Решение по дело №112/2017 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 73
Дата: 7 март 2017 г. (в сила от 22 март 2017 г.)
Съдия: Георги Бойчев Христов
Дело: 20174310200112
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 февруари 2017 г.

Съдържание на акта

                    Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                        гр.Ловеч, 07.03.2017 г.                       

 

                             В    И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

                                                                                                                                                                                    

    ЛОВЕШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, първи състав в открито заседание на седми март, две хиляди и седемнадесета година, в състав :

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГЕОРГИ ХРИСТОВ

 

при участието на секретаря Н.Б. и в присъствието на прокурора………………………….., като разгледа докладваното от съдията н.адм.х. дело №  112 по описа за 2017 година

 

                     

                                       Р   Е   Ш   И   :

 

        ПРИЗНАВА Д.Д.Д. ***,  ЕГН: **********.за ВИНОВЕН в това, че на 03.12.2016 год. около 22.35 часа в гр.Ловеч на ул. „Д-р Съйко Съев" до входа на РИОКОЗ -гр.Ловеч, с посока на движение от МБАЛ - гр.Ловеч към централната част на града, управлявал моторно превозно средство - собствен лек автомобил марка „Ауди А4" с рег. № ОВ 76-44 ВИ, след употреба на наркотично вещество или техни аналози - метамфетамин, установено по надлежния ред със съдебно химическа /токсикологична/ експертиза  № И-10195/22.12.2016 год. на Военномедицинска академия - гр.София. престъплението по чл.343б, ал.З от НК и на основание чл.78а от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ.

НАЛАГА на Д.Д.Д. ***  с горните данни, АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ - ГЛОБА в размер на 1 000,00 /хиляда/ лева, която да заплати в полза на държавата, по бюджета на съдебната власт.

На основание чл.343г от НК ЛИШАВА обвиняемия Д.Д.Д. от право да управлява МПС за срок от ПЕТ месеца, като на осн.чл.59, ал.4 от НК, ПРИСПАДА времето, през което е бил  лишен от това право по административен ред,  считано от  03.12.2016 година.

 

ОСЪЖДА  Д.Д.Д., с горните данни, да заплати на ОД на МВР Ловеч сумата 276.92 /двеста седемдесет и шест лева и 0.92 ст./ лева, представляваща разноски по досъдебното производство.

Решението може да се обжалва и протестира в петнадесетдневен срок от днес пред ЛОС.

                        

    

 

 

                           РАЙОНЕН СЪДИЯ :  

   

 

 

 

 

             

 

 

 

 

 

Съдържание на мотивите

                                                                                                                                                                                                                 

Мотиви на Решение № 73 от 07.03.2017 г. по н.а.х.д. № 112/2017 г. по описа на Районен съд гр.Ловеч.

 

Производство с правно основание чл.378 от НПК, във връзка с чл.78а от НК.

          С постановление от 08.02.2017 г. по досъдебно производство № 909/2016 г. на РУ на МВР Ловеч на Христо Христов – прокурор при Районна прокуратура гр.Ловеч, на основание чл.375 от НПК е било направено предложение до Ловешки районен съд, да се произнесе с решение по реда на чл.378 от НПК, с което бъде освободен от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК Д.Д.Д. ***, по повдигнатото му обвинение по чл.343б, ал.3 от НК, за това, че на 03.12.2016 год., около 22:35 часа, в гр.Ловеч, на ул.„Д-р Съйко Съев'', до входа на РИОКОЗ Ловеч, с посока на движение от МБАЛ Ловеч към централната част на града, управлявал моторно превозно средство - собствен лек автомобил марка ******, след употреба на наркотично вещество или техни аналози – метаамфетамин, установено по надлежния ред със съдебно - химическа /токсикологична/ експертиза под № И-10195/22.12.2016 год. на Военномедицинска академия гр.София.    

С постановлението на Районна прокуратура е приета следната фактическа обстановка :

Обвиняемият Д.Д.Д. ***. Бил неженен, не бил осъждан и работел в „Птицеферма" в с.Йоглав, собственост на „Амон Ра" ООД - гр.София. Притежавал свидетелство за правоуправление на МПС № *********.

Свидетелят Емил Кючуков работел в сектор ПП при ОД на МВР Ловеч. За времето от 20:00 часа на 03.12.2016 год. до 08:00 часа на 04.12.2016 год. той бил на работа като дежурен автопатрул, в който били още и свидетелите Пламен Павлов Петров и Цветослав Денчев Цонев.

Около 22:35 часа служителите на полицията се намирали с патрулния автомобил на ул.»Съйко Съев" до входа на РИОКОЗ Ловеч и извършвали проверка на превозни средства, съгласно утвърдения план за проверки от началника на управлението. Свидетелят Цонев спрял за проверка със стоп-палка по образец движещ се по ул.„Съйко Съев" в посока центъра на града лек автомобил марка ******. Свидетелят Цонев се представил на водача и поискал документите му за самоличност, заедно с тези на автомобила. При проверката било констатирано, че водач на автомобила бил обвиняемият Д.Д.Д. ***. В хода на проверката на свидетеля Кючуков му направило впечатление, че водача говорел запалено, очите му блестели и били зачервени. Свидетелят Цонев попитал обвиняемия Д. дали е употребявал наркотични вещества. Същия му отговорил, че през деня не бил употребявал наркотични вещества. Това усъмнило полицаите и решили да го изпробват за наличието и употребата на наркотични вещества. За целта направили тест с техническо средство «DRUG CHECK 3000". Пробата била валидна и отчела наличието и употребата на „Амфетамин и Метаамфетамиг». След установяване на това обстоятелство, свидетелят Кючуков съставил АУАН с № 755025/03.12.2016 г. на обвиняемия Д. за управлението на МПС под въздействието на наркотично вещество, който бил връчен лично на водача. Обвиняемият Д. бил задържан от органите на полицията със Заповед за 24 часа. Издаден му бил и талон за медицинско изследване под № 0081537, като Д. бил съпроводен от служителите на полицията до ЦСМП Ловеч, където дал кръв за анализ и изследване.

Обвиняемият Д. бил изпробван и за употребата на алкохол, посредством техническо средство „Дрегер 7510" с фабричен № АRВВ 0041, но теста бил отрицателен.

Назначената в хода на досъдебното производство съдебно-химическа /токсилогична/ експертиза потвърдила наличието и употребата на метаамфетамин от обвиняемия.

С оглед на така установената фактическа обстановка съдът приема, че с деянието си обвиняемият Д.Д.Д. е осъществил от обективна и субективна страна и признаците от състава на престъплението по чл.343б, ал.3 от НК, като на  03.12.2016 год., около 22:35 часа, в гр.Ловеч, на ул.„Д-р Съйко Съев'', до входа на РИОКОЗ Ловеч, с посока на движение от МБАЛ Ловеч към централната част на града, управлявал моторно превозно средство - собствен лек автомобил марка ******, след употреба на наркотично вещество или техни аналози – метаамфетамин, установено по надлежния ред със съдебно - химическа /токсикологична/ експертиза под № И-10195/22.12.2016 год. на Военномедицинска академия гр.София.

          На досъдебното производство обвиняемият Д.Д. се е възползвал от правото си да не дава обяснения /л.50/, като единствено е заявил, че съжалява за стореното.

В съдебно заседание, редовно призован, се явява лично. Заявява, че когато бил спрян за проверка не е бил под въздействието на наркотични вещества, а такива е взел три дни преди това. По същество заявява, че веднъж само е взел наркотично вещество и това е било най-голямата му грешка и че много съжалява за случилото се.

Съдът намира, че по безспорен и несъмнен начин се доказва от събраните по делото доказателства, както и от обясненията на обвиняемия имащи характера на самопризнания, че Д.Д. е извършил престъплението, за което му е било повдигнато обвинение по чл.343б, ал.3 от НК. Изложената по-горе фактическа обстановка се установява от събраните писмени и веществени доказателства, от заключението по назначената съдебно - химическа /токсикологична/ експертиза, както и от свидетелските показания, които са последователни, логично свързани и непротиворечиви и няма причини съдът да не ги кредитира.

От субективна страна обвиняемият е действал с пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК - съзнавал е, че е употребил наркотични вещества, че в това състояние управлява МПС, но въпреки това е продължил до спирането му от органите на полицията да управлява автомобила.       

С постановлението си Районна прокуратура гр.Ловеч правилно е приела, че обвиняемия не е осъждан за престъпления от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на Раздел ІV, глава VІІІ от НК и в тази връзка дееца не представлява голяма обществена опасност. Няма установени от деянието имуществени щети, а и такива не са съставомерни, съгласно текста на престъплението, в което е обвинен. Освен това, за деянието, което е умишлено се предвижда наказание от една до три години лишаване от свобода, поради което са налице условията на чл.78а от НК и обвиняемият следва да бъде освободен от наказателна отговорност.

Извършителят на престъплението към момента на извършване на деянието е бил с постоянно местоживеене, не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК, поради което следва да се приеме, че едно административно наказание спрямо него ще действа предупредително и възпиращо и че така ще се постигнат целите на наказанието по чл.36 от НК.

Съдът, като отчете изложените обстоятелства прие, че Д.Д.Д. следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното от него престъпление по чл.343б, ал.3 от НК и му се наложи административно наказание - глоба в размер на 1 000 лева, която следва да заплати в полза на държавата, по бюджета на съдебната власт. Съдът съобрази предмета на престъплението, личността на обвиняемия и младата му възраст, както и материалното му положение и факта, че работи, но за минимална работна заплата, а също и че така ще се постигнат целите на наказанието.

На основание чл.343г, във връзка с чл.78а, ал.4 от НК съдът наложи на обвиняемия Д.Д.Д. наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от пет месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК, приспадна времето, през което е бил лишен от това право по административен ред,  считано от  03.12.2016 година. В тази връзка съдът съобрази и факта, че Д. е имал налагани наказания и принудителни административни мерки за нарушения по ЗДвП /л.30/.   

При този изход на делото и на основание чл.189, ал.3 от НПК съдът осъди обвиняемият Д.Д. *** сумата 276.92 лева, представляваща разноски по досъдебното производство.

          Водим от гореизложеното, съдът постанови решението си в този смисъл.

 

 

                              РАЙОНЕН СЪДИЯ :