Решение по дело №1341/2020 на Районен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 23 април 2021 г. (в сила от 14 юли 2021 г.)
Съдия: Даниел Иванов Цветков
Дело: 20201320201341
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 15 декември 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е   133

     гр. Видин 23.04.2021г.

 

В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

 Видинският районен съд, пети наказателен състав в публично заседание на двадесет и четвърти март  през две хиляди  двадесет и първа година в състав:

Председател: ДАНИЕЛ ЦВЕТКОВ                                              

при секретаря П.Въткова, като разгледа докладваното  от

съдията ЦВЕТКОВ  НАХ дело № 1341 по описа за 2020г. и за да се произнесе взе предвид следното :

         Производството е по чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Делото е образувано по подадена в срок жалба от  Г.С.Б. *** и адрес за призоваване гр.Видин, ул. „Ал. Батенберг“ №1, офис 17, против наказателно постановление № 494471-F537095/12.02.2020г.  на Началника на отдел „Оперативни дейности“ В. Търново в ЦУ на НАП, с което на жалбоподателя е наложено административно наказание “Глоба” в размер на 1000 лева, на основание чл. 278б, ал.1 от ДОПК, поради извършено административно нарушение на чл. 13, ал.2, т.2 от ДОПК.

         В с.з. жалбоподателят чрез проц. си представител излага съображения за необоснованост на процесното НП, предвид липсата на извършено административно нарушение. Иска се неговата отмяна.

         Въззиваемата страна поддържа чрез своя проц. представител теза за законосъобразност и обоснованост на НП, като се иска от Съда да потвърди същото.

         Районният съд, след като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, намери за установено от фактическа страна следното:

         На 08.02. 2020 г. на трасе „вход“ на ГКПП Дунав мост- 2, за влизане в страна пристигнал товарен автомобил „ДАФ“ с рег. № РА 8788 КМ и ремарке с рег. № РА 7175 ЕЕ управлявани от жалб. Благов. Свид. П.П. – старши инспектор по приходите решила да извърши проверка на МПС, като поискала от водача документите придружаващи превозваната стока. Жалбоподателят представил на П. 2 бр. CMR , едното касаело превоза на около 9000 кг.химически продукти а другото било по отношение на превозвани 2 300 кг. части за врати. След отварянето обаче на товарното помещение на превозното средство се установило, че в същото се транспортира и сметана около 4 500 кг. разпределена в 10 палета. Едва след като проверяващите установили превозваната сметана, жалб. Б. представил и трето CMR, като обяснил на проверяващите, че му било разпредено да не представя документа при евентуална проверка.

         С оглед констатациите от проверката, свид. П. възприела извод на извършено административно нарушение на чл. 13, ал.2, т.2 от ДОПК и съставил АУАН, който бил връчен и предявен на жалбоподателя срещу подпис. Въз основа на акта, било издадено и процесното НП с което на жалб. било наложено посоченото по - горе административно наказание.   

Така установената фактическа обстановка се доказва от събраните по делото писмени и гласни доказателства- свидетелските показания на актосъставителя П., както и от приложената административно - наказателна преписка.

Съдът даде вяра на показанията на разпитания свидетел, тъй като ги намери за правдиви, логическо-обосновани, безпротиворечиви и относими към предмета на доказване по делото.

От друга страна жалбоподателят не можа де представи доказателства, които да опровергаят по някакъв начин твърдяната от страна на АНО фактическа обстановка, изложена в АУАН и НП и подкрепена в хода на съдебното следствие от разпита на свидетелите.

Съдът не споделя тезата на жалбоподателя, че нарушението не било доказано, тъй като преди приключване на проверката от контролните органи, превозния документ по отношение на транспортираната сметана бил представен на проверяващите. Напротив,  установи се по делото, че въпросното CMR умишлено не е представено своевременно в самото начало на проверката, ведно с другите превозни документи, а едва след извършването на физическия контрол на превозваните стоки и откриването на транспортираното количество сметана, която по своята същност представлява стока с висок фискален риск.

         С оглед изложеното до момента Съдът приема, че  жалбоподателят Благов е извършил административното нарушение за което е санкциониран, както от обективна, така и от субективна страна.

         От обективна страна на 08.02.2020г. на  ГКПП Дунав мост- 2, жалб. Г.С. Благов, като водач на МПС - „ДАФ“ с рег. № РА 8788 КМ и ремарке с рег. № РА 7175 ЕЕ не представил на органите по приходите документите придружаващи транспортираната стока с висок фискален риск – в случая 4 500 кг сметана.

         От субективна страна деянието е извършено виновно

          За извършеното нарушение жалбоподателят е бил санкциониран по реда на чл.278б, ал.1 от ДОПК, съгласно която норма, за извършено нарушение на чл. 13, ал.2 от ДОПК се предвижда наказание „глоба“ в размер от 1000 до 3000лв.

Съдът счита, че нарушената правна норма е правилно отнесена към санкционната такава, тъй като санкцията за неправомерното поведение на жалбоподателя, описано в обстоятелствената част на наказателното постановление попада именно в тази хипотеза на закона. Наложеното  наказание е  определено в предвидения минимален размер, поради което за Съдът не съществува правна възможност да го променя         

Предвид изложеното Съдът намира, че нарушението е правилно установено и не са допуснати нарушения на процесуалните правила, както при съставянето на акта за установяване на административното нарушение, така и при съставяне на наказателното постановление- издадено е от компетентен орган в кръга на правомощията му, при спазването на законоустановения ред и срокове, поради което последното се явява законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.                Предвид горните съображения и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН Видинският районен съд

 

Р  Е  Ш  И :

        

       ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 494471-F537095/12.02.2020г.  на Началника на отдел „Оперативни дейности“ В. Търново в ЦУ на НАП с което на Г.С.Б. *** и адрес за призоваване гр.Видин, ул. „Ал. Батенберг“ №1, офис 17 е наложено административно наказание “Глоба” в размер на 1000 лева, на основание чл. 278б, ал.1 от ДОПК, поради извършено административно нарушение на чл. 13, ал.2, т.2 от ДОПК.

        Решението подлежи на касационно обжалване в 14 дневен срок от съобщението до страните пред Административен съд-гр. Видин.                                                             

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :