище във връзка с дадените указания и доклада по делото, като направят своевременно исканията си във връзка с това.

 

          УКАЗВА на страните, че ако в установения срок не изпълнят указанията на съда, те губят възможността да направят това по-късно, освен ако пропускът се дължи на особени непредвидени обстоятелства.

 

          Да се уведоми ДСП Стара Загора.

                  

Препис от разпореждането да се връчи на страните, а на ищеца и копие от отговора на ответника с приложенията.

 

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: