Решение по дело №4487/2018 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 260458
Дата: 21 септември 2020 г.
Съдия: Павел Тодоров Павлов
Дело: 20185330104487
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 20 март 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

Номер       260458                     Година  2020                   Град  ПЛОВДИВ

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пловдивски Районен съд                             VІІІ граждански състав

На 21.09                                                                                        Година 2020

В публично заседание на 17.08.2020 г. в следния състав:

                                                Председател: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

Секретар: МАРИНА КЪНЕВА

като разгледа докладваното от съдията

гражданско дело номер 4487  по описа за   2018         година,      

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Иск с правно осн. чл.422 във връзка с чл.415, ал.1, т.1 и чл.124, ал.1 от ГПК.

Ищецът “Интернешънъл Саламанка Капитал” ООД - гр. София моли съдът да постанови решение, с което да признае за установено по отношение на ответницата, че последната му дължи сумата 728 лева – главница, представляваща непогасени осем вноски за периода месец **г. включително, по сключен между праводателя на ищеца („Бързи кредити“ ООД – гр. София) и ответницата индивидуален Договор за заем**г. с нотариална заверка на подписите рег. № **г. на **, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от постъпване на заявлението в съда - 11.07.2017 г., която сума е било разпоредено ответницата да заплати на ищеца със Заповед за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл.417 от ГПК № **г., издадена по ч. гр. дело № **г. по описа на ПРС – * гр. състав, по изложените в исковата молба съображения. Претендира разноски и юрисконсултско  възнаграждение – включително и тези по заповедното производство. Прави възражение за прекомерност на заплатеното от ответницата на пълномощника й адвокатско възнаграждение.

Ответницата А.К.М. *** оспорва иска и моли съдът да го отхвърли като неоснователен и недоказан, по изложените в отговора на исковата молба и в писмена защита съображения. Претендира разноски. Прави възражение за недействителност и нищожност на клаузи от Договора, на който ищецът основава претенциите си и за прекомерност на заплатеното от ищеца на пълномощника му адвокатско възнаграждение.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства заедно и поотделно, и с оглед на наведените от страните доводи, намира за установено следното:

Не се спори между страните, а и от представените в тази насока писмени доказателства е видно, че със Заповед за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл.417 от ГПК № **г., издадена по ч. гр. дело № **г. по описа на ПРС * гр. състав, е било разпоредено ответницата да заплати на ищеца (с предишно наименование „Бързи кредити“ ООД – гр. София) сумата 728 лева – главница, представляваща непогасени осем вноски за периода месец **г. включително, по индивидуален Договор за заем**г. с нотариална заверка на подписите рег. № **г. на **, сключен в гр. П. между праводателя на ищеца („Бързи кредити“ ООД – гр. София) и ответницата, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от постъпване на заявлението в съда - 11.07.2017 г., както и разноските по делото за държавна такса в размер на 25 лева и за юрисконсултско възнаграждение в размер на 50 лева. В срока по чл.414 от ГПК ответницата е подала възражение срещу посочената Заповед за изпълнение, поради което и ищцовото дружество е подало искова молба за установяване на вземанията си по заповедта в срока по чл.415 от ГПК.

От събраните по делото писмени доказателства и заключението от 10.07.2020 г. на в. л. по ССЕ М.М. се установява, че действително е бил сключен между ответницата и праводателя на ищеца („Бързи кредити“ ООД – гр. София)  в гр. П. индивидуален Договор за заем**г. с нотариална заверка на подписите рег. № **г. на **, с който „Бързи кредити“ ООД е отпуснало на ответницата паричен заем в размер на 1 500 лева, срещу задължение да ги върне на 24 погасителни вноски в размер на 91 лева всяка, като общият уговорен размер на всички плащания е бил 2 184 лева (като съдът намира, че посоченият Договор е сключен в съответствие с изискванията на Закона – включително и тези за потребителските кредити, а оттук – че се явяват неоснователни наведените доводи от ответницата за недействителност и нищожност на посочения Договор, поради което и направеното в тази насока възражение в отговора на исковата молба се явява неоснователно и като такова следва да бъде оставено без уважение) – като от посоченото заключение на ССЕ се установява, че към момента на подаване на Заявлението в съда (11.07.2017 г.) ответницата не само е погасила задължението си към ищеца по Договора в размер на 728 лева, но и е му е наднеснала сумата в размер на 217 лева.

 При така установената фактическа обстановка, доколкото ищцата още преди подаване на Заявлението за издаване на Заповед за изпълнение въз основа на документ по чл.417 от ГПК е погасила всички дължими към ищеца суми по Договора и дори му е платила в повече от действително дължимото, съдът намира, че искът се явява неоснователен и недоказан и като такъв следва да се отхвърли.

С оглед на изхода от спора ищецът следва да заплати на ответницата направените разноски за производството по настоящето и по частното гражданско делото в размер общо на 820 лева – платени депозит за ССЕ и адвокатски възнаграждения по двете дела, като предвид фактическата и правна сложност на спора съдът намира, че направеното от ищеца възражение за прекомерност на заплатеното от ответницата на пълномощника й адвокатско възнаграждение се явяват неоснователно и като такова следва да се остави без уважение.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р     Е     Ш     И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от “Интернешънъл Саламанка Капитал” ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. София, ЖК „Люлин 9“, бл.963, ет.1, офис 1, представлявано от У. Д. В. Д., със съдебен адрес:***, * против А.К.М., ЕГН **********,***, със съдебен адрес:***, *., иск с правно основание чл.422 във връзка с чл.415, ал.1, т.1 и чл.124, ал.1 от ГПК – за признаване за установено по отношение на ответницата, че тя дължи на дружеството-ищец  сумата 728 лева – главница, представляваща непогасени осем вноски за периода месец **г. включително, по сключен между праводателя на ищеца („Бързи кредити“ ООД – гр. София) и ответницата индивидуален Договор за заем**г. с нотариална заверка на подписите рег. № **г. на **, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от постъпване на заявлението в съда - 11.07.2017 г., която сума е било разпоредено ответницата да заплати на ищеца със Заповед за изпълнение на парично задължение въз основа на документ по чл.417 от ГПК № **г., издадена по ч. гр. дело № **г. по описа на    ПРС – * гр. състав, като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

 

ОСЪЖДА “Интернешънъл Саламанка Капитал” ООД, с посочените ЕИК, седалище и адрес на управление, Законен представител и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ НА А.К.М., с посочените ЕГН, адрес, и съдебен адрес, направените разноски за производството по настоящето дело И ПО ч. гр. дело № **г. по описа на    ПРС – * гр. състав, В РАЗМЕР НА 820 лева.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на ответницата ЗА ПРИЗНАВАНЕ за нищожен и недействителен НА индивидуален Договор за заем**г. с нотариална заверка на подписите рег. № **г. на **.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ направеното от ищеца възражение за прекомерност на заплатеното от ответницата на пълномощника й адвокатско възнаграждение.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

СЛЕД ВЛИЗАНЕ В СИЛА на решението ДА СЕ ВЪРНЕ на ПРС – *гр. състав ч. гр. дело № * г. ЗАЕДНО СЪС ЗАВЕРЕН ПРЕПИС от настоящето съдебно решение.

            

 

 

   РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п./ П. Павлов

Вярно с оригинала.

М.К.