Разпореждане по дело №385/2022 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 7175
Дата: 11 юли 2023 г.
Съдия: Марияна Пенчева Бахчеван
Дело: 20227050700385
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 21 февруари 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

РАЗПОРЕЖДАНЕ

№ 7175

Варна, 11.07.2023 г.

Административният съд - Варна - XIX състав, в закрито заседание в състав:

Съдия:

МАРИЯНА БАХЧЕВАН

сложи на разглеждане административно дело385 по описа за 2022 година

Извънредни обстоятелства налагат пренасрочване на делото за разглеждане на друга дата и час.

Съдът намира за необходимо да бъде допусната съдебно-техническа експертиза, която да установи допустимостта на жалбите, т.е. дали жалбоподателите спадат към някоя от категориите на заинтересовани лица по чл.131 ал.2 от Закона за устройство на територията, като вещото лица отговори на следните въпроси: 1. Кои са действащите за района, в която се намира имот *****.****.***и УПИ І-157 подробни устройствени планове и какво предвиждат те по отношение на двата имота? 2. Приложени ли са действащите за процесната територия устройствени планове съгласно §22 от ЗР на Закона за устройство на територията и какви мероприятия са изградени на място във връзка с приложението им? 3. За всеки от имотите има ли действащ подробен устройствен план, какви са неговите предвиждания и реализирани ли са на място? 4. В коя устройствена зона попадат двата имота съгласно Общия устройствен план на община Варна и какво се предвижда за нея? 5. Има ли предвидено озеленяване за територията, в която попадат двата имота, съответно какъв е вида на зелената площ и осъществена ли е на място? 6. Какво предвижда обжалвания план и какво се изменя с него спрямо действащите към датата на неговото одобряване подробни устройствени планове за същата територия ? 7. С него предвижда ли се промяна на предназначението на зелена площ и същата предвидена ли е в устройствен план и осъществена ли е на място? 8. Създава ли се свързано застрояване между процесния имот и УПИ І-157 ? 9. С обжалвания план допускат ли се намалени отстояния към УПИ І-157 ? 10. С обжалвания план променя ли се предназначението на имота - предмет на плана ? 11. С предвижданията на плана въвеждат ли се ограничения в режима на застрояване и ползване в УПИ І-157 ?

Депозитът за съдебно-техническата експертиза следва да бъде възложен за заплащане солидарно от жалбоподателите.

Воден от изложеното, съдът

Р А З П О Р Е Д И:

ДОПУСКА съдебно-техническа експертиза със задача: вещото лице като направи оглед на място и се запознае с материалите по делото, а при необходимост извърши справка в община Варна и район "Приморски" да отговори на следните въпроси:

1. Кои са действащите за района, в която се намира имот *****.****.***и УПИ І-157 подробни устройствени планове и какво предвиждат те по отношение на двата имота?

2. Приложени ли са действащите за процесната територия устройствени планове съгласно §22 от ЗР на Закона за устройство на територията и какви мероприятия са изградени на място във връзка с приложението им?

3. За всеки от имотите има ли действащ подробен устройствен план, какви са неговите предвиждания и реализирани ли са на място?

4. В коя устройствена зона попадат двата имота съгласно Общия устройствен план на община Варна и какво се предвижда за нея?

5. Има ли предвидено озеленяване за територията, в която попадат двата имота, съответно какъв е вида на зелената площ и осъществена ли е на място?

6. Какво предвижда обжалвания план и какво се изменя с него спрямо действащите към датата на неговото одобряване подробни устройствени планове за същата територия ?

7. С него предвижда ли се промяна на предназначението на зелена площ и същата предвидена ли е в устройствен план и осъществена ли е на място?

8. Създава ли се свързано застрояване между процесния имот и УПИ І-157 ?

9. С обжалвания план допускат ли се намалени отстояния към УПИ І-157 ?

10. С обжалвания план променя ли се предназначението на имота - предмет на плана ?

11. С предвижданията на плана въвеждат ли се ограничения в режима на застрояване и ползване в УПИ І-157 ?

Вещото лице да онагледи доказателствените си изводи с комбинирани скици.

ОПРЕДЕЛЯ първоначален депозит в размер на 600 лева, вносим солидарно от жалбоподателите в 14-дневен срок от получаване на съобщението.

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице арх. И. ***, тел.: 0888/736 793, ***********@*****.***.

УКАЗВА на арх. Йоргакиев, че заключението по експертизата трябва да бъде представено най-късно една седмица преди съдебното заседание.

ПРЕНАСРОЧВА разглеждането на делото в открито съдебно заседание на 27 септември 2023г. от 16:30ч., за когато отново да се призоват жалбоподателите по същия ред и начин, както това беше сторено за предходното съдебно заседание, а тези които имат пълномощник - чрез адв.Л., ответника и заинтересованото лице „Нова сън“ ЕООД, представлявано от управителя П.Л.Ф. чрез неговите пълномощници, както и назначеното вещо лице.

Съдия: