Решение по дело №4295/2019 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 1706
Дата: 24 септември 2019 г. (в сила от 12 октомври 2019 г.)
Съдия: Милена Атанасова Георгиева
Дело: 20195330204295
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 12 юли 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е № 1706

гр. Пловдив, 24.09.2019г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

ПЛОВДИВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ХVІІІ – ти н.с. в публичното заседание на седемнадесети септември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ГЕОРГИЕВА

 

при секретаря ДЕСИСЛАВА ТЕРЗОВА, като разгледа докладваното от съдията АНД №4295/2019г. по описа на ПРС, ХVІІІ-ти н.с., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №                                                           19-1030-003146 от 24.04.2019г., издадено от Началник група към ОДМВР Пловдив, сектор „Пътна полиция“, с което на М.С.Ж., ЕГН:**********, на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ е наложено административно наказание – ГЛОБА в размер на 50 /петдесет/ лева за нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят, по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание, атакува наказателното постановление, като незаконосъобразно, с искане за неговата отмяна.

Въззиваемата страна, в депозирано до съда становище, пледира за потвърждаване на обжалваното наказателно постановление, като правилно и законосъобразно. Редовно призована за съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.

Съдът въз основа на събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, приема за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в преклузивния 7-дневен срок за обжалване, изхожда от надлежна страна /санкционираното физическо лице/, поради което е допустима. Разгледана по същество същата е ОСНОВАТЕЛНА.

От фактическа страна съдът установи следното:

На 25.03.2019г. около 13.35 часа жалбоподателят Ж. *** товарен автомобил – ФОРД ТРАНЗИТ 300, с рег. № **, собственост на „ЕНЕРГОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ“, без да използва обезопасителния кола, с който МПС – то било оборудвано. Това било възприето от ** П.Л.Д. – ** към ОДМВР – Пловдив, сектор „**“, който спрял за проверка жалбоподателя.

За констатираното нарушение на жалбоподателя бил съставен Акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ с фабричен номер на кочана 048325 от 25.03.2019г. Актосъставителят квалифицирал нарушението по чл.137А, ал.1 от ЗДвП, като посочил дата на извършването му - 24.03.2019г. Ж. подписал акта без възражение. Получил препис от него на същата дата и удостоверил с подписа си, че е уведомен, че в три дневен срок може да даде допълнителни обяснения и да направи възражения, като се е възползвал от това си право. 

Въз основа на съставения АУАН, било издадено обжалваното наказателно постановление.

Изложената фактическа обстановка се установява от приложените и събрани по делото писмени доказателства, както и от гласните доказателства – показанията на свидетеля П.Д..

При така установената фактическа обстановка съдът намира следното от правна страна:

Настоящият съдебен състав намира за безспорно доказано извършеното от страна на жалбоподателя нарушение на чл.137А, ал.1 от ЗДвП, тъй като на посочената в атакуваното наказателно постановление дата при управление на описаното по-горе МПС, не е използвал обезопасителен колан, с който МПС – то е било оборудвано. 

Въпреки установеното, се констатира допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което води до липсата на реквизит по чл.42, т.3 от ЗАНН и по чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, касаещ датата на нарушението. В АУАН като датата на нарушението е посочена 24.03.2019г., а в НП – 25.03.2019г. Налице е недопустимо  разминаване и несъответствие в съдържанието на двата акта, относно датата на нарушението. Същата следва да бъде отразена ясно, точно и да не буди съмнение, тъй като индивидуализира нарушението, за което е ангажирана отговорността на нарушителя, като в случая това не е сторено. Допуснатото нарушение на процесуалните правила е от категорията на съществените, тъй като води до ограничаване на правото на защита на нарушителя и го поставя в невъзможност да организира защитата си, тъй като му се вменява нарушение, без да се указва с нужната яснота кога същото е сторено. Нарушението не подлежи и на саниране от настоящата инстанция. Необходимо е да се отбележи, че административнонаказателното производство се отличава с формалност, като всяка липса на реквизит или противоречие рефлектира и върху правото на защита на административнонаказаното лице.

Мотивиран от изложеното съдът намира, че атакуваното наказателно постановление е незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено, поради което и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление №                                                       19-1030-003146 от 24.04.2019г., издадено от Началник група към ОДМВР Пловдив, сектор „Пътна полиция“, с което на М.С.Ж., ЕГН:**********, на основание чл.183, ал.4, т.7, пр.1 от Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ е наложено административно наказание – ГЛОБА в размер на 50 /петдесет/ лева за нарушение на чл.137а, ал.1 от ЗДвП.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14 - дневен срок от получаване на съобщението пред Административен съд – Пловдив.

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

ВЯРНО С ОРИГИНАЛА

В.Ш.