Определение по дело №4196/2011 на Районен съд - Бургас

Номер на акта: 6941
Дата: 17 август 2011 г.
Съдия: Чавдар Димитров Димитров
Дело: 20112120104196
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 13 май 2011 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

        17.08.2011 година, гр.Бургас

 

БУРГАСКИ РАЙОНЕН СЪД,                                                    ХІХ граждански състав,

на седемнадесети август през две хиляди и единадесета година,

в закрито заседание, в следния състав:

                                                                                Председател : Чавдар Димитров

 

като разгледа докладваното от съдия Димитров гр.д. № 4196/2011 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по исковата претенция /уточнена с молби от 26.09.2005г., л.53; от 22.12.2007г., л.74 от г.д.№2899/2005г. на БРС и след присъединяване на производството по г.д.№502/2006г. на БРС с определение от 22.03.2006г./ на ищците Д.Д.Д. и М.М.Д. срещу А.Ж.А. с искане за приемане за установено, че ответникът не е собственик на недвижими имоти, както следва: АПАРТАМЕНТ №20, находящ се на първи жилищен етаж в жилищна сграда в гр. Бургас, ул."Шейново" №46, вх.Б, с площ от 94,14кв.м, ведно с таванско помещение №20 с площ от 16,04кв.м и АПАРТАМЕНТ №21 на първи жилищен етаж в жилищната сграда в гр. Бургас, ул."Шейново" №46, вх.Б, с площ oт 91,09кв.м, ведно с таванско помещение №21 с площ от 14,19кв.м и за отмяна на нот.акт №30, т.XV, нот.д.№8376/05.11.1996г.

С определение от 03.02.2006г. към производството по делото е присъединено гр.д.№2897/2005г. на БРС с предявен от А.Ж.А. срещу Д.Д.Д. и М.М.Д. иск с правно основание чл.108 от ЗС за предаване на владението върху недвижим имот АПАРТАМЕНТ №21 на първи жилищен етаж в жилищната сграда в гр. Бургас, ул."Шейново" №46, вх.Б, с площ от 91,09кв.м, ведно с таванско помещение №21 с площ от 14,19кв.м, заедно с припадащите се ид.ч. от общите части на сградата и от правото на строеж върху терена, в който същата е изградена.

Така разгледани исковите молби и по двата иска – главен и насрещен след преценката им  от външна страна, БРС е достигнал до извод за наличието в тях на недостатъци, за които е дал указания да бъдат отстранени в срок под опасност от прекратяване на производството и връщане на исковата молба на ищеца.

Същите е следвало в посочения в разпореждане на БРС №5410 от 28.06.2011г. едноседмичен срок да индивидуализират спорните имоти съобразно актуалните им кадастрални белези, съгласно действащата към момента Кадастрална карта на гр. Бургас и да представят скица на същите от Агенция по геодезия, картография и кадастър, а ищецът по насрещния иск в едноседмичен срок от получаване на уведомлението да впише насрещната си искова молба в службата по вписвания при Районен съд Бургас.

Със същото разпореждане съдебният състав е предупредил двете страни по всеки от двата иска, че при неизпълнение на указанията в срок исковите молби ще бъдат върнати. Така посоченото резпореждане е било връчено на А.А. на 04.07.2011г., като на 07.07.2011г. същият е депозирал уведомление до БРС с приложено копие от входящ номер в Агенцията по Геодезия, Картография и Кадастър – служба Бургас от същата дата, като е обяснил на съдебния състав, че схемите на спорните имоти ще бъдат изготвени в месечен срок от депозиране на молбата, поради което ще бъдат представени след получаването й. Съдът е възприел уведомлението на А. като искане за продължаване на първоначалния срок с месец, въпреки липсата на изрично искане в този смисъл. Месечният срок за изготвяне на процесната скица за спорните имоти е изтекъл на 07.08.2011г., като след тази дата на съдебният състав не е представена нито схема, нито е депозирано искане за продължаване на срока, поради възникнали и независещи от А. обстоятелства. Процесните схеми не са представени и до настоящия момент – 16.08.2011г., нито е представено вписано в службата по вписвания копие от исковата молба на А.. Същият не е индивидуализирал спорните имоти по актуалните им, съобразени с актуалната кадастрална карта на гр. Бургас белези, въпреки, че по делото са били представени от ищците по главния иск схеми на двата спорни имота, от които а. е могъл да се ползва.

Що се отнася до указанията, дадени на ищците по главния иск Д.Д.Д. и М.М.Д. за актуална съобразно кадастралната карта на гр. Бургас индивидуализация на спорните по главния иск имоти и за представяне на актуална скица /схема/ на същите, след служебна проверка съдебният състав констатира изпълнение единствено на указанието за депозиране на схеми на двата имота, но на и на актуалното им индивидуализиране съобразно действащата към настоящия момент кадастрална карта на гр. Бургас. Неизпълнението на това последно указание е съществен порок на исковата молба. В петитумът на същата имотите са индивидуализирани с различни от актуалните им индивидуални белези, като безспорно определящ за предмета на спора е петитумът на исковата молба.

  Преди изтичане на предоставения на ищците Д.Д.Д. и М.М.Д. срок същите не са депозирали искане за продължаването им с оглед отстраняване на констатирането в исковата молба нередовности, въпреки посоченото предупреждение за опасностата от прекратяване на делото.

Изложените обстоятелства сочат на наличие на предпоставките на чл.129, ал.3 ГПК за връщане на всяка от двете искови молби, поради което Съдът е мотивиран да стори същото.

 

Мотивиран от горното и на осн. чл.129, ал.3 от ГПК Районен съд – Бургас

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр.дело № 4196/2011г. по описа на Районен съд Бургас.

            ВРЪЩА исковите молби по главния и насрещния искове на ищците по тях.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд- Бургас в едноседмичен срок от съобщаване на определението.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

 

Вярно с оригинала: / Р.В /