Определение по дело №7180/2019 на Софийски градски съд

Номер на акта: 17077
Дата: 11 юли 2019 г. (в сила от 23 декември 2019 г.)
Съдия: Светослав Василев Василев
Дело: 20191100507180
Тип на делото: Въззивно частно гражданско дело
Дата на образуване: 3 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е  

 

№ ………. /……..07.2019г.

гр. София

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ, в закрито заседание, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОРНИЦА ГЛАДИЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЪР ТЕОДОСИЕВ

                                                                 СВЕТОСЛАВ ВАСИЛЕВ

 

като разгледа  докладваното от съдия Василев ч.гр.д. № 7180 по описа за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по частна жалба от М.Н.Л., със съдебен адрес *** срещу Определение №537/24.04.2019 г. на съдия по вписванията, с което се отказва заличаване на вписана възбрана.

Съдът като обсъди доводите на молителя и доказателствата по делото приема за установено следното:

Производството пред Служба по вписванията е образувано по молба на М.Н.Л. с иска да бъде заличена възбрана, вписана по искане на ЧСИ М. Б. с акт № 45, том 17, вх. рег. № 42921 от 27.08.2014г. на СВ. В молбата се посочва, че с постановление за възлагане на недвижим имот от 07.06.2018г по изп.д. № 3122/2016г на ЧСИ Н.М.молителят е обявен за купувач по публична продан на следния недвижим имот, а именно: апартамент №44, находящ се в град София, ж.к. „Младост-2“, в жилищната сграда на *******, представляващ имот с идентификатор 64134.4091.715.1.44, заедно с избено помещение №13 с полезна площ от 3,39 кв.м. и 1,255 % ид.части от общите части  на сградата и толкова от правото на строеж върху дворното място. Въпреки отправеното искане до ЧСИ М. Б. последният отказва да вдигне наложената възбрана.

С обжалваното определение съдията по вписванията приема, че искането е неоснователно, тъй като липсва надлежен акт постановяващ заличаването.

Частната жалба е допустима, тъй като е подадена в срок от лице, което разполага с правен интерес да обжалва процесното определение и е насочена срещу акт, който подлежи на инстанционен контрол за законосъобразност.

Разгледана по същество, съдът я намира за неоснователна по следните съображения:

Въпросът дали след извършване на публична продан на недвижим имот подлежат на заличаване възбраните, вписани върху имота преди началото на публичната продан е разгледан в т.3 Тълкувателно решение № 01/2015г. от 10.07.2018г. на ОСГТК на ВКС. С него се приема, че съгласно което вписана възбрана по реда на чл. 397, ал. 1, т. 1 ГПК или наложена в изпълнително производство по чл. 451 ГПК и чл. 452, ал. 2 ГПК не се заличава след провеждане на публична продан на възбранения недвижим имот, освен в изрично предвидените от закона хипотези. Като примери за такива са посочени разпоредбата на чл. 31 ПВп (с „писмено нареждане на учреждението или длъжностното лице, което е наложило възбраната или пред което е представена гаранцията или обезпечението” или „по искане на заинтересования със заявление, към което прилага удостоверение от надлежното учреждение, че вписването може да се заличи”); освобождаването на недвижимия имот от изпълнение без отпадане на самото основание за обезпечение и служебно заличаване на вписаната възбрана по искане на съдебният изпълнител, който е поискал налагането й (чл. 494, ал. 2 in fine ГПК); влизане в сила на постановление за прекратяване или разпореждане за приключване на изпълнителното производство и служебно вдигане от съдебния изпълнител на наложените от него възбрани с изключение на възбраните по публични продани, извършени преди влизането в сила на съответното постановление или разпореждане (чл. 433, ал. 3 и ал. 4 ГПК); отхвърляне на обезпечения иск или прекратяване на производството по него и заличаване на възбраната по молба на заинтересованата страна въз основа на влязло в сила съдебно определение за нейната отмяна (чл. 402 ГПК). Разяснено е, че наложените възбрани не се погасяват, нито се отменят след извършване на публична продан на възбранения имот и разпоредбата на чл. 175, ал. 1 ГПК е неприложима. Те бранят интересите както на купувача на публичната продан – осигуряват му по-ранна противопоставимост на правото на собственост /от вписването на най-ранната възбрана от кредитор участвал в разпределението, а не от вписване на постановлението за възлагане/, така и на всяко лице, имащо качеството кредитор на длъжника, чийто недвижим имот е под възбрана - обезпечават удовлетворяването на имущественото субективно материално право, установено със сила на пресъдено нещо, изпълнителна сила или конститутивно действие /така Определение № 177 от 12.10.2018 г. на ВКС по ч. гр. д. № 1418/2018 г., II г. о., ГК и Определение № 470 от 6.08.2018 г. на ВКС по ч. т. д. № 1147/2018 г., II т. о., ТК/.

В конкретния случай е отправено искане от заинтересования, а именно М.Н.Л. в качеството му на купувач на недвижим имот с наложена възбрана на публична продан. Както съдията по вписванията е посочил в Определение № 537/24.04.2019 г., към заявлението за заличаване на вписаната възбрана липсва приложен акт на съдебния изпълнител по почина на който е наложена възбраната, че вписването може да се заличи. Няма данни това изпълнително производства да е приключило или прекратено, няма данни и взискателите по него да са удовлетворени. Не се установява и някоя от другите предвидени хипотези, в които е възможно след проведена публична продан възбраната да се заличи по искане на купувача. Ето защо настоящата инстанция намира, че в правилното приложение на закона съдията по вписванията е отказал исканото заличаване на възбраната.

С оглед изложеното, частната жалбата срещу Определение № 537/24.04.2019 г. на съдията по вписванията следва да се остави без уважение като неоснователна.

При тези мотиви, съдът

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ частната жалба на М.Н.Л., със съдебен адрес *** срещу Определение 537/24.04.2019 г. на съдията по вписванията.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва пред Върховния касационен съд в едноседмичен срок от връчването му на жалбоподателя при наличие на предпоставките на чл. 280, ал.1 и ал. 2 ГПК.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ:1.                                      2.