Решение по дело №349/2012 на Районен съд - Дряново

Номер на акта: 648
Дата: 22 октомври 2012 г. (в сила от 6 ноември 2012 г.)
Съдия: Емилия Христова Дишева
Дело: 20124220100349
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 26 юни 2012 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

82

гр.Дряново, 22.10.2012г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 Дряновски районен съд, в открито заседание на двадесет и шести септември две хиляди и дванадесета година  в състав:        

                                                                      Председател : Емилия Дишева            

при секретаря К.Д., като разгледа докладваното от съдия Дишева гр. дело № 349 по описа за 2012г. на Дряновски районен съд, за да се произнесе взе предвид следното:

Предявен е иск с правно основание чл. 124 ал. 1 ГПК.

В исковата молба на Д.Ц.М. ***, чрез пълномощник адв. Р. И.,***, представлявана от Кмета, И.Н., гр. Д., се излага че ищцата е собственик по давност и дарение на следния недвижим имот, земеделска земя, находяща се в землището на град Д., а именно: - Имот № ***, с площ от 727 кв.м. по кадастралната карта на град Д. Имотът бил придобит с нотариален акт № ***. чрез дарение от родители си Ц.Й.Ц. и Д.П. Ц. и по давностно владение. Родителите й от своя страна придобили имота през 1973г. с нотариален акт № ***. и от тогава било налице необезпокоявано владение на имота повече от 35 години. Имотът бил с друг номер, пл. №72, по нотариален акт и скица №***. на община Д.

Имотът не бил внасян в ТКЗС, не бил одържавяван и никой не им оспорвал собствеността. Владеел се много повече от 10 години.

Същевременно,  тъй като имотът се водел земеделска земя и не бил заявяван по ЗСПЗЗ от собственика в Общинска служба „Земеделие и гори” Д., бил записан като „имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ" - Община Д. стопанисва и управлява, и евентуален собственик след изтичане на определения в Закона срок.

Ищцата, въпреки че била собственик, не била отразена като такъв на картата на възстановената собственост.

Претендира се да се постанови решение, с което да се признае за установено спрямо Община Д., че ищцата е собственик на следния недвижим имот, земеделска земя, находяща се в землището на гр. Д., а именно: Имот №***, с площ от 727 кв.м. по кадастралната карта на град Д., както и да й се присъдят направените по делото разноски.

В срока по чл. 131 от ГПК ответникът не е депозирал отговор на исковата молба и не е взел становище по предявения иск.

В съдебно заседание, проведено на 26.09.2012г. ищецът поддържа предявения иск.

В същото съдебно заседание процесуалният представител на ответната община, заявява, че признава изцяло предявения иск. Излага, че Общината никога не се е инициирала като собственик на процесния имот, не е осъществявала фактическо владение върху него, като той й е бил формално предаден съгласно чл. 19 от ЗСПЗЗ, да го стопанисва и управлява. С оглед на това, че до Община Д. не е било отправено искане за предоставяне на имота по параграф 27 от ДР на ЗСПЗЗ, както и не е правено искане за разрешаване на спора по извън съдебен ред, се твърди, че ответникът по никакъв начин не е дал повод за завеждане на делото. В тази връзка се прави искане разноските по делото да останат в тежест на ищеца.

Поради направеното от ответника признание на иска, представителят на ищцата е направил искане за постановяване на решение по реда на чл.237 ГПК.

След като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намери за установено следното:

Не е спорно, а и това се установява от приложените по делото доказателства, че с нотариален акт № ***. на съдия при Районен съд Д., Ц.Й.Ц. и Д.П. Ц. са дарили на дъщеря си – ищцата Д.Ц.М. недвижим имот, представляващ нива и лозе от 500кв.м., находящо се в м. М.-К.п., заедно с построената в него сезонна постройка със застроена на 28 кв.м. В документа за собственост е описано, че дареният имот представлява дворище пл. № 72.

От свидетелските показания се установява, че този имот е придобит от бащата на ищцата през 1968 г. и от този момент се е владял от него, като след това и до сега го е владяла ищцата Д.Ц.М.. В представената по делото скица № 108 от 1303.1990г. на имота, като собственик е записан Ц.Й.Ц..

От заключението на вещото лице става ясно, че в разписния лист към неодобрения кадастрален план за м. „Л.-И.” в гр. Д. от 1989г., като собственик на имота е записан Ц.Й.Ц..

По одобрената Кадастрална карта на гр. Д. процесният имот представлява нива с идентификатор ***, с граници: *** Квадратурата на имота е 727 кв.м. В кадастралния регистър в графата собственик на имота е записано „Земи по чл.19 ЗСПЗЗ”, т.е. земята е предоставена за стопанисване и управление на Община Д..

Според заключението на вещото лице описаният в нот. акт № 34/1994г. имот пл. №72, представляващ нива с лозе, е идентичен с ПИ с идентификатор *** по КК на гр. Д.. Границите на имота, описани в документа за собственост съвпадат с границите от разписния лист към неодобрения кадастрален план от 1989 г. и с границите от действащата в момента Кадастрална карта на гр. Д.. Реалната площ на имота е 727 кв.м., а не посочената в нотариалния акт – 500кв. м.

Не се спори между страните, че заявление по чл. 11, ал. 1 ЗСПЗЗ за възстановяване собствеността по отношение на процесния имот не е подавано.

Ответникът признава предявения иск.

Налице са предпоставките за постановяване на РЕШЕНИЕ ПРИ ПРИЗНАНИЕ НА ИСКА по делото по чл.237 ал.1 във вр. с ал.2 от ГПК – ответникът е признал иска, като признатото право не противоречи на закона или добрите нрави, както и е признато право, с което страната не може да се разпорежда.

Следва да се признае за установено по отношение на Община Д., че Д.Ц.М. е собственик на следния недвижим имот - нива, находяща се в землището на гр. Д., представляваща поземлен имот с идентификатор *** (двадесет и три хиляди деветстотин четиридесет и седем, точка, тридесет и девет, точка, тридесет) по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Д., одобрени със Заповед РД-18-108 / 18.12.2008г. на Изпълнителен директор на АГКК, с площ от 727 кв.м., при граници: ***

Съдът намира, че искането да бъдат присъдени на ищцата направените по делото разноски не следва да бъде уважено. В случая е налице хипотезата на чл. 78, ал. 2 ГПК, ответникът е признал иска и не е дал повод за завеждане на делото.

Съгласно чл. 19 ал. 1 ЗСПЗЗ Общината стопанисва и управлява земеделската земя, останала след възстановяването на правата на собствениците. Идва след влизане в сила на плана за земеразделяне и одобрената карта на съществуващи и възстановими стари реални граници земите стават общинска собственост. Общината не оспорва собствеността на ищцата. По делото не бяха представени доказателства процесният имот да е актуван като общинска собственост. Фактът, че ищцата е пропуснала да подаде в срок заявление по чл. 11, ал. 1 ЗСПЗЗ за възстановяване собствеността на имота си, не може да обуслови извод, че Общината е станала причина за завеждане на делото, поради, което направените разноски следва да останат в тежест на ищцовата страна.

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И   :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на Община Д., представлявана от Кмета И.Н., гр. Д***, че Д.Ц.М., с ЕГН **********,*** е собственик по дарение и давностно владение на следния недвижим имот: нива, находяща се в землището на гр. Д., представляваща поземлен имот с идентификатор *** (*****) по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Д., одобрени със Заповед РД-18-108/18.12.2008г. на Изпълнителен директор на АГКК, с площ от 727 кв.м., при граници: ***

Решението подлежи на обжалване пред ОС – гр. Габрово в двуседмичен срок от връчването му на страните.

               

 

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: