Решение по дело №2909/2020 на Софийски градски съд

Номер на акта: 260224
Дата: 7 април 2021 г. (в сила от 7 април 2021 г.)
Съдия: Ралица Велимирова Манолова
Дело: 20201100602909
Тип на делото: Въззивно частно наказателно дело
Дата на образуване: 7 август 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр. София,              г.

 

 

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ, VI-ти въззивен състав в открито съдебно заседание на двадесет и втори февруари две хиляди двадесет и първа година в състав:

                                       

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: РАЛИЦА МАНОЛОВА

                                                              ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛИНА СТАВРЕВА

                                                                                   НАТАЛИ ГЕНАДИЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия Манолова в.н.ч.д. № 2909/2020 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на глава XXI от НПК.

Постъпила е частна жалба и допълнение към нея от частния тъжител Н.П.С. срещу протоколно определение от 22.06.2020 г., постановено по н.ч.х.д. № 17038/2019 г. по описа на Софийски районен съд, Наказателно отделение, 134-ти състав, с което на основание чл. 250, ал. 1, т. 1, вр. чл. 24, ал. 1, т. 1 от НПК е прекратено наказателното производство, образувано от частния тъжител Н.П.С. срещу Р.Л.П. за престъпления по чл. 147, ал. 1 от НК.

Жалбоподателят прави искане атакуваното определение да бъде отменено и делото да се върне на районния съд за продължаване на съдопроизводствените действия по наказателното производство. Излагат се съображения, че подс. Р.П. посредством публикация в Интернет, социална мрежа „Фейсбук“, е извършила клевета, като разгласила неистински позорни обстоятелства за тъжителя, а именно: „Котето днес е освободено, веригата е била голяма и много тежка! София, ул. ********!!! Столица уж на европейска държава и цялата фрашкана с миризливи, мръсни и неугледни дворове, а вътре роби на вериги до живот, до скоро само кучета, а вече и КОТКИ!!!! ВСИЧКО ОБЩО С ЦИВИЛИЗАЦИЯ, РАЗУМ И ХУМАННОСТ ПОДМИНАВАТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ С 200 !!!“ – тъжителят твърди, че в посочения текст подсъдимата е изложила неистинни и позорящи го твърдения, че е завързвал на голяма и много тежка верига коте (котарак) като роб до живот в своя двор, находящ се на посочения в текста адрес, където тъжителят живее. В жалбата са изложени подробни доводи в насока, че с последно посоченото твърдение подсъдимата му приписва следните правонарушения: извършване на жестокост над животно по смисъла на чл. 151, т. 6 и т. 7 от ЗВМД, като е нарушил забраната за връзване на животни по начин, който им причинява болка, страдание или нараняване и за постоянно, както и че е нарушил изискванията на чл. 6, ал. 1 и чл. 7, ал. 2, т. 1 и т. 3 от ЗЗЖ, като е проявил нехуманно отношение и жестокост към животното.

В законоустановения срок е постъпил и писмен отговор срещу жалбата от подс. Р.П. чрез защитника й – адв. Д.М., като се иска да се отхвърли жалбата и да се потвърди атакуваното определение, с което е прекратено наказателното производство в посочените части. Излага се, че в съдебно заседание пред първоинстанционния съд на тъжителя е било указано точно и ясно да посочи кои думи съставляват клеветнически твърдения, като последният е заявил, че ставало дума за публикация в социална мрежа „Фейсбук“, в която било написано, че веригата, с която котето било оковано, била тежка и че дворът, в който се намирало котето бил миризлив. Посочва се, че с жалбата тъжителят се отклонява от обвинението, като го е допълнил. Също така се излагат съображения, че липсват доказателства за автора на посочената публикация, както и по отношение на самата верига. На следващо място, защитата възразява, че не е възможно наричайки една верига тежка, да бъде оклеветен човек, като липсва каквато и да било индиция тази верига да има връзка с тъжителя. Същото се посочва и по отношение на клеветата „миризлив двор“. Защитата смята, че изложенията в жалбата, които не са свързани с обжалване на протоколното определение, с което се прекратява производството относно клеветите „тежка верига“ и „миризлив двор“ не следва да се обсъждат.

В закрито съдебно заседание въззивният съдебен състав по реда на чл. 327 от НПК е преценил, че за изясняване на обстоятелствата по делото не се налага събирането на допълнителни доказателства.

В открито съдебно заседание пред СГС частният тъжител Н.С. посочва, че първоинстанционният съд е посочил друга правна квалификация на инкриминираните деяния, а не тази, посочена от него в тъжбата. Излагат се подробни съображения, че СРС не е разгледал деянията и оплакванията, посочени в тъжбата, като по този начин е лишил от правосъдие тъжителя.

Защитникът на подсъдимата – адв. М., посочва, че пред първата инстанция е било проведено дълго заседание, в което тъжителят е трябвало да уточни каква точно е клеветата, като се е стигнало до извод, че същата е „голяма верига“ и „миризлив двор“, като по-нататък не е изследвал кой, защо и как го е казал, а това, че тези два израза са несъставомерни. Възразява срещу това, че тъжителят се опитва да разшири своето виждане какво е клевета, в което се изразяват и твърденията на последния, че СРС не си е свършил работата.

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, VI-ти въззивен състав, след като обсъди доводите във въззвината жалба и възражението срещу нея, както и тези, изложени в съдебно заседание от страните, взе предвид разпоредбите на закона и извърши цялостна проверка на атакувания съдебен акт, намери за установено следното.

Пред Софийски районен съд е образувано н.ч.х.д. № 17038/2019 г. по подадена на 29.06.2020 г. тъжба от Н.П.С. срещу Р.Л.П., с която се иска да се образува наказателно производство срещу последната за извършено на 14.05.2019 г. от нея престъпление по чл. 148, ал. 2 от НК и за извършено на 02.10.2019 г. от нея престъпление по чл. 148, ал. 1, т. 1 от НПК. С разпореждане от 05.12.2019 г. на СРС, НО, 134-ти състав е даден ход на тъжбата и делото е насрочено в открито съдебно заседание.

В откритото съдебно заседание, проведено на 22.06.2020 г. пред СРС, НО, 134-ти състав, частният тъжител Н.С. е уточнил, че твърди подс. Р. Попов да е извършила три престъпления:

- на 14.05.2019 г. е публикувала следния текст в Интернет, социална мрежа „Фейсбук“: „Котето днес е освободено, веригата е била голяма и много тежка! София, ул. ********!!! Столица уж на европейска държава и цялата фрашкана с миризливи, мръсни и неугледни дворове, а вътре роби на вериги до живот, до скоро само кучета, а вече и КОТКИ!!!! ВСИЧКО ОБЩО С ЦИВИЛИЗАЦИЯ, РАЗУМ И ХУМАННОСТ ПОДМИНАВАТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ С 200 !!!“, като разгласила неистински позорни обстоятелства за тъжителя, а именно: „веригата е била голяма и много тежка“;

- на 14.05.2019 г. е публикувала следния текст в Интернет, социална мрежа „Фейсбук“: „Котето днес е освободено, веригата е била голяма и много тежка! София, ул. ********!!! Столица уж на европейска държава и цялата фрашкана с миризливи, мръсни и неугледни дворове, а вътре роби на вериги до живот, до скоро само кучета, а вече и КОТКИ!!!! ВСИЧКО ОБЩО С ЦИВИЛИЗАЦИЯ, РАЗУМ И ХУМАННОСТ ПОДМИНАВАТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ С 200 !!!“, като разгласила неистински позорни обстоятелства за тъжителя, а именно: „миризлив двор“;

- на 02.10.2019 г. в телефонен разговор е казала нещо унизително за честта и достойнството на тъжителя – „идиот“.

С протоколно определение от същото съдебно заседание, предмет на въззивния съдебен контрол, съдия-докладчик при СРС, НО, 134-ти състав е прекратил наказателното производство на основание чл. 250, ал. 1, т. 1 вр. чл. 24, ал. 1, т. 1 НПК, като е приел, че тъжбата в частта относно извършено престъпление на 14.05.2019 г. касателно израза „веригата е била голяма и много тежка“, както и в частта относно извършено престъпление на 14.05.2019 г. касателно израза „миризлив двор“, не отговаря на изискванията на чл. 81, ал. 1 от НПК и посочените от частния тъжител факти не могат да бъдат субсумирани под разпоредбата на който и да било състав на престъпление, преследвано по частноправен ред. В мотивите на определението е посочено, че така инкриминираните изрази не разкриват характеристиките на конкретен престъпен състав от НК. Първоинстанционният съд подробно е обсъдил, че цитираните изрази не може да бъдат определени като позорящи и недостойни съобразно общоприетите морални разбирания или да приписват извършване на престъпление, както и че същите не са насочени към личността на частния тъжител, а касаят неодушевени предмети. В заключение съдът е приел, че изложените данни в тъжбата в посочените части не са годни да възбудят обвинение от частен характер, поради което е прекратил наказателното производство. Въз основа на изложените факти за съдържанието на тъжбата и движението на делото въззивният съд прие, че крайният правен извод на първостепенния съд за това, че тъжбата е негодна да възбуди наказателно преследване, е правилен.

В правомощията на съдията-докладчик е да прецени дали в тъжбата, с която е сезиран, е описано престъпление и в случай, че това не е така – да прекрати наказателното производство, поради това, че тъжбата не отговаря на изискванията на чл. 81 от НПК, тъй като в нея не са описани обстоятелства по извършване на престъпление. Когато тъжбата отговаря формално на изискванията на чл. 81 от НПК – в срок е подадена писмена тъжба, която съдържа данни за подателя и негов подпис, данни за лицето, срещу което се подава, и за обстоятелствата на престъплението и към нея е приложен документ за внесена държавна такса (преценка на съдията-докладчик при осъществяване на правомощието му по чл. 250, ал. 1, т. 1, вр. чл. 24, ал. 5, т. 2 от НПК), но в нея е описано несъставомерно поведение, съдът е длъжен да прекрати наказателното производство на основание чл. 250, ал. 1, т. 1, вр. чл. 24, ал. 5, т. 2 от НПК.

За да отговаря на изискванията на чл. 81, ал. 1 от НПК, тъжбата, с която се повдига обвинение за клевета по чл. 147, ал. 1 от НК, следва да съдържа обстоятелства за лицето, срещу което е повдигнато обвинението, мястото и времето на извършване на деянието, конкретизация на клеветническите изрази, конкретното съдържание на вербалните изявления, с които тъжителят е приел, че са накърнили едновременно личната му самооценка и оценката на обществото за него, както и достойнството му. В тъжбата се твърди, че изпълнителното деяние е осъществено чрез казване на конкретни думи, които според частния тъжител имат унизителен характер спрямо него, а именно: „веригата е била много тежка и голяма“ и „миризлив двор“. За да е осъществен съставът на престъплението клевета, съдът намира, че е необходимо деецът съзнателно да съобщи на други лица неистинни позорящи обстоятелства, свързани с личността на пострадалия. В практиката на съда, а и в правната теория, се приема, че предмет на престъплението клевета могат да бъдат единствено изложени твърдения с конкретно съдържание, които възпроизвеждат информация за точно определени обстоятелства, времеви период, място и лице. Изискването за конкретизирано съдържание на твърдението за позорното обстоятелство, е предпоставено от необходимостта за установяване на неговата достоверност, подлежаща на доказване в наказателния процес, с оглед на което пострадал може да бъде само конкретно физическо лице. Още повече, че клеветническите твърдения следва да бъдат позорни от гледна точка на общоприетите морални разбирания и да предизвикват негативна оценка на обществото, да бъдат обективно съобщени, а не да се извеждат чрез предположения, интерпретации или по друг субективен начин. Във връзка с което е необходимо да се разгласят определени факти, конкретни обстоятелства, прояви на засегнатия, а не да се вменят определени неконкретизирани отрицателни качества, оценки или съждения и то на неодушевени предмети. В този смисъл изводите, които конкретно лице си прави от прочетеното или чутото, създаването на предположения и аналогии не могат да бъдат квалифицирани като клевета.

След цялостна проверка на допустимостта на тъжбата по чл. 81, ал. 1 от НПК и на правилността на определението за прекратяване на наказателното производство в посочените части, образувано по нея, въззивният съд прие изводите на СРС за наличието на предпоставките за прекратяване на наказателното производство за правилни, в резултат на което постановеното определение следва да бъде потвърдено.

Така мотивиран и на основание чл. 334, т. 6, вр. чл. 338, вр. чл. 341, ал. 1 от НПК, СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА определение от 22.06.2020 г., постановено по н.ч.х.д. № 17038/2019 г. по описа на Софийски районен съд, Наказателно отделение, 134-ти състав, с което е прекратено наказателното производство по делото в посочените части.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                                 ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                                                                       2.