Решение по дело №37/2021 на Окръжен съд - Пазарджик

Номер на акта: 260116
Дата: 15 юли 2021 г. (в сила от 24 юли 2021 г.)
Съдия: Борислав Александров Илиев
Дело: 20215200900037
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 15 март 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

                   Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е      №260116

                              

                                             15.07.2021г.    град  Пазарджик

                         

                                          В     И М Е Т О              НА      Н А Р О Д А

 

ПАЗАРДЖИШКИЯТ  ОКРЪЖЕН СЪД, търговско отделение

на    дванадесети юли през  две хиляди   двадесет и първа  година

В   публично  заседание в следния състав:

                                                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:Борислав Илиев                                  Секретар:Нели Въгларова като разгледа докладваното от съдия Б.Илиев

търговско дело №37 по описа за  2021 година

    Производството е по реда на чл.632 от ТЗ.

   Образувано по подадена молба по чл.625 и сл. от ТЗ от Образувано е по подадена молба по чл.625 и сл. от ГПК от „Хот Парти“ ЕООД с ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление гр.Пазарджик,ул.“П.Бонев“ №58,ет.3 представлявано от ЕСК управител Д. Х. А.,чрез пълномощник адв.А.Ш. ***  , по реда на чл.625 от ТЗ.Изложени са обстоятелства,че дружеството изпаднало в свръхзадължнялост и неплатежоспособност и не можело да изпълни изискуеми и безспорни парични задължения по търговски сделки, както и публични задължения.Към молбата  са представени  писмени доказателства  а  с допълнителна такава са представени опис  и оценка на активит и пасиви на „Хот Парти“ЕООД и списък на кредиторите включващ единствено НАП Пазарджик.             Във връзка с изложеното и представените доказателства  моли съда, на основание чл.625 от ТЗ и следващите да се открие производство по несъстоятелност и се обяви неплатежоспособност  и свръхзадълженост .

По допустимостта:

Така подадената молба е процесуално допустима като подадена по реда на чл.625 от ТЗ и при спазване изискванията на чл.626 ал.4 от ТЗ  от „Хот Парти, чрез неговия законен представител.

Към същата са приложени изискуемите се по чл.628 ал.2 от ТЗ документи  и други, относими и необходими за изясняване на делото от фактическа страна: уведомление по чл. 78 от ДОПК,баланс към м..03.2021г., списък на кредиторите към м.03.2021 година, опис и оценка на активите и пасивите към м.03.2021г. 

Налице са и предпоставките на чл.613 от ТЗ, тъй като молбата е подадена пред надлежния окръжен съд по седалището на търговеца.

  По основателността:

За откриване на производство по несъстоятелност е необходимо да са налице предпоставките визирани в чл.608 ал.1 от ТЗ, а именно длъжникът да е търговец, да е налице изискуемо задължение на същия по търговска сделка или публичноправно към държавата и общините свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане, което същия да не може да изпълни.

Предвид изложеното съдът съобразявайки приетите по делото доказателства и след справка в ТР се установява, че едноличното търговско дружество  - ответник  е „търговец” по смисъла на чл.1 ал. 1 от ТЗ, поради което и приема, че е налице първата от материалните предпоставки на търговската несъстоятелност.

Втората материална предпоставка е спиране на плащанията като обективно установено състояние на невъзможност за длъжника да погасява изискуеми и ликвидни парични задължения, произтичащи от търговска сделка или публично задължение към държавата и общините, което състояние към момента на постановяване на решението следва да има траен характер.

В конкретният случай по делото се установява от допуснатата СИЕ,че в изготвените баланси на дружеството- молител е декларирано, че то не притежава дълготрайни активи, в т.ч. дълготрайни материални активи и финансовите дълготрайни активи по дялови участия, ценни книги и предоставени заеми.Съгласно получените по делото писмо от Сектор „Пътна полиция“ на ОДМВР Пазарджик търговецът няма регистрирани превозни средства.Съгласно приложената по делото справка на територията на страната не са налични извършени вписвания, отбелязвания или заличавания по отношение на недвижими имоти на дружеството- молител.

Към 31.12.2018 г. , съответно към 01.01.2019 г., притежаваните от него активи са стоки с балансова стойност 2 хил.лв. и парични средства в брой в размер на 65 хил.лв.

Към 28.02.2021 г. и към 31.03.2021 г. дружеството е декларирало, че единсвтените притежавани от него активи са вземания в размер на 67 хил.лв.

Към настоящия момент по делото е налична информация за спрели плащания към НАП на дължими публични задължения.

Към 31.03.2021 г. и към 28.02.2021 г. публичните задължения за данъци, осигуровки и глоби, отразени по баланса на “Хот парти“ ЕООД възлизат общо на 16 714 лв.

Към 31.12.2018 г. осчетоводените публични задължения за данъци и осигуровки, възлизат общо на 9 хил.лева.

Съгласно справката за задълженията на дружеството към НАП към 26.04.2021 г. публичните задължения на дружеството, установени в данъчно-осигурителната сметка на дружеството, възлизат общо на 19 484,83 лв., в т.ч. 16 215,11 лв. главници и лихви 3 269,72 лв.

За събиране на публичните вземания е образувано през 2019 г. изпълнително дело № ********* от публичния изпълнител на НАП. Не са наложени обезпечителни мерки поради липса на активи, които биха могли да бъдат обезпечение.. Задълженията не са отсрочени, разсрочени и не е спирано изпълнението.

В.л. установява,че най-старите задължения са възникнали през м. декември 2018 г. - задължения за осигурителни вноски в размер на 801,36 лв. и ДОД в размер на 20,84 лева. Считано от 26.01.2012 г,- датата, следваща последната дата за доброволно плащане на декларираните и дължими суми за осигуровки за м. декември 2018 г., дружеството е спряло плащанията си към този кредитор.

За 2019 г. са налице задължения за плащане на осигурителни вноски, данък общ доход и ДДС. Най- голямо е задължението за корпоративен данък по ЗКПО в размер на 6484,36 лева, дължим за 2018 г.

Не са декларирани данъчни задължения за периода от 01.01.2020 г. до настоящия момент.

В допълнително представения счетоводен баланс към 31.3.2021 г. са отразени задължения към доставчици в размер на 63 000 лева, но настоящата експертиза не разполага с данни за кредиторите, основанията и падежите на декларираните задължения.

Съгласно представения по делото отчет за приходите и разходите към 28.02.2021 г., търговецът е осъществявал дейност през първите 2 месеца на 2021 г., като е реализирал приходи в размер на 94 хил.лв, извършил е разходи в размер на 102 хил.лв., в т.ч. за възнаграждения на персонала 8,5 хил. лв. и е посочил загуба в размер на 8 хил.лв.Декларираната загуба от дейността сочи, че приходите му са недостатъчни за покриване на задълженията му от минали години.

 Установи се също така,че съгласно предоставените допълнително данни към 31.12.2021 г. собственият капитал на дружеството е отрицателна величина: -12 хил.лв., т.е. пасивите на дружеството надвишават неговите активи с 12 хил.лв. и то не разполага с имущество, достатъчно за покриване на паричните му задължения към кредитори и към НАП. Неговото имущество се състои единствено от краткотрайни активи под формата на вземания, чиято стойност не е достатъчна. Следва да се отчита и обстоятелството, че не са налице данни доколко вземанията са събираеми в разумни срокове и би могло с тях да се покрият паричните задължения. По счетоводните баланси към 28.2.2021 г. и към 31.3.2021 г. не са отразени налични парични средства.

Съгласно допълнително предоставения счетоводен баланс към 31.3.2021 г.,именно към 31.3.2021 г. имуществото на търговеца е станало недостатъчно за покриване на паричните му задължения към кредитори в размер на 63 хил.лв. и към НАП-19 хил.лв.,поради което, като начална дата на неплатежоспособността следва да се посочи 31.3.2021 г.От експертиза не са установени данни за прекратени и нови търговски договори, сключени през 2019 и 2020г.

От заключението на СИЕ се установи,че стойностите на всички коефициенти за ликвидност за 2018 г. са в референтните граници. Стойностите на коефициентите за обща, бърза и незабавна ликвидност към 28.02.2021 г. са в референтните граници и само стойността на коефициента за абсолютна ликвидност е 0, тъй като в представения по делото баланс е декларирано, че дружеството не притежава налични парични средства.

Към 31.03.2021 г. стойностите на коефициентите за обща, бърза и абсолютна ликвидност са под референтните граници.

Въз основа на декларираните от дружеството данни към 31.03.2021 г. се установява, че то е загубило своята ликвидност- търговецът не  притежава парични средства и други активи в достатъчни размери и не може да осигури погашения на текущите му задължения за данъци, осигуровки и лихви, както и към доставчици. По този начин търговецът е изпаднал в трайна ликвидна криза.

Състоянието на задлъжнялост на фирмата се изразява,чрез сумата на заетите средства, насочвани с цел генериране на печалба. По-високите стойности на показателя за задлъжнялост са индикатор за по-високо равнище на финансов риск. Когато коефициентът за задлъжнялост е по-голям от 1, толкова е по-голяма зависимостта на дружеството от кредиторите, като максималната стойност не бива да надвишава 5

С оглед изложеното  дотук, съдът приема,че е налице трайната, обективна невъзможност за изпълнение на задълженията с оглед икономическото състояние на търговеца към настоящия момент – датата на постановяване на съдебния акт. До същият извод се стига и с оглед установените показателите за ефективност, ликвидност, финансова автономност  на длъжника, които са трайно и необратимо влошени  от  2021 година. Налице абсолютна невъзможност търговецът да изплаща текущите си задължения с наличните  активи. Наред с това търговецът е в зависимост от кредиторите си, което явно проличава от показателите за неговата финансова автономност.

Решаващият състав като съобрази така установеното по делото от фактическа страна приема, че   „Хот Парти“ ЕООД, с ЕИК ********* се намира в състояние на неплатежоспособност, тъй като са налице предпоставките визирани в разпоредбите на чл.607а ал.1 от ТЗ и чл.608 от ТЗ. Установи се, че търговското дружество  не е в състояние да изпълни изискуеми публично правни и частни задължения, произтичащи от търговската му дейност .

Невъзможността на длъжника да изпълни публичноправни задължения съставлява законоустановена хипотеза на неплатежоспособност. Не са установени обстоятелства, от които да се направи извод са наличие на условията на чл.631 от ТЗ, а именно, че затрудненията на ответника са временни, т. е. нямат траен и необратим характер.Молбата за откриване производство по несъстоятелност е основателна и следва да бъде уважена, като се обяви настъпилата неплатежоспособност на ответника, на основание чл. 630, ал. 1 от ТЗ.

Състоянието на неплатежоспособност е динамична величина, поради което обективните критерии за неговото наличие  само сочат неговото начало. Поради тази динамика, неговата начална дата следва да се определи по изрично регламентирани от закона факти, довели до неплатежоспособност,която съобразно СИЕ е 31.03.2021 година, тъй като имуществото му  не е  достатъчно да покрие паричните му задължения.

В хода на производството не се установява налично имущество.

Съдът е произнесъл определение по чл.629б от ТЗ в открито съдебно заседание проведено на 14.06.2021г. и е определил минимално необходимата сума за текущи начални разноски по производството. В указания срок до 05.07.2021 година вкл. не е заявена готовност за предплащане на разноски от кредитори или други заинтересовани лица.

Съдът намира, че при липса на данни за налични парични средства или имущество, чиято стойност да покрие разноските по производството по несъстоятелност, откриването му би било самоцелно и не би се реализирала неговата цел, формулирана в чл.607 ал.1 от ТЗ, а именно да се формира маса на несъстоятелността и да се осигури справедливо удовлетворяване на кредиторите, ако няма възможност за оздравяване на предприятието на длъжника.

С оглед изложеното съдът прави извод за наличие на хипотезата на чл. 632, ал.1 от ТЗ, поради което длъжникът следва да бъде обявен в несъстоятелност, едновременно с откриването на производство по несъстоятелност, както и да бъде спряно производството по несъстоятелност. Имуществото, което евентуално ще бъде открито след решението по чл. 632, ал. 1 ТЗ, следва да бъде запазено за удовлетворяване на кредиторите и постигане целите на производството, с постановяване на обща възбрана и запор.

На основание чл. 78, ал. 6 от ГПК, „Хот Парти“ ЕООД, дължи и следва да бъде осъден да заплати държавна такса за настоящото производство.

Воден от горното, Пазарджишкият окръжен съд,

Р     Е     Ш     И        :

       ОБЯВЯВА НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНОСТТА на „Хот Парти“ ЕООД с ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление гр.Пазарджик,ул.“П.Бонев“ №58,ет.3 представлявано от ЕСК управител Д. Х. А. и ОПРЕДЕЛЯ  начална дата31.03.2021 година.

ОТКРИВА производство по несъстоятелност на „Хот Парти“ ЕООД с ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление гр.Пазарджик,ул.“П.Бонев“ №58,ет.3 представлявано от ЕСК управител Д. Х. А.

ПОСТАНОВЯВА прекратяване дейността на предприятието на „Хот Парти“ ЕООД с ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление гр.Пазарджик,ул.“П.Бонев“ №58,ет.3 представлявано от ЕСК управител Д. Х. А.                                                                                 ПОСТАНОВЯВА ОБЩА ВЪЗБРАНА И ЗАПОР върху имуществото на длъжника „Хот Парти“ ЕООД с ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление гр.Пазарджик,ул.“П.Бонев“ №58,ет.3 представлявано от ЕСК управител Д. Х. А.

ОБЯВЯВА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ „Хот Парти“ ЕООД с ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление гр.Пазарджик,ул.“П.Бонев“ №58,ет.3 представлявано от ЕСК управител Д. Х. А.

СПИРА производството по несъстоятелност на „Хот Парти“ ЕООД с ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление гр.Пазарджик,ул.“П.Бонев“ №58,ет.3 представлявано от ЕСК управител Д.Х. А. на основание чл.632, ал.1, изр.първо от ТЗ – поради липсата на ликвидно имущество за покриване на разноските  по производството по несъстоятелност.

УКАЗВА на заинтересованите лица /длъжника или кредитори/, на основание чл. 632 ал.2 от ГПК, че в срок от една година от вписването на решението в Търговския регистър, производството по несъстоятелност може да бъде възобновено, ако длъжникът  или кредитор удостовери, че е внесъл по набирателна сметка на ПзОС парична сума в размер на  3000 лева, необходима за покриване на началните текущи разноски.

ОСЪЖДА „Хот Парти“ ЕООД с ЕИК:*********, със седалище и адрес на управление гр.Пазарджик,ул.“П.Бонев“ №58,ет.3 представлявано от ЕСК управител Д. Х. А. да заплати по сметка на Пазарджишки  окръжен съд, сумата 250 лв. /двеста и петдесет лева/, представляваща дължима държавна такса по т. д. №37 / 2021 г. по описа на ПзОС.

Решението подлежи на вписване в Търговския регистър, воден от Агенция по вписванията, на основание чл.622 от ТЗ, както в книгата по чл.634в от ТЗ.

Препис от решението да се изпрати незабавно на Агенция по вписванията, Търговски регистър.

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Пловдивски  апелативен съд, в 7 - дневен срок от вписването му в Търговския регистър при АВп, на основание чл. 633, ал. 1 вр. чл. 613а, ал. 1 от ТЗ.

 

                                                      ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: