Решение по дело №249/2020 на Районен съд - Враца

Номер на акта: 260228
Дата: 25 ноември 2020 г. (в сила от 28 януари 2021 г.)
Съдия: Биляна Росалинова
Дело: 20201420100249
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 31 януари 2020 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ №

                

                    гр.ВРАЦА, 25.11.2020г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Врачански районен съд, 3-ти гр.състав , в публично заседание на 23.11.2020 година, в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:БИЛЯНА РОСАЛИНОВА

 

При секретаря СТЕФКА РАДЕВА  в присъствието на прокурора  :

                      като разгледа докладваното от СЪДИЯТА гр.дело № 249 по описа на 2020г. за да се произнесе взе предвид следното:

 Г.Б.Г. с ЕГН:********** *** е предявила иск против Р.И.Г. с ЕГН:********** ***,с които иска да бъде прекратен сключения между страните граждански брак поради настъпило в него дълбоко и непоправимо разстройство като съдът да обяви за виновна за настъпилото в брака дълбоко и непоправимо разстройство съпругата .Семейното жилище не е собственост на страните.Децата им са пълнолетни.Страните са трудоспособни и не си дължат издръжка. След прекратяване на брака съпругата да носи предбрачното си фамилно име-Илиева.Претендират се разноски.

 Предявения иск е с правно основание чл.49 , ал.1 СК.

 В срока по чл.131, ал.1 ГПК ответницата не е депозирала писмен отговор и не е ангажирала становище по исковите претенции.

 Съдът с оглед събраните по делото доказателства, приема за установено следното от фактическа страна:

 Гражданския брак между страните е сключен на 23.10.1988г. с акт за граждански брак №597 от същата дата на Община гр.Враца, като брака е първи по ред за двете страни. От тази брачна връзка родените три деца Борислав,Веселин и Иво Георгиеви са пълнолетни.

 По делото е допуснат и разпитан като свидетел на ищеца неговия брат Ц.Б.Г., който е заявил,че от 2005г. ответницата заминала за Испания с неин приятел.От тогава си е идвала за малко,но нямат връзка.Страните не живеят заедно.Брат му отишъл при нея и е стоял там година,но тя го върнала обратно и останала да живее при приятеля си.Според свидетеля страните не могат да живеят заедно.

 При така установено от фактическа страна-свидетелските показания на разпитания по делото свидетел, съдът намира,че действително в брака е настъпило дълбоко и непоправимо разстройство и същия следва да бъде прекратен с развод като

                          - 2 -

виновна на настъпилото в брака дълбоко и непоправимо разстройство бъде обявена ответницата, която е напуснала съпруга си и е заживяла в чужбина на семейни начела с трето лице,което е в разрез с установените норми на брака.

 При липсата на други доказателства по делото за виновно поведение на ищеца съдът намира,че единствения извод, която може да се направи от свидетелските показания на единствения свидетел е за виновно поведение на ответницата.

 След прекратяване на брака съпругата да носи предбрачното си фамилно име-И.

 С оглед факта,че ответницата е обявена за виновна за настъпилото в брака дълбоко и непоправимо разстройство същата следва да бъде осъдена да заплати на ищеца деловодни разноски за настоящата инстанция в размер на 625 лв. за адвокатско възнаграждение и внесена държавна такса като следва да бъде осъдена да заплати и остатъка от окончателната държавна такса от 25.00 лв.

 Водим от гореизложеното,съдът на осн.чл.49, ал.1 СК

 

                       Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА сключения на 23.10.1988г. с акт за граждански брак №597 от същата дата на Община гр.Враца граждански брак между Г.Б.Г. с ЕГН:********** *** и Р.И.Г. с ЕГН:********** *** поради настъпило в него дълбоко и непоправимо разстройство.

ОБЯВЯВА за виновна за настъпилото в брака дълбоко и непоправимо разстройство съпругата.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата Р.И.Г. с ЕГН:********** *** да носи предбрачното си фамилно име-Илиева.

ОСЪЖДА Р.И.Г. с ЕГН:********** *** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ВР.районен съд окончателна държавна такса в размер на 25.00 лв.

ОСЪЖДА Р.И.Г. с ЕГН:********** *** ДА заплати на Г.Б.Г. с ЕГН:********** *** деловодни разноски за настоящата инстанция в размер на 625 лв.

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред Вр.окръжен съд в дву седмичен срок от съобщението до страните за изготвянето му.

В едноседмичен срок от получаване на препис от настоящото решение ищеца /или пълномощника му по делото/ да се явят в стая 115 на ВРС,за получаване на препис от настоящото

                       - 3 -

решение и оформено съобщение за връчване на съдебно решение като същия в присъствието на деловодител от ВРС следва да изпрати тези книжа по пощата с обратна разписка до ответницата на посочения адрес, като впише какво се изпраща и                                                       фотокопие от документа , с който се удостоверява изпращането да се представи по делото.Като изпращач да се посочи ВРС и адреса на съда,за да може обратната разписка да се върне по делото.Ответницата да се призовава на адреса, на която вече  е призовавана по делото в Испания.Разноските по изпращането са за сметка на ищеца.

 

 

                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: