Определение по дело №1405/2019 на Окръжен съд - Бургас

Номер на акта: 1763
Дата: 24 септември 2019 г.
Съдия: Калина Стоянова Пенева
Дело: 20192100501405
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 18 септември 2019 г.

Съдържание на акта

   О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

   

№ ІІІ -1763                                              24.09.2019 год.                              гр. Бургас

 

Бургаски окръжен съд                                трети въззивен граждански състав

на двадесет и четвърти септември              две хиляди и деветнадесета година,

в закрито заседание в следния състав:

                  

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ : РОСЕН ПАРАШКЕВОВ

                                                          ЧЛЕНОВЕ : КАЛИНА ПЕНЕВА

                                                                                    КРЕМЕНА ЛАЗАРОВА

 

като разгледа докладваното от съдия Калина Пенева

в.гр.дело номер 1405 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.258 и сл.от Гражданския процесуален кодекс.

Постъпила е въззивна жалба от „АГЕНЦИЯ ЗА СЪБИРАНЕ НА ВЗЕМАНИЯ” ЕАД, ЕИК: *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, бул. „Д-р Петър Дертлиев” № 25, офис сграда Лабиринт, ет. 2, офис 4, чрез процесуален представител ю.к.Рахнева, срещу решение № 1765/09.07.2019 год. по гр.д.№6141/2018 год. по описа на Бургаския районен съд, с което е отхвърлен предявения от „АГЕНЦИЯ ЗА СЪБИРАНЕ НА ВЗЕМАНИЯ” ЕАД, ЕИК: *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, бул. „Д-р Петър Дертлиев” № 25, офис сграда Лабиринт, ет. 2, офис 4, представлявано от Николина Тодорова Станчева и Мартин Деспов Деспов, против С.М.Ч., ЕГН **********,***, иск за приемане за установено, че ответникът дължи на ищеца суми по Договор за паричен заем № CREX-14508912/02.02.2017 г., сключен между ответника и „БНП Париба Пърсънъл Файненс” ЕАД, вземанията по който са били цедирани на ищеца, а именно: 723,66 лв. (седемстотин двадесет и три лв. и шестдесет и шест ст.) – главница, 128,14 лв. (сто двадесет и осем лв. и четиринадесет ст.) – договорна лихва, дължима за периода 05.05.2017 г. – 05.02.2018 г., 64,36 лв. (шестдесет и четири лв. и тридесет и шест ст.) – обезщетение за забава, дължимо за периода от 06.05.2017 г. до 29.04.2018 г., както и законната лихва за забава върху главницата, считано от датата на подаване на заявлението по чл. 410 от ГПК – 30.04.2018 г. до окончателното изплащане на задължението, които вземания са предмет на Заповед № 1536/ 02.05.2018 г. за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ГПК, издадена по ч.гр.д. № 3047/2018 г. по описа на БРС.

Във въззивната жалба се твърди, че обжалваното решение е неправилно като постановено в противоречие със закона и при съществени нарушения на процесуалните правила. Изложени са подробни възражения срещу изводите на районния съд за нищожност на договора за потребителски кредит, като се твърди, че договорът е действителен и валидно обвързва страните. Изложени са възражения срещу изводите на съда за неуведомяване на ответника за извършената цесия, като се твърди, че съдът не е съобразил задължителната съдебна практика, съгласно която невръчването на уведомлението за цесията на длъжника не погасява задължението му, като в този случай следва да се счете, че с получаване на препис от исковата молба ответникът е уведомен за цесията. Цитирана е многобройна съдебна практика. Твърди се, че са налице всички предпоставки за уважаване на предявените искове. Направено е искане за отмяна на обжалваното решение, за уважаване на предявените искове и за присъждане на разноски за държавна такса и юрисконсултско възнаграждение в размер на 350 лв.

В дадения срок е постъпил отговор от насрещната страна С.М.Ч., ЕГН **********,***, чрез назначения от съда особен представител адв.Н.Б. –Арабова. Изложени са съображения за неоснователност на въззивната жалба и за правилност на изводите на съда по обжалваното решение. Твърди се, че договорът за кредит е нищожен на основанията посочени от съда, като  не е ясно дали длъжникът не е платил на първоначалния кредитор преди съобщаване на цесията, което препятства уважаване на иска за чистата стойност. Направено е искане за потвърждаване на обжалваното решение и за задължаване на въззивника да внесе депозит за възнаграждение на адв.Б. за настоящата съдебна инстанция.

Въззивната жалба е подадена в срока по чл.259, ал.1 от ГПК, от легитимирано лице, срещу решение на съда, което подлежи на въззивно обжалване и е ДОПУСТИМА.

При проверката по чл.267 от ГПК съдът констатира, че въззивникът не е внесъл депозит за възнаграждение на особения представител на въззиваемия, в какъвто смисъл следва да му бъдат дадени указания.

Предвид горното и на осн. чл.267 от ГПК, Бургаският окръжен съд,

                                               

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ДОКЛАДВА делото на страните по начина посочен в мотивите към настоящото определение.

УКАЗВА на въззивника „АГЕНЦИЯ ЗА СЪБИРАНЕ НА ВЗЕМАНИЯ” ЕАД, ЕИК: *********, в едноседмичен срок от съобщаването, но не по- късно от датата на провеждане на открито съдебно заседание, да внесе по нарочна сметка на Бургаския окръжен съд сумата от 300 лв. за възнаграждение на назначения на въззиваемия особен представител, за настоящата съдебна инстанция.

УКАЗВА на въззивника „АГЕНЦИЯ ЗА СЪБИРАНЕ НА ВЗЕМАНИЯ” ЕАД, ЕИК: *********, че в случай на неизпълнение на горепосочените указания в дадения срок въззивната жалба ще бъде оставена без движение.

Определението не подлежи на обжалване.

Препис от определението да се връчи на страните.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ :                 ЧЛЕНОВЕ : 1.                         2.