Определение по дело №674/2021 на Административен съд - Велико Търново

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 2 ноември 2021 г.
Съдия: Мария Добрева Василева Данаилова
Дело: 20217060700674
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 2 ноември 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                              № 396

гр. Велико Търново, 02.11.2021г.

 

Административен съд – гр. Велико Търново, V–ти състав, в закрито съдебно заседание на втори ноември две хиляди двадесет и първа година, в състав:

СЪДИЯ - ДОКЛАДЧИК: Мария Данаилова

 

като разгледа докладваното от съдия Данаилова адм. д. № 674/2021г. по описа на Административен съд – гр. Велико Търново, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Образувано е по искова, въззивна сигнална жалба на Х.А. с настоящ адрес ЗО Атлант, гр. Троян срещу районен прокурор Весела Кърчева. В същата се излагат съображения за обвиняването му в неизвършено престъпление, поради което бил вкаран в затвора. Обжалвал пред ВТОП и се разбрало, че има професионална грешка. Оспорвал пред Апелативен съд Велико Търново с искане за възобновяване на производството. Позовава се на няколко различни дела НОХД от 2019г. и 2021г.

 

Настоящият съдебен състав намира, че делото не му е подсъдно по следните съображения:

 

Предметът на исковото производство и на съдебното произнасяне се определя от твърденията и петитума на исковата претенция. В случая, от обстоятелствената част на исковата жалба е видно, че същата съдържа претенции от твърдяно според ищеца несправедливо осъждане, произнасянето по които не е от компетентността на административния съд и в частност на ВТАдмС.

За да е подсъдна на административния съд, следва да е направена претенция за присъждане на обезщетение за претърпени вреди от незаконосъобразна административна дейност или актове и следва да отговаря на изискванията на чл. 203-205 от Административнопроцесуалния кодекс. Административният съд разглежда исканията на граждани и юридически лица за вредите, причинени им от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на държавни или общински органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност (правно основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ). Административна е дейността на ораните, които могат да бъдат определени като административни по смисъла на § 1, т. 1 от ДР на АПК- които принадлежат към системата на изпълнителната власт или са носители на административни правомощия, овластени въз основа на закон.

В конкретния случай, с исковата молба не се претендират вреди от административна дейност, а вреди от актове и действия на орган на съдебна власт. С оглед обстоятелството, че ищецът сочи вреди, настъпили в резултат от осъществяването на съдебната власт, а не от изпълнението на административна дейност по смисъла на чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ и § 1, т. 1 от ДР на АПК, претенциите му не попадат в кръга на визираните от 128, ал. 1, т. 6 от АПК искове за обезщетения, изключени от подсъдността на общите съдилища за непозволено увреждане. Административният съд не е компетентен да отнема права на прокурор поради непроменена присъда.

 

По изложените съображения, Административен съд Велико Търново не е компетентен да разгледа делото. Същото е извън подведомствеността му по чл. 128, ал. 1, т. 19 и ал. 2 АПК и извън подсъдността му по чл. 132, пр. 1 вр. и чл. 133, ал. 5 АПК. Без изискуемата се от закона подсъдност, производството по адм. д. № 674/2021 г. по описа на Административен съд Велико Търново следва да се прекрати и делото да се изпрати на компетентния да го разгледа Районен съд – Велико Търново, съгласно чл. 135, ал.2, изр. 1 АПК, който да провери допустимостта и редовността на исковата молба според изискванията на приложимия процесуален ред за отделните предявени с нея претенции.

 

Водим от горното и на основание чл. 135, ал. 2 АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по адм. дело № 674/2021 г. по описа на Административен съд Велико Търново.

ИЗПРАЩА делото на РАЙОНЕН СЪД – Велико Търново по подсъдност.

Определението не подлежи на обжалване на основание чл. 135, ал. 7 от АПК.

Определението да се съобщи на ищеца чрез изпращане на препис от него по реда на чл. 137, вр. с чл. 138, ал. 3  от АПК.

 

 

                                       АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: