Решение по дело №1683/2020 на Районен съд - Монтана

Номер на акта: 260001
Дата: 14 януари 2021 г. (в сила от 30 януари 2021 г.)
Съдия: Красимир Семов
Дело: 20201630201683
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 декември 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

№ 260001 / 14.1.2021 г.

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр.Монтана,  14.01.2021г.

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД – МОНТАНА, втори наказателен състав в публично съдебно заседание на четиринадесети януари през две хиляди двадесет и първа година в състав:

                                                                                 Председател: Красимир Семов

       

При секретаря...Пепа Илиева…и в присъствието на прокурор…Никола Ставрев. …., като разгледа докладвано от съдия  Семов  АНД  № 1683 по описа за 2020 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е по чл.375 и сл. НПК.

         Постъпило е от Районна прокуратура гр.Монтана Постановление от 18.12.2020г. за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а, ал.1 от НК на обв.Е.А.П. с посочен адрес xxx за престъпление по чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 от НК. Изложени са доводи за доказано и осъществено съставомерно престъпление от обвиняемата.

          В съдебно заседание представителя на РП Монтана излага доводи за приложение на чл.78а от НК по отношение на обв.П. поддържайки обвинението.

         Обв.П., редовно призована се явява лично и със защитник адв.Огнян Ефремов от МАК. Обв.П. признава вината си. В писмено становище, ведно с приложени 2 бр. Удостоверения за раждане и декларация, а също и в съдебно заседание, обв.П. лично и чрез защитника си адв. Огнян Ефремов от МАК, пледира за определяне на минималния размер глоба.

         Доказателствата по делото са писмени и гласни. Съдът като ги обсъди във връзка с доводите на страните, намира за установено следното:

         СИЛВЪР КИНГ ЕООД е основано на 29.01.2018г. Към настоящия момент дружеството все още е действащо. Седалището и адреса на дружеството са в гр.Бойчиновци, ул.Тунджа № 3. Едноличен собственик на капитала на дружеството от 29.01.2018г. до настоящия момент е обв.Е.А.П..

От заключението на назначената в рамките на ДП съдебно-икономическа експертиза е видно, че СИЛВЪР КИНГ ЕООД не притежава имущество и парични средства по банкови сметки. Публичните задължения възлизат на общата сума от 132 632.52 лева /главница/,  като става дума за задълженията за данък по ДОО, Здравно осигуряване, УПФ, Данък по ЗДДФЛ. Дружеството не е подало годишна данъчна декларация по чл.92 от ЗКПО с прилежащите й годишни финансови отчети, които носят информация за вземанията на дружеството по вид и размер. Коефициентът на обща ликвидност на дружеството е 0.00, за бърза ликвидност - 0.00, за незабавна ликвидност - 0.00 и за абсолютна ликвидност - 0.00. Според заключението дружеството не разполага с ликвидни активи, които би могло да продаде, за да покрие публичните си задължения и да продължи да осъществява търговската си дейност.

Съгласно заключението на изготвената експертиза дружеството е изпаднало в неплатежоспособност от 26.03.2018г. Към момента на изпадане в неплатежоспособност управител на едноличното дружество е обв.Е.А.П.. За публичните задължения на СИЛВЪР КИНГ ЕООД от НАП са уведомили дружеството със Съобщение за доброволно изпълнение на основание чл.221 от ДОПК от 12.07.2018г., като същото е получено чрез съобщение по чл.33 от ДОПК. Видно от справка от МОС управителят на дружеството не е подала молба за образуване производство по несъстоятелност.

Обв.Е.А.П. не отрича, че не е подавала молба до МОС за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството като е категорична, че не е била запозната с наличието на такова задължение.

Св.Петър Вътов работи като публичен изпълнител в ТД на НАП Офис Монтана. След справка в документацията, свързана със СИЛВЪР КИНГ ЕООД, той установила, че дружеството има просрочени публични задължения Срещу дружеството било образувано производство по принудително изпълнение № ********* от 2018г. от ТД на НАП-Монтана. Общият размер на

задълженията на дружеството възлизат на 140 734.97 лева, от които 132 632.52 лева главница и 8102.45 лева лихва.

         Във връзка със събиране на публичните задължения са предприети действия от публичния изпълнител. В хода на производството по ДОПК били изпратени искания до всички институции компетентни да предоставят информация относно имуществото на длъжника СИЛВЪР КИНГ ЕООД. От получените отговори е видно, че дружеството не притежава имущество, срещу което може да се насочи принудително изпълнение. За публичните задължения на СИЛВЪР КИНГ ЕООД от НАП са уведомили дружеството със съобщение за доброволно изпълнение на основание чл.221 от ДОПК от 12.07.2018г., като същото е получено чрез съобщение по чл.33 от ДОПК.

В хода на разследването по ДП са разпитани като свидетели Иван Коцев, Петьр Вътов, Красимир Тодоров, Юлиян Дацев, Енчо Петров, Донка Митова. Показанията им потвърждават горепосочената фактическа обстановка. Свидетелят Иван Коцев заявява, че живее в гр.Бойчиновци, ул.Тунджа. Той е категоричен, че не познава обв.Е.П. и не е давал съгласие на неговия адрес да бъде регистрирано търговско дружество. Свидетелите Красимир Тодоров, Енчо Петров и Донка Митова заявяват, че са работели на различни длъжности в СИЛВЪР КИНГ ЕООД гр.Бойчиновци. Те не познават обв.Е.П.. Свидетелите получавали трудовото си възнаграждение „на ръка“, като не знаят кое лице е било счетоводител /касиер/ на СИЛВЪР КИНГ ЕООД гр.Бойчиновци.

В рамките на ДП при повдигане и предявяване на обвинение по чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 от НК обв.Е.А.П. се е признала за виновна. Тя заявява, че преди няколко години е живяла в гр.Ботевград. Там обвиняемата се запознала с две лица от мъжки пол - Иван и Георги. Обв.П. не знае фамилиите на лицата и къде живеят същите. Двамата мъже управлявали луксозни автомобили. Те помолили обв.П. да положи подпис в документи, като и обещали да и дадат парична сума в общ размер на 6000 лева, което сторили. Обв.П. твърди, че не е прочела документите, които е подписала и не знае какво е съдържанието им. Тя не е посещавала Агенция по вписванията или нотариална кантора. Обв.П. не знае по каква причина седалището на фирмата е в гр.Боичиновци, където самата тя няма познати. Обв.П. не е запозната с дейността на СИЛВЪР КИНГ ЕООД и не познава  лица работили в него.

Въз основа на събраните по ДП доказателства, на обв.П. е предявено обвинение за деяние по чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 от НК, по повод на което обв.П. е заявила, че се признава за виновна.

Като се има предвид горното съдът намира, че обв.Е.А.П. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 от  НК:

- на 26.04.2018г. в гр.Монтана, като управител и представител на търговско дружество СИЛВЪР КИНГ ЕООД с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Бойчиновци, ул.Тунджа № 3, като изпаднало в неплатежоспособност по отношение на изискуеми и ликвидни публични задължения по ДОО, Здравно осигуряване, УПФ, Данък по ЗДДФЛ, общо в размер на 132 632.52 лева и в 30-дневен срок от спиране на плащанията - от 27.03.2018г. до 25.04.2018г. включително не поискала от Окръжен съд-Монтана да открие производство по несъстоятелност - чл.608, ал.1 от ТЗ -„неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност, или задължение по частно държавно вземане“; чл.608, ал.3 от НК - „Неплатежоспособността се предполага, когато длъжникът е спрял плащанията“.

От субективна страна обв.П. е проявила пряк умисъл – съзнавала е обществено опасния характер на деянието, предвиждала е обществено опасните му последици и е искала тяхното настъпване.

Страните  не спорят относно изложената по–горе фактическа обстановка, за това и съдът не я обсъжда в детайли. Анализът на събраните доказателства водят до извода, че по несъмнен начин обв.П. е осъществила състава на престъплението по чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 от НК. За прецизност следва да се отбележи, че имайки предвид датата на деянието, текстът посочен в обвинението „Неплатежоспособността се предполага, когато длъжникът е спрял плащанията“, е посочен в чл.608, ал.3, изр.1 от ТЗ, а не както е посочено в обвинението. Съдът коригира в тази част обвинението, приемайки, че това няма за последица същественото му изменение.

Имайки предвид изложената фактическа обстановка, съдът признава за ВИНОВНА обвиняемата Е.А.П. за извършеното деяние по чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 от НК, като намира, че са налице предпоставките на чл.78а, ал.1, б.”а” – б.”в” НК –  следва да бъде ОСВОБОДЕНА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като и се наложи АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ - ГЛОБА в размер на 1000 лева. В особената част на НК за престъплението по чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 от НК са предвидени наказания  лишаване от свобода до три години или глоба от пет хиляди лева, обв.П. е неосъждана, по отношение на същата не е прилагано и освобождаване от наказателна отговорност по чл.78а НК. Не на последно място имуществени вреди от престъплението не са причинени, за да се налага тяхното възстановяване или обезпечаване, деянието по чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 от НК е формално и не предвижда като съставомерен резултат настъпване на имуществени вреди, макар, част от състава да е изпадане в неплатежоспособност.  Имайки предвид горните данни, настоящия съд прие, че няма пречка спрямо обв.П. да бъде приложен чл.78а НК. Съдът установява, че не е налице която и да е от хипотезите по чл.78а, ал.7 НК, изключващи приложението на чл.78а, ал.1 – ал.6 НК.

При определяне размера на глобата съгласно чл.78а, ал.1 НК съдът съобрази, че обв.П. видно от представените писмени данни е майка на две малки деца, родени 2017г., съответно 2019г., неработеща, без да е регистрирана като безработна, не получава обезщетение за безработица и социални помощи, поради и което й наложи размер на глоба предвиден в чл.78а, ал.1 НК при минимума. Съдът не определи по–голям размер глоба, считайки, че и наложения е съобразен с тежестта на извършеното деяние от обв.П., като липсват данни по ДП и настоящето АНД, които да обосновават налагането на по–голям размер глоба.

Обв.П. следва да бъде осъдена да заплати по сметка на ОД МВР - Монтана сумата – 285 /двеста осемдесет и пет/ лева – разноски за съдебно - икономическа експертиза и по сметка на РС – Монтана - сумата 10 /десет/ лева държавна такса за служебно издаване на изпълнителни листове.

         При този изход на делото взетата мярка за неотклонение „подписка” спрямо обв.П. следва да бъде отменена.

         На основание горното и  чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

Р  Е  Ш  И:

        

  ПРИЗНАВА обвиняемата Е.А.П. – родена на xxxгxxx, с посочен адрес xxx, българка, българска гражданка, със средно образование, неомъжена, не работи, неосъждана, ЕГН xxxxxxxxxx за ВИНОВНА в това, че на 26.04.2018г. в гр.Монтана, като управител и представител на търговско дружество СИЛВЪР КИНГ ЕООД с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Бойчиновци, ул.Тунджа № 3, като изпаднало в неплатежоспособност по отношение на изискуеми и ликвидни публични задължения по ДОО, Здравно осигуряване, УПФ, Данък по ЗДДФЛ, общо в размер на 132 632.52 лева и в 30-дневен срок от спиране на плащанията - от 27.03.2018г. до 25.04.2018г. включително не поискала от Окръжен съд - Монтана да открие производство по несъстоятелност - чл.608, ал.1 от ТЗ -„неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините, свързано с търговската му дейност, или задължение по частно държавно вземане“; чл.608, ал.3 от НК - „Неплатежоспособността се предполага, когато длъжникът е спрял плащанията“ – престъпление по чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 от НК.

На основание чл.227б, ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл.78а, ал.1, б.”а” – б.”в”  от НК ОСВОБОЖДАВА обвиняемата Е.А.П. от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и й НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО  НАКАЗАНИЕ  -  ГЛОБА  в  размер на  1000  /хиляда/ лева, която следва да се заплати от обв.П. xxx.

ОСЪЖДА обвиняемата Е.А.П. със снета по–горе самоличност да заплати по сметка на ОД МВР - Монтана сумата 285 /двеста осемдесет и пет/ лева – разноски за изготвена в рамките на ДП икономическа експертиза и сумата - 10 /десет/ лева държавна такса при служебно издаване на изпълнителни листове по сметка на РС - Монтана.

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение „Подписка” спрямо обвиняемата Е.А.П..

Решението може да се обжалва или протестира пред Окръжен съд – Монтана в 15/ петнадесет/ дневен срок, считано от 15.01.2021г.

Да се изпратят на страните обявления за изготвено решение.

                                               

 

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: