Решение по дело №11946/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 262671
Дата: 23 април 2021 г. (в сила от 23 април 2021 г.)
Съдия: Иван Георгиев Киримов
Дело: 20191100511946
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 13 септември 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

гр. София, 23.04.2021 г.

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ГО, II-б въззивен състав, в публично съдебно заседание на пети април през две хиляди и двадесет и първа година, в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛЮБОМИР ВАСИЛЕВ

 

ЧЛЕНОВЕ: КАЛИНА АНАСТАСОВА

 

                                                                                          м.с. ИВАН КИРИМОВ

 

секретар Донка Шулева, като разгледа докладваното от мл. съдия Киримов гражданско дело номер 11946 по описа за 2019 година, и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 258-273 от ГПК.

С решение № 173671 от 23.07.2019 г., постановено по гр. д. № 50461/2018 г. на СРС, 66 състав, e отхвърлен предявеният от „З.А.Б.” АД, ЕИК *******иск с правно основание чл. 411 от КЗ срещу „З.Л.И.“” АД, ЕИК *******за заплащане на сумата от 1000 лева – регресна претенция, представляваща изплатено от ищеца застрахователно обезщетение по имуществена застраховка „Каско“ за вреди на МПС „Пежо 308“ с рег. № *******, причинени при ПТП, настъпило на 05.11.2017 г. на пътя Брезник – Трън по вина на водача на МПС „Опел Зафира“ с рег. № *******, ведно със законната лихва от 31.07.2018 г. до окончателното изплащане на вземането.. С решението ищецът е осъден на основание чл. 78, ал. 3 от ГПК да заплати на ответника сумата от 200 лева съдебни разноски.

Срещу постановеното решение е постъпила въззивна жалба, в срок, от ищеца  З. „А.Б.“. Излагат се доводи за неправилност на първоинстанционното решение, като жалбоподателят счита, че при установена по делото фактическа обстановка неправилно първоинстнационният съд приел, че не е доказано противоправно и виновно поведение на водача застрахован при ответника. Излага собствен анализ на приетите по делото доказателства. Моли да се отмени първоинстанционното решение и да се постанови ново, с което предявеният иск да се уважи в цялост. Претендира и разноските за двете съдебни инстанции.

В срок по чл. 263 от ГПК е постъпил отговор на въззивната жалба от въззиваемата страна “З.Л.И.“ АД. Изложени са доводи за неоснователност на въззивната жалба, тъй като първоинстанционното решение е правилно, постановено при правилно приложение на материалния и процесуалния закон. Твърди се, че от събраните в хода на съдебното дирене пред първоинстнационния съд доказателства не може категорично да се установи противоправно поведение на водача на лек автомобил „Опел Зафира“, с рег. № *******. При така изложеното моли подадената жалба да бъде оставена без уважение, а първоинстанционното решение да бъде потвърдено в цялост. Претендира и разноски.

С определение № 23576 от 10.10.2019 г. е допуснато провеждане на съдебно дирене чрез разпит на свидетел.

Софийски градски съд, действащ като въззивна инстанция, като съобрази оплакванията в жалбата съгласно чл. 269 от ГПК, намира следното по предмета на въззивното производство:

Първоинстанционното решение е валидно и допустимо, тъй като има съдържанието по чл. 236 от ГПК и съдът се е произнесъл съобразно предявените с исковата молба претенции.

При произнасянето си по правилността на обжалваното решение, съгласно чл. 269, изр. второ от ГПК и задължителните указания, дадени с т. 1 от ТР № 1/09.12.2013 г. по т. д. № 1/2013 г. на ОСГТК на ВКС, въззивният съд е ограничен до релевираните във въззивната жалба на ищеца оплаквания за допуснати нарушения на процесуалните правила при приемане за установени на относими към спора факти и на приложимите материално правни норми, както и до проверка правилното прилагане на релевантни към казуса императивни материално правни норми, дори ако тяхното нарушение не е въведено като основание за обжалване.

С оглед оплакванията във въззивната жалба, предмет на въззивна проверка е установяване на фактите относно механизма на настъпилото ПТП. По наличието на другите предпоставки за отговорността на ответника като застраховател по задължителна застраховка гражданска отговорност на участвало в процесното ПТП МПС – лек автомобил „Опел Зафира“, с рег. № ******* и за възникване на регресното право на ищеца като застраховател по имуществена застраховкаКаско на МПС – лек автомобил „Пежо 308“, с рег. № *******, увредено при същото ПТП на 05.11.2017 г. на пътя гр. Брезник – гр. Трън и за вида на вредите, поради липсата на оплаквания от страните, въззивният съд е обвързан от приетото от първоинстанционния съд, че предпоставките за това са налице. Спорен е въпросът налице ли е противоправно и виновно поведение от страна на водача на лек автомобил „Опел Зафира“, с рег. № *******.                                     

По делото е приет двустранен констативен протокол за ПТП № 25823 от 05.11.2017 г., носещ подписи на двамата водачи на МПС, участвали в същото, неоспорен от страните, съгласно който на 05.11.2017 г. около 12,00 ч. на пътя гр. Брезник – гр. Трън при движение в противоположна посока и в различни ленти лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № *******, при разминаване с лек автомобил „Пежо 308“, с рег. № ******* блъска лисица и частите от лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № ******* се удрят в лек автомобил „Пежо 308“, с рег. № *******. На схемата за ПТП в протокола двата автомобила са отразени намиращи се  един срещу друг, в противоположни ленти на движение.

С приетото заключение по съдебно-автотехническата експертиза, вещото лице е посочило, че по делото няма никакви данни, на база на които да се определи скоростта на движение на двете превозни средства, в момента и преди настъпването на удара, поради което е и невъзможно да отговори на въпроса дали ударът с намиращото се на пътното платно животно е бил предотвратим, т.е. за механизма на деянието.

Пред настоящата инстанция е разпитан свидетелят С.Т., водач на лек автомобил „Пежо 308“, с рег. № *******. Съгласно показанията на този свидетел лисицата е изскочила внезапно пред лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № *******, а двата автомобила са се движили в рамките около разрешената скорост от 90 км/ч. Настоящата инстанция кредитира в цялост показанията на свидетеля, тъй като същите са еднопосочни, подкрепят се от останалия доказателствен материал и са от значение за спорните по делото обстоятелства.

При така изложеното настоящата инстанция намира, че делото следва да бъде решено при съобразяване с разпоредбата на чл. 154, ал. 1 от ГПК. Ищецът, претендиращ обезщетение във връзка с увреждането, носи тежестта на доказване на механизма на ПТП, както и противоправно поведение на водача на МПС, чиято гражданска отговорност е застрахована при ответника. По делото безспорно се установи, че 05.11.2017 г. около 12,00 ч. на пътя гр. Брезник – гр. Трън при движение в противоположна посока и в различни ленти лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № *******, при разминаване с лек автомобил „Пежо 308“, с рег. № ******* блъска лисица и частите от лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № ******* се удрят в лек автомобил „Пежо 308“, с рег. № *******. В същото време по делото не са ангажирани безспорни доказателства от ищеца, от които да бъде направен единствен и категоричен извод, че настъпилото ПТП се дължи на противоправно поведение на водача на лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № *******, доколкото заключението на вещото лице не може да даде отговор на въпроса дали ударът между лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № ******* и пресичащото пътя животно е бил предотвратим. По делото е налице съществена доказателствена празнота, относно съществени обстоятелства, в това число „опасна зона“ за спиране на лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № *******, както и могъл ли е водачът на горепосочения лек автомобил своевременно да възприеме пресичащото животно и да предотврати настъпилото ПТП, поради което и не може категорично да се изведе, че настъпилото ПТП е в резултата на противоправно поведение на водача на автомобил „Опел Зафира“ с рег. № *******.                          При така изложеното настоящият състав на въззивния съд счита, че събраните доказателства, не установяват по начин, покриващ стандарта на чл. 154, ал. 1 от ГПК, а именно без съмнение, механизма на описаното ПТП и по точно дали същото се дължи на противоправно поведение на водача на лек автомобил „Опел Зафира“ с рег. № ******* или на случайно деяние.

Поради съвпадение на крайните изводи на настоящата инстанция с тези на първоинстанционния съд, постановеното решение следва да бъде потвърдено.

При този изход на спора, съобразно разпоредбата на чл. 78, ал. 3 от ГПК право на разноски във въззивното производство има въззиваемата страна З. „Л.И.“ АД, от която е направено съответно искане за присъждане на юрисконсултско възнграждение, определено от настоящата инстанция на основание чл. 78, ал. 8 от ГПК в размер на 100 лева..

Поради гореизложеното, съдът,

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА решение № 173671 от 23.07.2019 г. по гр. дело № 50461/2018 г. на Софийски районен съд, Гражданско отделение, 66-и състав.

ОСЪЖДА „ДЗИ – З. „А.Б.” АД, ЕИК: *******, да заплати на основание чл. 78, ал. 3 от ГПК на „З.Л.И.“” АД, ЕИК *******, сумата от 100 лева, представляваща разноски за юрисконсултско възнаграждение.

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                           ЧЛЕНОВЕ: 1.                             2.