Решение по дело №5434/2018 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 1774
Дата: 19 октомври 2018 г. (в сила от 20 май 2019 г.)
Съдия: Николай Христов Ингилизов
Дело: 20185330205434
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 август 2018 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

. 1774

 

гр. Пловдив, 19.10.2018 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

              ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД - XXIV наказателен състав в публично заседание на трети октомври, две хиляди и осемнадесета година в състав:

                      

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ИНГИЛИЗОВ

 

при секретаря: ВИОЛИНА ШИВАЧЕВА,

като разгледа АНД № 5434/2018  г. по описа на ПРС, XXIV наказателен състав и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и следващи от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление НП № 3 от 19.08.2018, издадено от А. Н. А.  – Началник сектор „Криминална полиция” към Първо РУ на МВР Пловдив, упълномощен със Заповед №432 з-173/10.08.2018 г. на Началник Първо РУ на МВР Пловдив,  с което на Т.Х.К. са били наложени административни наказания глоба в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от една година на основание чл.25, ал.1 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия за нарушение на чл.21, т.2 от същия закон.

  С жалбата се  прави искане за отмяна на наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно, излагат се аргументи за липса на извършено нарушение.

 Жалбоподателят Т.Х.К.,  редовно и своевременно призована се явява в съдебно заседание, представлява се от адв.Д.. Излагат се аргументи за отмяна на наказателното постановление.

          Въззиваемата страна – 01 РУ на МВР Пловдив редовно призована не се представлява.

  Съдът като съобрази и прецени доказателствата по делото по отделно и в тяхната съвкупност прие за установено следното:

 Жалбоподателят Т.Х.К. посетил на 18.08.2018 г. спортен комплекс „Ботев 1912”, находящ се на ул. „Воден” 2 в кв.Коматево, гр.Пловдив за да наблюдава футболната среща между отборите на „Ботев” Пловдив и „Локомотив” Пловдив. Около 19.10 часа охраняващите футболната среща полицейски служители от 01 РУ на МВР Пловдив арестували привърженик на „Ботев” Пловдив – Х.И.. Жалбоподателят, заедно с други привърженици на „Ботев” Пловдив опитали да осуетят извеждането на И.зад сектора с привърженици, поради което им били издадени полицейски разпореждания да напуснат спортното съоръжение. По отношение на жалбоподателя Т.Х.К. такова разпореждане било издадено от ** К.А.и М.Д., но същият не се съобразил с него. Това станало причина и жалбоподателят да бъде задържан и отведен в сградата на 01 РУ на МВР Пловдив, където спрямо него бил съставен АУАН за констатиране на  противообществена проява извършена в нарушение разпоредбите на Зaкона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия – такава по чл.21, т.2 от сочения закон.

Въз основа на съставения АУАН било издадено процесното наказателно постановление.

             Горната фактическа обстановка съдът приема за установена от свидетелските показания на свидетеля Т.П. и от приобщените по делото писмени доказателства – НП, АУАН,  оправомощителни заповеди.

         Свидетелските показания на св.Н.П.не се кредитират от съдебния състав, доколкото в същите се съдържа вътрешно противоречие. От една страна свидетелят сочи, че жалбоподателят е бил арестуван защото попитал защо арестуват Х.И., а от друга страна същият свидетел сочи, че Т. не е казвал нищо на полицейските служители. С оглед на това противоречие и съдът не може да кредитира показанията на свидетеля по отношение и на липсата на отправени разпореждания от полицейските служители спрямо Т.К..

Като прецени изложената фактическа обстановка с оглед нормативните актове, регламентиращи процесните отношения и при цялостната служебна проверка на акта, на основание чл.313 и чл.314 от НПК, вр. чл.84 от ЗАНН,  настоящият състав на Пловдивски районен съд,  достигна до следните правни изводи:

           Жалбата се преценява като ДОПУСТИМА, тъй като е подадена в срок от лице, което има правен интерес от това.

          Разгледана по същество, жалбата се преценя като НЕОСНОВАТЕЛНА. 

            На първо място АУАН и НП са съставени от компетентни лица, което се доказва от приложените по делото оправомощителни заповеди. Следва да се посочи и че съставения АУАН съдържа всички изискуеми реквизити, съставен е в присъствието на свидетели-очевидци на осъщественото нарушение.

Съдебния състав счита, че от доказателствата по делото безспорно се установява, че полицейските служители К.А.и М.Д. са отправили разпореждане спрямо жалбоподателят да напусне спортното съоръжение, тъй като заедно с други привърженици е провокирал за неизпълнение на полицейски разпореждания и е пречил на служителите да си изпълняват задълженията по отвеждането на друго  задържано лице. Това е така, тъй като актосъставителят е съставил АУАН по докладна записка на свидетелите по акта К.А.и М.Д., а с оглед на некредитирането от съда на показанията на св.П.не са налице никакви доказателства, които да внасят съмнение в посочените в АУАН факти.

Правилно е квалифицирано поведението на жалбоподателя като нарушение по чл.21, т.2 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия и е приложена съотносимата към нарушението санкционна разпоредба.

По отношение размера на наложените санкции същите са в минимален размер и съдът счита същите за съотносими на тежестта на нарушението.

Същевременно според настоящия съдебен състав случаят не се явява маловажен такъв по смисъла на чл.28 от ЗАНН, доколкото от доказателствата по делото се установява, че жалбоподателят е провокирал, заедно с други лица неизпълнение на полицейски разпореждания, поради което и и съдът приема, че обществената опасност на деянието не е значително по-ниска в сравнение с останалите случаи на аналогични нарушения. С оглед на това и наказателното постановление следва да бъде потвърдено.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление НП № 3 от 19.08.2018, издадено от А. Н. А.  – Началник сектор „Криминална полиция” към Първо РУ на МВР Пловдив, упълномощен със Заповед №432 з-173/10.08.2018 г. на Началник Първо РУ на МВР Пловдив,  с което на Т.Х.К. са били наложени административни наказания глоба в размер на 1000 лева и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от една година на основание чл.25, ал.1 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия за нарушение на чл.21, т.2 от същия закон.

Решението  не е окончателно и подлежи на обжалва пред Административен съд Пловдив от страните  в 14-дневен срок  от получаване на съобщението по реда на Глава ХІІ от АПК.

                    

 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА

В.Ш.