Решение по дело №340/2020 на Районен съд - Карлово

Номер на акта: 125
Дата: 17 август 2020 г. (в сила от 8 септември 2020 г.)
Съдия: Анна Петкова Донкова Кутрова
Дело: 20205320200340
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Гр. Карлово, 17.08.2020 година

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

         К. Р. С., втори наказателен състав в публично съдебно заседание на двадесет и трети юли  две хиляди и двадесета година, в състав:

                  

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Анна Донкова- Кутрова

 

с участието на секретаря Красимира Божакова, като разгледа НАХД № 340 по описа на К. р. с. за 2020 година, докладвано от съдията, за да се произнесе взе предвид следното:

         Производството е по реда на глава ІІІ, раздел V от ЗАНН.

Образувано е по жалба, подадена от С.Й.Х. ***, ЕГН **********, срещу Наказателно постановление № К-ЗБЛД-662/23.04.2020 година на Началника н.Р.н.М.К. с което на основание чл. 80 т. 5 от ЗБЛД й е наложено административно наказание глоба в размер на 50.00лв. за нарушение по чл. 6 от ЗБЛД.  Оспорва извършване на нарушението, излага съображения за тежко социално положение. Моли наказателното постановление да бъде отменено.

Въззиваемата страна РУ на МВР - Карлово не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

К. р. с., като прецени процесуалните предпоставки за допустимост, обсъди събраните по делото доказателства и взе предвид доводите на страните, намери следното:

         Жалбата е подадена в срок, срещу подлежащ на съдебен контрол акт, поради което и допустима.

         Разгледана от съда е неоснователна.

Наказателното постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение по ЗБЛД с № 662 от 09.04.2020 г., с който се констатира, че на 09.04.2020г. около 08.10ч. в гр. К., ул. А. С.“  при извършена проверка жалбоподателката не представя документ за самоличност или друг заместващ го, с което е нарушила чл. 6 от ЗБЛД.

  Въз основа на така съставения акт, компетентният за това орган съгласно чл. 84, ал. 2 от ЗБЛД и Заповед № 8121з-493/01.09.2014г. на Министъра на вътрешните работи – Началника н.Р.н.М.К. е издал обжалваното наказателно постановление, с което на жалбоподателката е наложено административно наказание глоба в размер на 50.00лв. на основание чл. 80 т. 5 от ЗБЛД за нарушение на чл. 6 от ЗБЛД, като обстоятелствата по извършване на нарушението са описани по идентичен начин с тези в АУАН.

В качеството на свидетел е разпитан  съставителят на акта А.Х., която потвърждава констатациите по АУАН. Твърди, че във връзка с обявеното извънредно положение била въведена забрана за използване на парковете, пейките и съоръженията, като при извършване на обход със служебния автомобил забелязала седнала на пейка жалбоподателката на ул. „А. С.“ до кръстовището с площад В. Л.. Поискала й документ за самоличност за проверка, но  жалбоподателката не представила такъв. За установеното бил съставен процесният АУАН, връчен на жалбоподателката, която не вписала в него възражения. Не са депозирани и допълнителни такива.  Срещу Х. бил съставен и АУАН за нарушение на Закона за здравето.

Фактът на непредставяне от страна на жалбоподателката на документ за самоличност при поискване от страна на полицейските органи, се установява и от показанията на свидетеля П..

Съдът кредитира показанията на актосъставителя и свидетеля, тъй като са подробни, последователни и еднопосочни.

При проверката по съставянето и издаването на АУАН и НП съдът не установи наличието на съществени процесуални  нарушения, довели до опорочаване на административнонаказателното производство.

В съдебното производство фактическите констатации по АУАН нямат обвързващи съда доказателствена сила, който е длъжен, разглеждайки делото по същество да установи чрез допустимите от закона доказателствени средства, дали е извършено административното нарушение, както и обстоятелствата, при които е извършено. Съдът, при извършване на посочената проверка и при обсъждане  на представените доказателства, намира, че жалбоподателката е осъществила състава на посоченото административно нарушение.

Х. е санкционирана за нарушение на чл. 6 от ЗБДЛ, съгласно която разпоредба гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.

Безпротиворечиво от еднопосочните гласни доказателства, съдържими в показанията на разпитаните свидители, се установи, че жалбоподателката не е удостоверила самоличността си пред компетентни длъжностни лица, като не е представила какъвто и да е документ за самоличност при поискване от тяхна страна,  с което е осъществила от обективна и субективна страна състава на нарушението по чл. 6 от ЗБЛД.

Правилно е определена от наказващия орган съответстващата санкционата норма на чл. 80 т. 5 от ЗБЛД, регламентираща санкция за лице, което не представи български личен документ при поискване от компетентните длъжностни лица. Относно размера на глобата същата е определена в предвидения от закона минимум.

Възраженията на жалбоподателката за представяне на личната си карта на полицейските служители и за влошено социално положения не са доказателственообезпечени.

Поради изложеното наказателното постановление следва да бъде потвърдено.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р   Е   Ш   И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № К-ЗБЛД-662/23.04.2020 година на Началника н.Р.н.М.К. с което на С.Й.Х. ***, ЕГН **********, на основание чл. 80 т. 5 от ЗБЛД е наложено административно наказание глоба в размер на 50.00лв. за нарушение по чл. 6 от ЗБЛД.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред А. с. П..

 

 

Ц.Ч.                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: