Определение по дело №2823/2016 на Районен съд - Ямбол

Номер на акта: 2065
Дата: 19 октомври 2016 г.
Съдия: Георги Стоянов Георгиев
Дело: 20162330102823
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 18 октомври 2016 г.

Съдържание на акта Свали акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е №2065/19.10.2016г..Г.

                                                            19.10.2016  г.                                           град Ямбол

   Ямболският районен съд                                                               ХVI граждански състав

   На 19.10                                                                                                             2016 година

 

В закрито заседание в състав:                                                      

 

                                                                                                 Председател: Г.Георгиев 

като разгледа докладваното от съдията Георгиев

гражданско дело № 2823 по описа за 2016 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по реда на чл. 530 и следващите от ГПК.

Образувано по молба на директора на Дирекция “Социално подпомагане” – гр. Ямбол, с която се претендира постановяване на решение, с което на основание чл.30,ал.1 от Закона за закрила на детето да бъде прекратено настаняването на малолетното дете Стоян Иванов Иванов в семейството на Донка Миланова Демирева в с.Завой,общ.Тунджа,обл.Ямболска и на основание  чл. 26 от Закона за закрила на детето бъде настанено малолетното дете Стоян Иванов Иванов, родено на *** г. от майка Станка Кирова Чанкова  и баща – Иван Георгиев Иванов, в семейството на роднини –чичо на детето Милан Гиергиев Иванов в с.Завой,общ.Тунджа,обл.Ямболска,ул.“Стара планина“ № 31  , до навършването на пълнолетие от детето или до настъпването на обстоятелства, водещи до прекратяване на мярката за закрила. Изложено е,че с Решение № 456/2014 год. постановено по гр.дело № 1391/2014 год. по описа на Районен съд-Ямбол,влязло в сила на 29.07.2014 год. е настанил детето  Стоян Стоянов Иванов в семейството на Донка Миланова Демирева в с.Завой,общ.Тунджа,обл.Ямболска,ул.“Стара планина“ № 31 за срок до навършване на пълнолетие.Мярката за закрила е била предприета предвид обстоятелството,че майката на детето проявила пълна незаинтересованост да го отглежда и невъзможност да му осигури среда за нормално бъдещо развитие.В хода на проучването извършено от страна на ОЗД при ДСП—Ямбол е установено,че Донка Демирева която се самоопределяла като баба на детето по бащина линия желае и е поела отговорността да го отглежда в своето семейство.Донка Миланова Демирева в чието семейство било настанено детето Стоян с посоченото по-горе решение на ЯРС починала на 19.09.2016 год. В хода на проучването от страна на ОЗД при ДСП-Ямбол било установено,че родителите на детето не са в състояние да гарантират правилното му развитие и да осигурят стабилна семейна среда. Майката на детето Станка Кирова Чанкова през 2014 год. напуснала семейното жилище и трайно не полага грижи за сина си,не осигурява средства за издръжка и не се интересува от неговото развитие,като бащата на детето Иван Георгиев Иванов на 04.04.2016 год. е приведен в затвора гр.Стара Загора където изтърпява наказание „лишаване от свобода“,като към настоящия момент няма фактическа възможност да полага грижи по отглеждането и възпитанието на сина си.

На основание чл.30,ал.2 от Закона за закрила на детето със заповед № 2801-ЗДЗД-3138/21.09.2016 год. на Директора на Д“СП“ гр.Ямбол е прекратил временно настаняването на детето Стоян Иванов Иванов в семейството на Донка Миланова Демирева до произнасяне на съда с решение по чл.30,ал.1 от Закона за закрила на детето.

На основание чл.27,ал.1 от Закона за закрила на детето със заповед № 2801-ЗДЗД-3139 от 21.09.2016 год. на Директора на Д“СП“ гр.Ямбол е разпоредил временно настаняване на детето в семейството на Милан Георгиев Иванов в с.Завой,общ.Тунджа“,обл.Ямболска,ул.“Стара планина“ № 31 до произнасяне на съда с решение по чл.28 от Закона за закрила на детето. В хода на проучването е установено,че Милан Иванов-чичо на детето показва загриженост относно бъдещето му,като с декларация по чл.24,ал.3 от ППЗЗД писмено е дал съгласие за настаняване на детето в семейството му.  ОЗД пи ДСП – Ямбол дал положително становище относно годността му да се грижи при отглеждането и възпитанието  детето в семейна среда.Същия бил в състояние да осигури сигурна и безопасна семейна среда за нормалното развитие на детето.Между тях била изградена стабилна емоционална връзка,която щяла да подпомогне бъдещото развитие на детето.

             Подадената молба е допустима, поради което делото следва да бъде насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на органа, поискал настаняването, майката и бащата на детето, Районна прокуратура – Ямбол и чичото на детето Милан Георгиев Иванов.

Приложените към молбата писмени доказателства са относими към настоящото производство и следва да бъдат допуснати.

Т.к. детето Стоян Иванов Иванов не  е навършило 10 – годишна възраст, на основание чл. 15,ал. 1 от ЗЗДет. , същото не следва да бъде изслушано в с.з.

            Мотивиран от горното, Ямболският районен съд

 

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

           Конституира като заинтересовани страни по делото Районна прокуратура – Ямбол, майката на детето  Станка Кирова Чанкова ,бащата на детето Иван Георгиев Иванов и Милан Георгиев Иванов .

          Указва на връчителя, че в случай, че не намери майката на адреса или някой, съгласен да получи призовката, следва да залепи уведомление по реда на чл. 47, ал.1 от ГПК.

            Да се изготви справка по Наредба 14 за постоянен и настоящ адрес на майката Станка Кирова Чанкова и на бащата Иван Георгиев Иванов.

          Насрочва делото за разглеждане в открито съдебно заседание на 15.11.2016  г. от 11.30  часа, за която дата и час да се призоват молителя Дирекция “Социално подпомагане “ – гр. Ямбол и заинтересованите страни,като бащата Иван Георгиев Иванов бъде призован чрез Директора на затвора гр.Стара Загора.

          Препис от молбата, приложенията към нея и определението на съда да се връчат на заинтересованите страни, като им се укаже правото да депозират писмено становище до датата на съдебното заседание.

Допуска приложените към молбата на директора на Д ”СП” – Ямбол писмени доказателства.

 

 Определението е окончателно.           

 

                

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: