Решение по дело №169/2018 на Районен съд - Генерал Тошево

Номер на акта: 39
Дата: 5 октомври 2018 г. (в сила от 17 декември 2018 г.)
Съдия: Динко Минчев
Дело: 20183220200169
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 29 май 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

 Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Г.Т., 5.10.2018г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

РАЙОНЕН СЪД Г.Т.,  в публично заседание проведено на    първи октомври   две хиляди и осемнадесета   година в състав:

                             `                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИНКО МИНЧЕВ

при секретаря МАРИЯНА ДИМОВА …………………………………………

и в присъствието на прокурора ………………………

като разгледа докладваното от районния съдия НАХД. дело №00169 по описа за 2018г.   И  за да се произнесе взе предвид следното:

 

    Съдебното производството е по жалба от  В.Ц.Д.  ЕГН ********** *** срещу наказателно постановление №18-0265-000109/21.05.2018г. на Началника на РУ Г.Т., с което за извършено нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, са наложени  административни наказания  “глоба”  в размер на 200 лв.  и лишаване от правоуправление на МПС за срок от 6 месеца на осн. чл.175,ал.3 от ЗДвП.

Жалбата е с правно основание чл.59,ал.І ЗАНН и е подадена в законоустановения седемдневен срок.

Представителят на  въззиваемата страна  оспорва основателността на жалбата.

От приложените по делото доказателства се установява следната фактическа обстановка:

Срещу жалбоподателя е бил съставен акт за установяване на административно нарушение за това, че на 29.04.2018г. в 13,40 ч. в гр. Г.Т., по ул. „Опълченска“ в посока към кръстовището с ул. „Трети март“  пред дом №8 управлявал л.а. „Шкода Roomster“, като лекият автомобил не е регистриран по надлежния ред.

Актът бил подписан от актосъставителя и двама свидетели и връчен на жалбоподателя, който подписал акта без възражения.

По преписката е било образувано досъдебно производство№66/18г. за извършено престъпление по чл.345,ал.2 от НК.

С постановление на Районна прокуратура от 18.05.2018г.  наказателното производство по досъдебното производство било прекратено на осн. чл.9,ал.2 от НК.

От събраните  в наказателното производство доказателства била установена следната фактическа обстановка: На 28.04.2018г. Д. бил във гр. Варна за покупка на лек автомобил.  Там заплатил капаро за процесния лек автомобил. На следващия ден -29.04.2018г., неделя, според уговорката с продавача, автомобилът бил превозен с платформа от гр. Варна до дома на жалбоподателя в гр. Г.Т., тъй като автомобилът  бил без  регистрация. При придвижването на автомобила пред дома на жалбоподателя бил и свид. Д. М. с когото двамата имали уговорка  последният да прегледа техническото състояние на автомобила в сервиз, разположен в двора на МБАЛ Г.Т.. След извършването на техническия преглед, целта на жалбоподателя била на следващия ден –понеделник, да придвижи автомобила до Сектор КАТ при ОД на МВР Д. и да регистрира автомобила. Свид. Д. М. предложил да закарат автомобила с платформата в посочения автосервиз, където да извърши технически преглед преди регистрацията му. Поради трудния достъп до този автосервиз, разположен в сравнително тесния двор на МБАЛ Г.Т., водачът на платформата отказал да придвижи автомобила и го оставил пред дома на жалбоподателя. Тъй като бил почивен ден и не могли да намерят по-малка платформа, жалбоподателят се качил да управлява автомобила, за да го придвижи до автосервиза, като с него бил и свид. Д. М.. По ул. „Опълченска“ бил спрян за проверка от полицейски служители, които му съставили посочения акт за установяване на административно нарушение за това, че управлявал МПС, което  не е регистрирано по надлежния ред.         

При съставянето на акта жалбоподателят представил на актосъставителя А. писмен договор за оставено капаро, като му обяснил, че закупил автомобила предишния ден и му е доставен чрез платформа, като му казал, че следващия ден ще представи автомобила за регистрация.

На 21.05.2018г. е издадено атакуваното с жалбата наказателно постановление, с което на жалбоподателя са били наложени посочените административни наказания.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от доказателствата по цитираното досъдебно производство и от показанията на разпитаните в съдебно заседание актосъставител А. и свидетелите Ж., Г. и М..

От правна страна съдът приема  следното: Жалбоподателят формално е нарушил разпоредбата на чл.140,ал.І от ЗДвП.

Независимо от това обаче, съдът намира, че деянието представлява маловажен случай по смисъла на  чл.93,т.9 от НК, който се прилага субсидиарно в административно-наказателното производство на основание разпоредбата на чл.11 от ЗАНН.

От приложеният по делото договор за доставено капаро се установява, че предишния ден жалбоподателят е закупил  автомобил без регистрация. Проверката е извършена в момент на придвижване на автомобила до автосервиз за  установяване на техническото му състояние, с оглед на това, че  е придвижен с платформа от гр. В. до гр. Г.Т. и водачът на платформата отказал да достави автомобила в двора на автосервиза.

 Поради това липсват доказателства, че  жалбоподателят е управлявал автомобила по друг повод, освен установяването на техническото състояние на автомобила, за да бъде регистриран следващия  първи работен ден от седмицата-понеделник. С извършеното нарушение не са настъпили вредни последици, съответно не са увредени в значителна степен нормативните изисквания за управление на МПС без съответната регистрация, не са застрашени от противоправни последици     останалите участници в движението по пътищата.

В този смисъл извършеното деяние следва да се квалифицира като маловажен случай и с оглед разпоредбата на чл.28 от ЗАНН не може да обуслови ангажирането на административно-наказателната отговорност на жалбоподателя.

Съгласно Тълкувателно решение  №1 от 12.12.2007г. по т.н.д.№1/2007г. на ОСНК на ВКС  при извършване на преценка дали са налице основанията на чл.28 от ЗАНН наказващият орган е длъжен да приложи правилно закона, като отграничи “маловажните” случаи на административните нарушения от нарушенията, визирани в чл.6 от ЗАНН и когато деянието представлява “маловажен” случай на административно нарушение, той следва да приложи чл.28 от ЗАНН.

Преценката за маловажност на случая подлежи на съдебен контрол  В неговия обхват се включва и проверката за законосъобразност на преценката по чл.28 от ЗАНН.  Когато съдът констатира, че предпоставките на чл.28 от ЗАНН са налице, но наказващият орган не го е приложил,  какъвто е процесния случай, това е основание за отмяна на наказателното постановление, поради издаването му в противоречие на закона.

Предвид изложеното съдът намира  наказателното постановление за незаконосъобразно, поради което  подлежи на отмяна

Независимо от посочените обстоятелства следва да бъде отбелязано и следното: Съпоставяйки датата на постановлението на Районна прокуратура за прекратяването на наказателното производство-18.05.2018г. и датата на издаване на наказателното постановление-21.05.2018г. се установява, че постановлението на Районна прокуратура не е влязло в законна сила, поради седемдневния срок за обжалване.   Така процесното наказателно постановление е издадено докато не е било приключило наказателното производство срещу жалбоподателя и в този период от време са провеждани за едно и също деяние срещу едно и също лице  административно-наказателно и наказателно производство, което е абсолютно недопустимо. Последното е самостоятелно основание за незаконосъобразност на процесното наказателно постановление.    

Като съобрази  всичко изложено  и  на осн. чл.63,ал.І ЗАНН, съдът :

 

                                        Р           Е         Ш         И        :       

                                                    

      Отменя наказателно постановление №18-0265-000109/21.05.2018г. .на Началника на РУ Г.Т., с което  на В.Ц.Д.  ЕГН ********** ***  за извършено нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП,  са наложени  административни наказания  “глоба”  в размер на 200 лв.  и лишаване от правоуправление на МПС за срок от 6 месеца на осн. чл.175,ал.3 от ЗДвП.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд Д.в четиринадесет дневен срок от съобщаването.

                                                              

                                                 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :