Решение по дело №4/2009 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 125
Дата: 2 април 2009 г. (в сила от 8 май 2009 г.)
Съдия: Ирена Василева Рабаджиева
Дело: 20094310100004
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 7 януари 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

                     Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

                                        

                           гр.Ловеч,02.04.2009г.

                 

                      В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

ЛОВЕШКИЯТ  РАЙОНЕН  СЪД, гражданска  колегия, V състав в публичното заседание на седемнадесети март,през две хиляди и девета година в състав:

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:И.Р.

 

при секретаря…Р.  Б.……..……………...и в присъствието на

прокурора……………………………………...като разгледа докладваното от

съдията  ….гр.дело №4 по описа за 2009….........................………………год,

за да се произнесе съобрази:

 

             Производство за налагане на мерки за защита срещу домашно насилие по реда на чл.4,ал.1 от ЗЗСДН.

             По повод молба  от Н.М.  М. ,ЕГН: **********,***, е образувано настоящето гр.дело ,което има за предмет прилагане на мярка за защита срещу домащно насилие,извършено от съжителстващия с нея на съпружески начала С.  М.  Д. ***.,ЕГН:**********

             Съгласно разпоредбата на чл.4,ал.2 от Закона за защита срещу домашно насилие ,с оглед предприемането на спешни мерки  по смисъла на чл.71 от ЗМВР,молбата е била подадена до РУ на МВР-гр.Угърчин ,тъй като поведението на извършителя молителката е възприела като непосредствена опасност  както за собствения си живот и здраве,така и за здравето и живота на малолетната си дъщеря-РОСИЦА СЕРГЕЕВА  М./13 год/.

             Молителката излага,че със С.М.Д. живеят на семейни начала от 15 години,като от съжителството си имат две малолетни деца-Росица Сергеева М. /на 13 год./и Мирослав Сергеев М./на 10 год./Твърди,че от около две години Д. системно нанасял побой над нея и двете им деца,като посочва,че през м.декември 2008г.е депозирала жалба  до полицията ,по повод на която е бил съставен протокол за предупреждение на Д.,съгл.чл.56 от ЗМВР.

             Твърди,че на 05.01.2009г.,около 21.00ч.в семейното им жилище в с.Сопот,обл.Ловеч С.Д. започнал да обижда с нецензурни думи дъщеря им,наричайки я „курва”,”проститутка”.При опит на молителката да защити дъщеря си,Д. проявил изключителна агресия.Взел дървен кол от улицата и започнал да чупи прозорците и да нанася побой над молителката  и децата.Ударил дъщеря си Росица в областта на главата и й причинил нараняване,след което започнал да удря с дървения прът съпругата си.На последната нанесъл и удар с нож по ръката,в резултат на което на същата била причинена порезна рана. За инцидента молителката уведомила РУ на МВР-Угърчин и след своевременното отзоваване на полицейските служители,С.Д. бил задържан,а пострадалите –закарани  за преглед в ЦСМП-гр.Ловеч.

             На следващия ден по искане на молителката , лекар при АИП за ПМП-с.Кирчево, общ.Угърчин/д-р Ив.Гетов/е извършил  преглед на малолетната Росица Сергеева М.,като в издаденото медицинско удостоверение е констатирал следи от насилие и увреждания,както следва: рана на челото с наложени три шева и леко оточно място около раната.

             След запознаване със случая, от органите на МВР е бил съставен протокол на основание чл.56 от ЗМВР,с който лицето С.  М.  Д.  е било предупредено „Да не налага физически и психически тормоз над Н.М. и децата си.Да не нанася побой над същите и всички спорни въпроси да решават по установения от закона ред.”Така съставеният протокол е бил надлежно връчен на нарушителя.В съответствие с разпоредбата на чл.4,ал.2 ,изр.2-ро от ЗЗСДН молбата ведно с останалите материали-медицинско удостоверение и обяснения са изпратени в Ловешки РС.

             По искане на молителката и съобразно разпоредбата на чл.18,ал.1 от ЗЗСДН съдът е издал заповед за незабавна защита №9/10.01.2009г.,с която е допуснал прилагане на мерки   за незабавна защита от домашно насилие , упражнено спрямо лицата Н.  М.  МЛАДЕНОВА и малолетната РОСИЦА  СЕРГЕЕВА  М.,***, като е наложил по отношение на С.  М.  Д., ЕГН: **********, живущ на същия адрес мерки по чл.5 ,ал.1,т.1 от ЗЗСДН,а именно:задължил е същия да се въздържа  от извършване на домашно насилие спрямо посочените лица.Така издадената заповед има действие до приключването на гр.д.№4/2009г.по описа на Ловешки РС/с издаване на заповед за защита по чл.16 от ЗЗСДН или отказа за издаване на такава заповед/ ,като препис от същата е бил изпратен на РУ на МВР-Угърчин и Д”СП”-Ловеч.

             В насрочените открити с.з.молителката  Н.  М.  М., редовно призована,не се явява.

             Ответникът-С.М.  Д.,редовно призован,  не се явява.Не е изразил становище и не е ангажирал доказателства във връзка с изложените в молбата обстоятелства.

             Назначеният особен представител на малолетното дете-адв.Ненова в хода на устните съставения изразява становище,че с оглед трите поредни неявявания на страните по делото и пълната им незаинтересованост, предоставя на съда да се произнесе по своя преценка с оглед данните по делото.

             Съдът като съобрази становището на страните,приложените към делото писмени доказателства:декларация по чл.9,ал.3 от ЗЗСДН,медицинско удостоверение  от 06.01.2009г.,протокол за предупреждение от 06.01.2009г., ксероксно копие от докладна записка рег.№53/06.01.2009г.на РУ на МВР-Угърчин,Акт за констатиране на дребно хулиганство №1/09г.,писмени обяснения-2бр.и социален доклад,преценени поотделно и в съвкупност, намира ,че подадената молба следва да бъде оставена без уважение.

             С оглед осигуряване възможност за ангажиране на доказателства, както и във връзка с дадени от съда указания на молителката за представяне доказателства за родствените връзка,съдът неколкократно е отлагал делото . Въпреки че са били редовно призовани за насрочените открити с.з.,страните не са се явили ,като с процесуалното си бездействие  явно  манифестират своята незаинтересованост от изхода на процеса.

             Приобщен към доказателствата по делото е социален доклад,изготвен от Д”СП”-гр.Ловеч след извършено социално проучване и посещение на жилището на страните.Събрана е информация,че след инцидента на 05.01.2009г.ответникът С.Д.  се е извинил на съпругата и децата си с обещанието  за вбъдеще да се въздържа от насилие спрямо тях,като  цялостното му поведение  след този момент изцяло потвърждавало готовността и желанието му за установяване на добра атмосфера в семейството.Събрани са данни,че проявата на агресия спрямо малолетните деца на процесната дата се явявала изолиран случай и до този момент спрямо тях не е било упражнявано насилие от ответника.

             Съобразявайки изложеното по-горе ,при липса на доказателства за кумулативната наличност на предпоставките по ЗЗСДН,съдът намира,че подадената от Н.М.М. против С.М.Д. молба за допускане на мерки за защита от домашно насилие по чл.5,ал.1 от ЗЗСДН и издаване на заповед за защита,като неоснователна и недоказана следва да се бъде отхвърлена.

             При този изход на процеса и съобразно разпоредбата на чл.11,ал.3 от ЗЗСДН молителката ще следва да заплати по сметка на Ловешки РС държавна такса в размер на 30.00лв/тридесет лв/.

             Мотивиран от горните съображения  ,съдът

 

                                       Р   Е   Ш   И   :

 

             ОТХВЪРЛЯ,като неоснователна и недоказана ,молбата на Н.М.  М. ,ЕГН: **********,***, с искане за прилагане на мярка за защита срещу домашно насилие спрямо съжителстващия с нея на съпружески начала С.  М.  Д. ***.,ЕГН:**********.

             ОСЪЖДА  Н.М.  М.,с горните данни,ДА  ЗАПЛАТИ по сметка на Ловешки РС държавна такса в размер на 30.00лв/тридесет лв/

             Решението подлежи на обжалване пред Ловешки ОС в 7-дневен срок от връчването му на страните.

 

                                                              РАЙОНЕН  СЪДИЯ: