Определение по дело №22/2019 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 594
Дата: 13 май 2019 г.
Съдия: Иво Василев Добрев
Дело: 20192100900022
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 16 януари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О  П  Р  Е  Д  Е Л Е Н И  Е  №594

 

Бургас, 13.05.2019г.

 

Бургаският окръжен съд, Първо гражданско отделение, в закрито заседание в състав:

 

Окръжен съдия : Иво Добрев

 

като разгледа  докладваното от съдията Добрев търговско дело № 22 по описа за 2019 година, на основание чл. 140 във връзка с чл. 146, ал. 1 от ГПК, взе предвид следното:

 

  Производството е образувано по повод искова молба, подадена от А.Д.С., ЕГН **********, с която е предявена претенция от нейно име лично и в качеството и на законен представител на малолетните Д.С.Д., ЕГН ********** и Р.С.Д., ЕГН ***********срещу „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“, регистрирано като сдружение с нестопанска цел със седалище гр.София за осъждане на ответника да заплати посочените в исковата молба суми, претендирани като обезщетение за неимуществени и имуществени вреди, настъпили вследствие причиняване на смъртта на Сергей Михайлов Д. при настъпило непозволено увреждане- ПТП на 13.01.2017г., както следва:

-на А.С. сумата от 150 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деликта до окончателното изплащане на същата

-на Р.Д., чрез нейната майка сумата от 180 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателно изплащане на сумата, както и обезщетение за имуществени вреди, представляващо пропуснати ползи, поради лишаване от издръжка, осигурявана от починалия и баща за периода от смъртта му до навършване на пълнолетие по 200 лева месечно в общ размер на 34 200 лева, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деликта до окончателното изплащане на сумата

-на Д.Д., чрез неговата майка сумата от 180 000 лева обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателно изплащане на сумата, както и обезщетение за имуществени вреди, представляващо пропуснати ползи, поради лишаване от издръжка, осигурявана от починалия му баща за периода от смъртта му до навършване на пълнолетие по 200 лева месечно в общ размер на 42 000 лева, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деликта до окончателното изплащане на сумата.

С определение от 12.04.2019г. настоящото производство е съединено с производството по търговско дело №23/19г. по описа на Окръжен съд гр.Бургас, образувано по повод искова молба, подадена от Михаил Събев Д., ЕГН ********** и Р. Мишева Д. и двамата с постоянен адрес ***, с която са предявени претенции срещу „Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“, регистрирано като сдружение с нестопанска цел със седалище гр.София за осъждане на ответника да заплати на всеки от ищците сумата от 150 000 лева като обезщетение за причинените неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на деликта- 13.01.2018г. до окончателното изплащане на сумата.

  В  определения от съда едномесечен  срок е депозиран писмен отговор на исковата молба от ответното дружество.

 Допълнителна искова молба не е постъпила в срок.

 При това положение съдът намира, че книжата по делото са разменени редовно.   

 Исковете са заявени съобразно правилата за родова и местна подсъдност. Налице са активна и пасивна легитимация за предявяването им. Не са направени от страните възражения, нито до настоящия момент са станали служебно известни на съда други факти или обстоятелства, които след проверка за възникването им, да водят до извод, че са налице процесуални пречки или не са налице положителни процесуални предпоставки за разглеждане на иска. При това положение същите са допустими.

             В исковите молби по двете съединени производства се излагат идентични фактически твърдения като се посочва, че на 13.01.2017г. около 18.35 часа на главен път BGS 11 45, км.16, с посока на движение от с.Просеник към с.Сррацин е настъпило пътно- транспортно произшествие между лек автомобил марка „БМВ“ 528 с немски регистрационен номер RP EB 335, управляван от Росен Ангелов Кирев, ЕГН ********** и лек автомобил марка „Алфа Ромео“ 156 с регистрационен номер А 1057 НА, управляван от Сергей Михайлов Д. ЕГН **********, в резултат на което е починал водачът на второто превозно средство. С Д. ищцата С. била във фактическо съжителство, по време на което се родили децата Д. и Р. Драганови, а ищците Михаил и Р. Драганови били родители на пострадалото лице. Смъртта на Сергей Д. се намирала в пряка причинна връзка с настъпилото пътно-транспортно произшествие, като претърпените от него телесни увреждания се оказали несъвместими с живота и здравето му.

            Посочва се също така от ищците, че участниците в инцидента се движили един след друг, като в резултат на сблъсъка и двете моторни превозни средства излизат от пътното платно, а това управлявано от пострадалия се преобърнало.

Изразено е становище, че отговорността за настъпване на произшествието е на Росен Кирев, който управлявал моторното превозно средство марка „БМВ“ със сключена задължителна застраховка в ЗК „Generali VersicherungAG, с код D-5473. Последният бил неправоспособен водач, като ударил и изблъскал движещия се пред него автомобил марка „Алфа Ромео“.

Според ищците настъпилото събитие, неговата противоправност и виновността на дееца са безспорно доказани, включително наличието на сключена за посоченото по-горе моторно превозно средство марка „БМВ“ задължителна застраховка гражданска отговорност.

По случая било образувано досъдебно производство ДП №335-ЗМ-10/13.01.2018г. на РУ гр.Руен, впоследствие в преобразувано в следствено дело №48/18г. на ОСО при БОП.

             В съответствие с нормата на чл.511 ал.1 КЗ ищците подали до „Дженерали застраховане“АД в качеството му на кореспондент на посоченото по-горе дружество заявление с претенция за изплащане на застрахователно обезщетение, към което приложили писмени доказателства. В определения срок по чл.511 ал.3 вр. чл.496 КЗ „Дженерали застраховане“ АДне се произнесло и не определило, нито изплатило обезщетение по така отправените самостоятелни претенции.

Предвид липсата на произнасяне по подадените претенции за ищците бил налице правен интерес от предявяване на настоящите искове срещу Национално бюро на българските автомобилни застрахователи“, регистрирано като сдружение с нестопанска цел със седалище гр.София.              

Описана е съществуващата и създадената между ищците и починалия връзка, като се посочва, че всичките са се намирали с пострадалия в силна духовна и емоционална близост.

Формулирани са конкретните размери на претендираните от ищците имуществени и неимуществени вреди претърпени като резултат от настъпилото произшествие, довело до смъртта на Сергей Д.. Представени са писмени доказателства. Направени са доказателствени искания.

             Правна квалификация: Предявените  искови претенции са с правно основание  чл.511 ал.1 т.1 вр. чл.513 ал.1 КЗ.

             Ответното дружество, в депозирания отговор на исковата молба на първо място намира, че следва да се укаже на ищците да уточнят годината, през която е настъпило произшествието. Оспорват се предявените искове по основание и размер. Посочва се също така, че не са ангажирани доказателства какво е развитието по подадените заявления до „Дженерали застраховане“АД, като не ставало ясно образувана ли е щета при кореспондента и действително ли е изпълнена процедурата по чл.496 ал.1 вр. чл.511 ал.3 КЗ. В заявленията не се посочвала конкретна дата на ПТП и конкретен размер на претенциите, като представените от ищците доказателства следвал извод, че увредените лица не са изпълнили задълженията си по чл.498 ал.1 и 2 КЗ и по чл.380 ал.1 КЗ да предявят надлежни претенции пред „Дженерали застраховане“ АД преди завеждане на исковата молба.

            Посочва се също така, че липсвали данни за наличие на виновно поведение на сочения за причинител на произшествието, а описаният механизъм на случилото се не се подкрепял от документите, ангажирани от ищците.

            Оспорва се и съдържанието на представения по делото констативен протокол.

            Не били представени и доказателства в подкрепа на твърдението, че всички ищци са живели в едно домакинство със загиналия Д..

            Размерът на претендираните неимуществени и имуществени вреди бил прекомерен и недоказан. Оспорва се и претенцията за лихва от датата на деликта, тъй като от една страна по делото не била установена действителната дата на настъпване на инцидента, а от друга страна следвало да се съблюдава специалната норма на чл.497 ал.1 т.2 вр. чл.496 ал.1 КЗ.

            Изразено е становище и по направените доказателствени искания на ищците. Формулирани са такива и от страна на ответника.

          По доказателствените искания на страните: Съдът намира направените от ищеца и ответника доказателствени искания- за приемане на представени  при предварителната размяна на книжата писмени доказателства, за относими към предмета на делото, тъй като посредством тях се заявява установяване наличието на посочените по- горе факти. Доказателствените искания са допустими и необходими, тъй като законът не поставя ограничения за събиране на тези доказателства за установяването на тези обстоятелства, а без събирането им и преценката им, решението ще бъде постановено при неизяснена фактическа обстановка.

Ищците са поискали допускане до разпит на двама свидетели- очевидци в режим на довеждане за установяване механизма на произшествието, както и на още четирима свидетели за установяване размера на понесените от тях неимуществени вреди. Горното искане следва да се уважи като бъдат допуснати двама свидетели за установяване механизма на произшествието и общо четирима за установяване претърпените от ищците неимуществени вреди.

Основателна е молбата да се изиска препис от протокол за оглед на местопроизшествие, изготвен по сл. дело №48/18г. по описа на ОСО при БОП, вх.№511/2018г. на ОП-Бургас, както и протокол за оглед на труп на Сергей Михайлов Д. и друга медицинска документация съхранявана в следственото дело, свидетелстваща за констатиране смъртта на пострадалото лице.

             Поискано е допускане на съдебномедицинска експертиза, като са посочени въпроси към вещото лице. Съдът намира, че същите са относими към предмета на спора, поради което искането за допускане на съдебномедицинска експертиза следва да бъде уважено. По искането за допускане на автотехническа експертиза съдът ще се произнесе след формулиране и поставяне на конкретни задачи към вещото лице.

           Следва да се уважат направените от ответника искания за издаване на съдебни удостоверения след внасяне на дължимия за това депозит по сметка на Окръжен съд Бургас.

              По доказателствената тежест:

  По делото липсват  въведени неподлежащи на доказване факти по смисъла на чл. 154, ал. 2 и чл. 155 от ГПК. На основание чл. 146, ал. 1, т. 5 и чл. 146, ал. 2 съдът следва да укаже на страните, че съгласно чл. 153 и чл. 154, ал. 1 от ГПК всяка страна е длъжна да установи спорните факти, на които основава своите искания или възражения, както и връзките между тях.

В тежест на ищеца е да установи, освен датата на деликта и коректно проведена процедура по чл.380 КЗ, наличието на валиден договор за застраховка "гражданска отговорност" по отношение на увреждащия автомобил с чуждестранен застраховател, противоправното действие на водача, причинените неимуществени и имуществени вреди и техния размер, както и причинната връзка между противоправното поведение и вредите. Ответникът следва да докаже възраженията си, включително плащане на застрахователното обезщетение или друг правопогасяващ факт.

            Мотивиран от горното, на основание чл.140, вр. чл.146, ал.1 ГПК Бургаският окръжен съд

                                  О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

 НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 12.06.2019г. от 15.00 часа, за която дата и час да се призоват страните.

            ПРИЕМА представените от страните при предварителната размяна на книжа    писмени доказателства.   

            ДОПУСКА до разпит в режим на довеждане на исканите от ищците свидетели. 

ДОПУСКА извършването на съдебномедицинска експертиза, която да отговори на задачите, поставени от ищците  в  исковата молба.

 НАЗНАЧАВА за вещо лице д-р Параско Парасков, възнаграждението на който ще бъде платено от бюджета на съда.

Да се изискат от ОСО при Окръжна прокуратура гр.Бургас препис от протокол за оглед на местопроизшествие, изготвен по сл. дело №48/18г. по описа на ОСО при БОП, вх.№511/2018г. на ОП-Бургас, както и протокол за оглед на труп на Сергей Михайлов Д. и друга медицинска документация, съхранявана в следственото дело, свидетелстваща за констатиране смъртта на пострадалото лице.

Да се издадат исканите от ответника удостоверения, след представяне на доказателства за заплащане на дължимата държавна такса.

           ДОКЛАДВА на страните делото съобразно проекта за доклад в мотивната част на настоящото определение.

           ДА СЕ ВРЪЧАТ на страните преписи от настоящото определение.

            

           ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е необжалваемо.

   

                                                                                                         

Съдия: