Решение по дело №2036/2022 на Административен съд - Бургас

Номер на акта: 144
Дата: 13 февруари 2023 г. (в сила от 13 февруари 2023 г.)
Съдия: Павлина Енчева Стойчева
Дело: 20227040702036
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 29 ноември 2022 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

 

         №        144                                    дата 13 февруари 2023г.                     град Бургас

 

                                                          В ИМЕТО НА НАРОДА

   

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – Бургас,    ХІII-ти състав,

в публично заседание на 19 януари 2023г.,  в следния състав:

 

                                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛИНА СТОЙЧЕВА

                                                                                         ЧЛЕНОВЕ:1. ВЕСЕЛИН БЕЛЕВ

                                                                                                           2. НЕЛИ СТОЯНОВА

Секретар: В.Т.

Прокурор: Дарин Христов

 

разгледа докладваното от съдия СТОЙЧЕВА

КНАХ дело № 2036 по описа за 2022г. и за да се произнесе

взе предвид следните обстоятелства:

 

Производството е по реда на чл.208 и сл. от Административно процесуалния кодекс, във вр. с чл.63 от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба на ФУУД КЪМПАНИ СОЗОПОЛ ЕООД, гр.Созопол против Решение № 959/08.10.2022г. постановено по НАХД № 3195/2022г. по описа на Районен съд – Бургас, с което е потвърдено Наказателно постановление № 648973-F666806/02.08.2022г., издадено от началник отдел „Оперативни дейности“ – Бургас в ЦУ на НАП, с което, на касатора, на основание чл.185, ал.2, във вр с ал.1 от ЗДДС, за извършено нарушение на чл.26, ал.1, т.2 от Наредба № Н-18 от 13.12.2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства вр. чл.118, ал.4, т.4 от ЗДДС, е наложено наказание „имуществена санкция” в размер на 500 лв.

Съдебното решение се обжалва като неправилно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуален закон. Касаторът счита, че са били допуснати множество процесуални нарушения, като не са били съобразени законодателните промени в ЗАНН, не е бил приложен институтът на маловажния случай, като нарушението е било отстранено незабавно, но това не е било съобразено нито от наказващия орган, нито от съда. Иска се отмяна на решението и потвърденото с него наказателно постановление, както и присъждане на разноските по делото.

В съдебно заседание касаторът се представлява от пълномощник, който поддържа касационната жалба на сочените в нея основания. 

Ответникът по касация не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас дава становище за оставяне в сила на съдебния акт.

Касационната жалба е процесуално допустима, като подадена от надлежна страна и депозирана в законоустановения срок.

 Разгледана по същество е неоснователна.

Административният съд обсъди доводите на касатора, а съобразно разпоредбата на чл.218, ал.2 от АПК, извърши и служебна проверка относно допустимостта, валидността и съответствието на постановеното решение с материалния закон.

Бургаският районен съд е приел, че описаното в съставения АУАН и в издаденото НП деяние осъществява състав на административно нарушение, тъй като данните в издаваните от фискалното устройство бонове са некоректни относно вписването на адреса на търговския обект, който се намира в гр.Созопол, ул.“Републиканска“ етаж 1, но вместо него бил вписан адрес на ул.“София“ № 3. Съдът е обосновал извод за доказано нарушение по чл.26, ал.1, т.2 от Наредба № Н-18/2006г., изложил е доводи относно неприложимост на хипотезата на чл.28 от ЗАНН, с оглед на което е потвърдил издаденото наказателно постановление.

Решението е правилно.

Разпоредбата на чл.26, ал.1 от Наредба № Н-18/2006г. на МФ съдържа изброяване на реквизитите, които фискалната касова бележка следва да съдържа, като т.2 изисква посочване на наименование и адрес на търговския обект. В процесния случай адресът на търговския обект не е бил коректно въведен, като фискалната бележка е съдържала информация за друг адрес, различен от този, където функционира търговския обект. Дружеството по същество не отрича това несъответствие, но възразява, че то е било отстранено още след проверката, на което основание претендира приложение на института на маловажния случай. Настоящият съд възприема доводите на въззивния изложени в тази насока, като допълнително отбелязва, че към момента на съставяне на АУАН търговецът не е направил възражение за отстраняване на нарушението, поради което не може със сигурност да се твърди, че към  датата на съставяне на акта 08.07.2022г. нарушението е било отстранено. Възражение е подадено на 12.07.2022г., в което търговецът за пръв път се е позовал на отстраняване на нарушението. Нарушението касае фискалната дисциплина, а това, че не са последвали вреди за бюджета не го квалифицира като маловажно, като в този случай е приложена санкционната хипотеза именно на нарушение, което не води до неотразяване на приходи. Фактът, че търговският обект извършва само дейност на едро с търговци не променя горните изводи относно съставомерността на нарушението и липсата на основания за възприемането му като маловажно, в каквато насока бяха част от доводите на пълномощника в съдебно заседание, като тези факти не са част от правнозначимите такива.  

На основание изложените мотиви, поради отсъствие на основания за касиране на решението, то следва да се остави в сила, поради което и на основание чл.221, ал.2 от АПК, Бургаският административен съд, ХІII -ти състав,

 

РЕШИ:

 

ОСТАВЯ в сила Решение № 959/18.10.2022г. постановено по НАХД № 3195/2022г. по описа на Районен съд – Бургас.

        

Решението е окончателно.

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                   ЧЛЕНОВЕ: